Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Internationella Kvinnodagen & #OurBoysInPink // International Women’s Day & #OurBoysInPink

For the English version, please go to the bottom of the post.

Det här inlägget innehåller en annonslänk.

Internationella kvinnodagen – För att vara helt ärlig så hatar jag den.

Jag hatar att den behövs.

Det finns ingen internationell mans-dag (vad jag vet iaf) och anledning till det är för att det är det dominerande könet. Det finns ingen kamp för bättring, alla dagar är mannens dagar, utom just idag då. 1 dag av 365…

Det är svårt att säga att det är någons fel, det är ett samhällsproblem. Vi är styrda redan som små att ett kön kan vara ”bättre” än ett annat. Det är svårt att ändra på när det är så inprintat i samhället. Att kvinnor är i underläge för att vi har en snippa istället för en pille. Som att en så liten kroppsdel egentligen skulle spela så stor roll…

Själv växte jag upp med en mamma som uppfostrade mig att vara stark och inte ta skit från killar. Och det har jag inte gjort heller. Men samtidigt lärde jag mig automatiskt att jag måste kämpa för att ”vara stark” och utan att det egentligen var meningen lärde jag mig att jag automatiskt att mitt kön alltid var den svarta hästen. Den som måstre bevisa något…

Tänk om samhället var kön, färg och ålderslöst. Så mycket enklare…och sjukt tråkigt. Vi behöver våra olikheter, det ska bara inte finnas en bättre än den andra.

Jag ser en del av lösningen framför mig precis just nu – Ace.

Jag som Mamma har en otroligt svår uppgift framför mig. Den enormt viktiga uppgiften att uppfostra en liten man till att hjälpa till att göra internationella kvinnodagen överflödig. En man som inte ser det kvinnliga könet som svagare eller tycker att tjejer ska jobba hårdare för att bevisa sig själva. Inte att kvinnor att bättre, inte att någon är bättre än någon annan – att vi alla är lika mycket värda, lika viktiga, har samma rättigheter och ska behandlas på samma sätt.

Jag måste lära honom att förbise gamla normer och att strunta i vad samhället speglar. Det kommer att bli enormt svårt, men jag lovar att göra mitt bästa. Jag inser givetvis även att vi ligger enormt mycket i framkant i kvinnofrågan jämfört med många andra delar av världen. Men om alla gör något litet så kan det långsamt långsamt tillslut bli en förändring.

Det är vi mammor som uppfostrar söner som är en del av lösningen till det här problemet. Om en hel generation pojkar växer upp utan att lägga värde vid ett kön, som ser olikheter, men som inte dömer utifrån dem, så kan det här gamla förlegade ojämlika samhället äntligen fokusera på annat än att kämpa mot varandra.

På Söndag är det mors dag här i UK och tillsammans med ett helt gäng andra Mammor med söner kommer jag att lägga upp en bild på Ace i något rosa. Inte för att rosa är en färg som killar inte kan ha på sig, utan för att det är en färg som vissa fortfarande inte vill att sina söner ska bära med risken att de skulle bli misstagna för tjejer…

Jag skulle bli väldigt glad om ni valde att göra samma sak, (ni behöver givetvis inte visa några ansikten, det är tanken som räknas här) tagga #OurBoysInPink och tillsammans med oss lova att vi ska göra vårt bästa för att våra söner ska växa upp utan att döma efter kön, så att en vacker dag, den 8e Mars inte behöver betyda någonting speciellt längre.

En dag kommer våra söner att växa upp och bli ”the middle-aged white male” och vore det inte fantastiskt om den frasen inte klingade illa längre?

Foto – Ida Zander, min klänning hittar ni här.

For the English version, please click below.

This post contains an adlink.

International Women’s Day – To be honest I bloody hate it

I hate that this day is needed.

What I know there is no international men’s day and the reason for that is simple, it’s the dominant sex. There is no need to highlight a day to fight for change because all days are men’s days, except today.

1 day of 365…

At this point, it’s hard to point a finger at anyone. It’s a part of our history, culture and society. We are conditioned from birth that one sex is stronger than the other. It’s just a part of how we grow up and the world we live in. Girls have a fifi and boys have a winky and this makes us not just different, but also unequal. It’s funny how such a small body part makes such a big difference…

I grew up with a Mother who taught me to be a strong, independent woman who never takes any crap from boys. And I never did…but also she automatically, without reflecting, taught me that I had to fight for my place. Not that I was equal by nature, but that I had to earn it. I learnt that I was a black horse and that I had to prove myself.

Imagine if our society was age, colour and genderless, how much easier wouldn’t it be? Also, it would be incredibly boring. We need our differences, we just don’t need them to be compared to each other.

I see a part of the solution to this problem right in front of me – Ace. As a mother of a son, I have an incredibly important task ahead of me.

I’m going to do my best to raise a man that will help make this day redundant. A man that doesn’t look at women and see them as weaker based on their gender. Not that women are better, but that we are all equal, have the same rights and should be treated the same way, not as genders, as humans.

This means I will have to teach him to look past old standards and traditions, to ignore what society might push on him and think for himself. Of course, I realise we are very far ahead on gender equality compared to other places in the world, but if we all do our best to work for change, then hopefully eventually it will bear fruit.

Us Mothers who are raising sons are a big part of the solution. If a whole generation of boys grow up without learning to value genders differently and that recognizes our differences but never judges by them, then possibly our society finally can change and we can stop fighting each other.

On Sunday it’s mothers day here in the UK, I will, together with a few fellow mums to boys, put up a photo of Ace wearing something pink. Not that pink is a colour boys cannot wear, but because there are still people out there who don’t think boys should wear pink because someone might think they are a girl…

I would be incredibly happy and honoured if you who have sons would do the same (obviously you don’t have to show your children’s faces, feel free to be creative) and tag #OurBoysInPink to promise to be a part of the solution. We will do our best to make sure our boys grow up passing no judgement by gender, so that the 8th March can go back to be just a regular day.

One day our boys will grow up to become ”the middle-aged white male” and wouldn’t it be amazing if that sentence didn’t mean anything anymore by then?

Photo – Ida Zander, find my dress here.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Tänk också vilken viktig roll Garth har som den närmsta manliga rollen för Ace

  Hanna 2018-03-09 11:05:28
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Absolut! Jag och Garth har pratat mycket om just att jag tycker att det är viktigt att vi inte uppfostrar honom ”som en kille” utan som en människa. Kulturen i Zimbabwe är annorlunda än här och jag måste ge honom en eloge för att han verkligen försöker sitt bästa.

   Tess 2018-03-09 17:28:14 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • Jag förstår ditt resonemang men tycker att det i delar är en del av problemet. Vi behöver alla bli mer självkritiska, inte bara du. Och oftast är det enklare för andra att se sånt vi själva tar för vedertaget. Men tex ditt tankesätt ”det är vi mammor som uppfostrar pojkar..,” visar redan där att du o G har en traditionell könad relation där er son växer upp med redan bestämd norm kring vad kvinnor resp män är till för. Ni kanske inte alls är såhär i praktiken men bara något jag reagerade på. Det är föräldrar som uppfostrar barn! Vi måste komma ifrån såna typiskt könade stämplingar som ”mamma-grupp”, ”mammahjärtat” osv.

  Sen utifrån vad man sett av er i bloggen så har ni valt att hålla hans barnrum neutralt, fram tills dess att ni visste könet. Och då började ni addera mer ”blåa” inslag. Detta har du beskrivit själv. O detta är helt okej o inget jag lägger en värdering vid. MEN det blir bara tvetydligt när du sen ska klä din son, förmodligen för första gången, i rosa – just to prove a point for one day. Jag tycket sånt beteende är direkt skadligt och nästan förstärker våra dumma normer kring pojkar/flickor blå/rosa osv. Det är good enough att klä honom i rosa för en dag men inte årets övriga dagar? Hur hade du gjort om du haft en dotter? Beskriv gärna hur du tänker då jag tycker detta är superintressant och måste luckras upp mer. Vår generation vill gärna göra en skillnad, det fattar man. Men då är det viktigt att alla kort ligger på bordet och det ska inte finnas några tabun kring vad man får/inte får säga….

  Och slutligen, detta är även en känga till mig, så tröttsamt att fokusera allt på färger. Som om färger kommer ge oss lika förutsättningar för flickor o pojkar. Känns ju indirekt som att utvecklingen gått några steg tillbaka när vi sitter o diskuterar färger…

  Hej 2018-03-09 10:00:28
  Svara
  • Svar på Hejs kommentar.

   Så välskriven och klok kommentar!

   Nathalie 2018-03-09 18:04:30
   Svara
  • Svar på Hejs kommentar.

   Hej woopsie!
   Tack för din kommentar. Som jag tror att du förstår så är den rosa färgen bara där för visuellt eftersom att det är Instagram. Det är själva budskapet som är det viktiga. Sedan tror jag att de flesta som följer mig på Instastories vet att Aces garderob är i huvudsak i vitt, grått, gult, mintgrön, lila, rosa och ljusblått. Han bär alla färger i regnbågen och väldigt sällan typiskt ”killiga” kläder. När det kommer till hans rum så har jag lagt till 3 saker sedan han föddes, ett par rosa ljusstakar, en vit/grön/grå lekmatta och en låda i samma färger.

   Men som du säger själv, det handlar inte om färgen utan om budskapet.

   När det kommer till mig och Garth så har du helt rätt, det är sjukt ojämlikt. Anledningen till det är att jag spenderar 12 timmar om dagen med Ace och Garth max 2. 2 veckor pappaledighet fick han och thats it! Så otroligt orättvist! Och det leder till att jag har huvundansvaret för Aces dagliga uppfostran, även om det vore mycket bättre för honom om det hare varit 50/50.

   Kram!

   Tess 2018-03-09 11:32:29 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • 💗

  Cornelia 2018-03-09 08:35:58
  Svara
 • Jag blev så glad när jag läste detta. Jag har alltid tänkt att föräldrar borde bli bättre på att fostra sina söner till att förstå vikten av jämlikhet och respekt. Oftast är det bara flickor som får lära sig att de ska kräva jämställdhet. Det är först när pojkarna inser det viktiga i det hela och pojkar och flickor börjar samarbeta och sträva mot samma sak istället för att det är två läger som det är nu.

  Elin 2018-03-09 00:37:39
  Svara
 • Det finns faktiskt en mansdag med, den 19 november tror jag, och ser finns organisationer som använder den till att prata om just mansrollen och hur den behöver förändras – för männens skull! Tex att prata om psykisk ohälsa som man med mera.

  Är så fascinerad över hur ”hemskt” det är att killar har rosa på sig när det för inte så himla länge sedan var pojkar som hade rosa och flickor blått. Tycker att kampanjen låter väldigt rolig och inte minst är det en fröjd att läsa om dina tankar som förälder. Det finns verkligen hopp om framtidens generationer när det gäller jämställdhetsutvecklingen! 😃

  Clara, Bossbloggen 2018-03-08 23:36:30 http://www.bossbloggen.se/
  Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Evelina Andersson
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Joanna Swica
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Mitra Javadi
Mode
Emma Danielsson
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Imane Asry
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson