Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Botemedlet Mot Instagram Ångest // The Cure For Instagram Anxiety

 For the English version, please go to the bottom of the post.

”Jag får liiite insta-ångest ibland men man får släppa det. Du får gärna ha ett inlägg hur du gör för att inte börja jämföra dig på ett negativt sätt på instagram. Även om man är nöjd med sig och sitt liv så kan man lätt dras med, iaf jag…… Stor kram till dig.” /Emelie

Jag vet precis vad du menar.

Det är så otroligt lätt att scrolla genom sitt Instagram feed och tänka att ALLA har bättre liv än vad jag har. Kolla på alla semestrar, brunbrända ben, coola outfits, söta hundar och lyxiga hem. Jag gillade mitt liv innan, men nu känns det tråkigt i jämförelse.

Läskigt eller hur?

Jag tror helt ärligt inte att någon är skonad från Instagram FOMO. Jag själv blir mest avundsjuk på fina hus, gärna utomlands i tropiska länder. Då känns det så grått att bo i London, trots att det är jättespännade och att jag egentligen älskar att bo här.

Ibland måste jag påminna mig själv om att det jag ser är de bästa 10% av någons liv. De 10% (eller mindre) som vi väljer att visa och de andra 90% kan se ut hur som helst. Någon kan i princip vara hemlös och ändå ha ett coolt instagram feed om man är kreativ nog. Det är ju knappast så att jag sitter på Peggy Porschen och äter cupcakes och dricker champagne hela dagarna…

Instagram är inte på riktigt.

Jag märkte för ett tag sedan att Instagram började ge mig ångest. Det var inte kul att gå in och scrolla längre och jag kikade bara in snabbt för att lägga upp en bild och svara på ett par DMs och kommentarer innan jag loggade ut igen.

Då insåg jag att något var fel och det var faktiskt inte på Instagram. Det var fel på mina val.

JAG har valt att följa en massa personer som ger mig ångest. Mitt feed är helt och hållet skapat av mig, ingen annan. Jag har letat efter inspiration och istället fått något helt annat och det är helt och hållet mitt eget fel. De som gör att jag får ångest är ju de som man ”ska” följa, de som är sjukt duktiga på Instagram och de som verkligen verkar ha allt i världen när jag själv känner att jag fortfarande har så mycket att jobba mot. Om jag tänker efter så vet jag ju att det bara är 10%, men deras 10 verkar coolare och roligare än mina 100.

Så jag gjorde ett bättre val och började avfölja.

Så fort en bild ploppade upp som inte hade en givande caption eller kändes lite för ott och tillgjord så avföljde jag. Och istället höll jag ett öga öppet efter konton som verkligen gav mig någonting. Inte bara bildmässigt, utan även de som skriver ordentliga texter som betyder något. De med liknande klädstil som min, andra svenskar som bor i London, mammor som skriver om livet, unga tjejer som berör med texter om mental hälsa, konton som utbildar, inspirerar eller motiverar mig.

Det är jättekul att se fina bilder från de som är på konstant semester, eller personer med massor med pengar som kan köpa glassiga saker. Men jag tror inte att det är så himla nyttigt i längden.

Så om du har instagramångest, gör som jag. Ge inte upp Instagram, utan avfölj kontona som ger ångest och följ konton som faktiskt ger dig något istället. De finns där ute och de kanske inte har 1.5 miljoner följare, men de kan ändå vara precis vad du behöver.

Detta gjorde även att jag började rannsaka mitt eget konto och insåg att jag hellre vill skriva något från hjärtat lite mer sällan än pumpa ut massor med bilder med någon kort floskel. Det kanske ger mig färre följare, vem vet. Men jag känner på så sätt i alla fall att jag bidrar med något och har en ärlig dialog mitt i allt champagnedrickande och cupcakeätande.

3 konton jag verkligen gillar nu;

Toxintelligence – Min stora idol Pär Svahnberg som är doktor i organisk kemi och jobbar mycket inom kosmetika och hudvård är VD för företaget Toxintelligence. Deras instagram har inte många följare (än) men är riktigt intressant om man som jag är en hudvårdsfantast. Bara den senaste veckan har jag lärt mig vad det betyder när ett ämne hamnar på ”kandidatlistan” och skillnaden mellan antiperspirant och deodorant.

QuarterlifePoetry – För att det här kontot alltid får mig att le med sina träffande små dikter.

MotherofDaughters – När jag tycker att det är mycket med ett barn så behöver jag en realitycheck från någon som har 4… sen är hon ganska rolig med, speciellt hennes stories. Missa heller inte hennes man – @fatherofdaughters, Garth är en hängiven följare.

Får ni Instagramångest och har ni några riktigt givande/inspirerande/underhållande Instagramkonton att rekommendera?

Foton – Ida Zander. Tröja – Ted Baker  (annonslänk). Café- Peggy Porschen

For the English version, please click below. 

I get a tinsy bit of Insta-anxiety sometimes, but I try to let go of it. Maybe you could write a post about how not to compare yourself and your life in a negative way on Instagram? Even if you are content with your own self and life it’s easy to get caught up. Well at least I do… big hug! /Emelie

I know exactly the feeling.

It’s too easy to scroll through our Instagram feeds and decide that EVERYONE out there have better lives than I do. Look at the holidays, tanned bodies, cool outfits, cute dogs and luxurious homes. I liked my life before, but now it feels dull in comparison.

Scary isn’t it?

I honestly don’t think anyone is immune to Instagram FOMO. I know I’m not. When I see gorgeous houses, especially abroad in tropical countries than all of a sudden London seem like such a boring place. Even though in reality I absolutely love to live here.

Sometimes I have to remind myself that I only get to see the best 10% of someones life on Instagram. The 10%(or less) we choose to show off and the other 90% could be crap, we would never know. You could basically be homeless and still have a glossy Instagram feed if you had enough time and creativity. It’s not like I’m having cupcakes and champagne at Peggy Porschen all day long…

Instagram is not for real.

 

I noticed a while ago that Instagram gave me anxiety. It wasn’t fun to log in and just scroll anymore. Instead, I only clicked on the icon to put up a photo, answer some comments and some DMs before I logged out again.

…and you know what. There is nothing wrong with Instagram, it’s my own fault.

I have chosen to follow lots of accounts that gives me anxiety. My feed is completely chosen by me, nobody else. I wanted inspiration and ended up with the complete opposite and I only have myself to blame. I get anxiety from following the people you are ”supposed” to follow, the ones that know the Instagram game inside and out and seem to have everything anyone could ever wish for when I myself feel like I have so much left to achieve. And even though I know it’s only 10%, their 10 still seem way cooler than even my 100.

 

So I made another choice and started to unfollow.

As soon as a photo came up that didn’t have an interesting caption or felt a bit too ott and fake, I unfollowed. Instead, I replaced these accounts with those who actually give me something. Not only in photos and inspiration, but also in the captions. People with a similar style to me, other Swedes in London, moms talking about everyday struggles, young people sharing about mental health and accounts that educate or motivate me.

It’s great fun to look at beautiful photos of someone who seems to be on a constant holiday or can afford to buy all the fancy stuff int he world. But I don’t think it’s very healthy in the long run.

So if you, like me, have Instagram anxiety, don’t give up on Instagram, just change what you see. Unfollow the anxiety-inducing accounts and follow those who inspire you for real instead. They might not have 1.5M followers, but they might be just what you need to enjoy Instagram again.

This realization also made me have a good old look at my own account. I realized I rather post a bit less frequently but write from the heart when I do. It’s too easy to throw up a cute photo and a cliché, but I rather have an honest conversation. It might make me lose followers, who know, but at least I know I’m showing something more of me than champagne drinking and cupcake eating (even though that, of course, is great fun too.)

3 Instagram accounts I like at the moment. 

Baddiewinkle – You will know why when you check it out. She is my idol and I will be like her when I get old. Does she poop rainbows I wonder?

QuarterlifePoetry – Because these short little poems about life always make me giggle.

MotherofDaughters – When I find parenthood hard and need a reality check from someone who has 4 kids… and she happens to be funny too, especially in the stories. Also, don’t forget to follow her hubby FatherofDaughters, Garth is a massive fan.

Do you suffer from Instagram anxiety and do you have any great accounts to recommend?

Photos – Ida Zander. Top – Ted Baker. (adlink). Location – Peggy Porschen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Jag gillar Fiaanderberg och Sannabrading!

  Mia 2018-08-13 18:16:50
  Svara
 • Jag älskar Chrissy Teigen! Så rolig och kaxig, sån fin kärlek mellan henne och John Legend, både glam och hemmamys.

  Jag följer bara kompisar och kanske 5 kändisar/stora konton.

  Jennifer 2018-08-08 17:46:10
  Svara
 • Jag gjorde samma för ungefär ett år sedan. Avföljde väldigt många som tidigare inspirerat mig. Kvar av influencers är du och Isabella Löwengrip 🙂
  Konto som jag gillar är ”natgeotravel” och ”situationer” brukar få mig att skratta

  Angelica 2018-08-08 15:25:48
  Svara
 • STOR igenkänning på detta! Är exakt därför som jag bara använder Instagram för att det är roligt, när det är roligt. Gillar Instagram som sjutton (framförallt Stories) men som du säger vill jag se innehåll som är mer än bara yta. Brottas i perioder med prestationsångest och jag kan absolut trigga den med sociala medier om jag faller in i scroll-träsket så försöker undvika det och välja kvalitet framför kvantitet i stället 🙂

  Clara, Bossbloggen 2018-08-08 15:09:11 http://www.bossbloggen.se
  Svara
 • Floskler! SÅ träffande beskrivning Tess!
  Allt det där: ”omnomnom”, ”woop woop” (vad fan är det egentligen , låter som en bajsnödig hund?), ”drink i sonedgången med älskling” ”så skön 10 km runda i spåret”
  … Jag orkar inte. Medelsvensson (aka jag själv och mina gelikar ) som jagar likes med bild från pool på billigt Teneriffahotell… När något varit en motgång vänder man det till skryt ”Så segt att vänta tre timmar på försenat plan på JFK” (ifall nån missat att man varit i NY)

  Instagram och Fejjan lär vi inte få slut på. Men varför lajka floskler? Om vi slutar lajka folk som kutar runt runt på motionsspår, tar en pooldrink (som man inte ens får ta med sig i poolen på de där hotellen!), ljuger om att de haft kul på middagen eller krogen igår, då kanske vi kan förändra.

  Lajka det äkta kanske.
  Btw avskyr jag numera orden gilla, lajka och likea, de har förlorat sin betydelse. Lajka är en sak, tycka om något är en annan sak.

  Din blogg, Tess, tycker jag om.

  Frido 2018-08-08 12:31:41
  Svara
  • Svar på Fridos kommentar.

   jag har verkligen forsokt att ha ett arligt instagram som mojligt men sen ar det sa himla enkelt att hamna dar, ”som alla andra”.
   jag har ocksa borjat fatt angest och det ar verkligen varje vecka jag tanker, nej men fna jag maste fa bort instagram. Folk har inte battre liv eller lever battre an en sjalv. Rattare sagt, vi vet inte vad DEM gar igenom.

   maria 2018-08-22 10:57:30 http://afrolatinalist.wordpress.com
   Svara
  • Svar på Fridos kommentar.

   Värsta floskeln enligt mig är när folk lägger upp en bild och skriver ”Livets liv” klarar inte av det 😂

   Angelica 2018-08-08 15:21:27
   Svara
   • Svar på Angelicas kommentar.

    Ja!! Så sant!, Fler floskler, dela med er 😀

    ”Vardagslyx” när det används om nåt som verkligen inte är vardag (ripasso och steak en onsdag i november); totalfejk för att se bra ut och generera lajks.
    ”Älska livet” – help me!

    Frido 2018-08-08 16:03:19
    Svara
 • Hej,

  Jättebra och intressant att du lyfter detta.
  Har själv gjort en rensning bland de som jag följer.
  Jag är intresserad av att höra hur du tänker själv kring ditt eget instragramflöde?
  Upplever att det oftast är väldigt ”stagade” bilder med snygga kläder och bakgrund som kanske inte direkt är så verklighetsbaserade.
  Tror absolut att du säkert har mycket av det du tar på dig men vissa bilder känns som de endast är för stunden.
  Dvs har du verkligen stilettklackar och partyklänningar när du är ute och går på stan?
  Förstår att det handlar om att skapa attraktiv content för att skapa fler följare men det känns så glamourifierat i många tillfällen.
  Jag gillar att läsa din blogg för att du är vettig och verkar härlig och positiv som människa, inte de bilderna som ständigt porträtteras som känns lite tillrättalagt.
  Hade önskat få se mer glimtar ur vardagen in the moment än photoshots.
  Hoppas du förstår vad jag menar och tar upp detta i och med ditt inlägg.

  Bortsett från det så gillar jag att du är som en storasyster för oss på nätet <3
  Kram

  H 2018-08-08 12:05:03
  Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Helt enig i dette – blant de bloggerne og ”influencers” (verdens dummeste ord for ovrig :)) jeg folger pa Instagram er du blant dem med bilder som virker mest ”oppstilte” og picture perfect. Derfor var det litt interessant og overraskende a se denne posten. Som H skriver, bloggen din har sa masse sjarm, herlige tekster og honesty <3

   Ida 2018-08-08 12:16:58
   Svara
 • TACK för detta inlägg! Jag behöver själv ofta påminna mig om att det jag ser bara är en liten del av verkligheten, kanske ens knappt. Så tacksam över sånna här inlägg eftersom det inte alltid är så lätt att komma ihåg när hjärnan går på stand by i flödet. För min egen del har jag olika strategier för vilka jag följer på insta, vilka bloggar jag följer etc.
  På instagram följer jag gärna vissa konton ett tag. Typ under några månader. Väljer ut nya konton, lär känna dem och sen, oftast, avföljer när jag känner mig ”klar”. Senare går jag tillbaka och kikar in då och då, men jobbar så för att minska mitt flöde eftersom jag lätt fastnar i scrollandet för länge samt inte mår så bra av att matas med snabba ytliga bilder dagligen.
  Bloggar har jag reducerat till en handfull vars texter faktiskt ger mig något; inspiration, tanke eller perspektiv. Din är en av dem <3

  Caroline 2018-08-08 09:10:49
  Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!