Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Hej Utvecklingsfas 4 // Hello Leap 4

 

For the English version, please go to the bottom of the post.

Om du inte har barn så vet du antagligen inte vad ”Wonder weeks” är. Lyckost dig!

Det är en app och en bok som handlar om bebisars utveckling och om de olika utvecklingsfaserna som de går igenom. Det är få saker som får Mammors ben att skaka så mycket som det där jäkla grå molnet över morgondagens datum.

Fast nu överdriver jag lite…typ, fast ändå inte.

En utveckligsfas eller ett ”leap” som WW kallar det är en viss tid då bebisen går igenom förändring både i kroppen och/eller mentalt. Vissa leaps är korta, andra är långa. Vad de har gemensamt är att man ”vinner” något kul, så som det första leendet (leap 1), hålla upp huvudet (leap 2), greppa saker (leap 3), att de lär sig rulla över (leap 4) och många fler roliga saker.

Dock kommer det till ett pris.

Desto längre leap, desto dyrare är priset. Oftast blir bebisarna lite grinigare, klängigare, får humörsvängningar och kan krånga lite med sömn och maten.

Vi har redan gått igenom leap 1-3 och strax innan jul gick Ace in i det längsta leapet hittills, det fruktade ”leap 4”. Det är inte bara 5-6 veckor långt, utan kommer även med 4 månaders ”sleep regression”. Det vill säga bebisen sover sämre. Ace har sovit 9 timmar i sträck de senaste 2 månaderna, så vi var inte särskilt rädda för leap 4 och när vi kom hem från Sydafrika med bara 10 dagar kvar av det grå molnet i appen så trodde vi att vi hade klarat oss.

Visst har han varit hormoniell som en liten tonåring med glädjetjut ena sekunden och arg som ett litet rött bi nästa. Jag tror tillochmed att han morrade åt mig häromdagen… Han har inte velat amma på dagen, så det har blivit mycket mer flaskor än tidigare. Jag har testat att amma i mörkt rum, under dukar, stående, gående, när han precis har vaknat, men nej, världen är för spännande för att vilja titta åt ett håll i mer än 30 sekunder. Som tur är kan flaskan ”följa med” dit han tittar så han har inte gått ner i vikt som vissa bebisar kan göra i just den här fasen.

Men annars så kände jag att rädslan inför den här fasen var lite överdriven. Han har ju börjat sova bättre på dagen, har lärt sig rulla från mage till rygg, börjat gapskratta och har hittat helt nya ljud att göra. Easy peasy!

…tills i Lördags natt då min älskade 9 timmarsbebis vaknade VARJE timma hela natten. Varje gång med ett avgrundsvrål som fick blodet att frysa i ådrorna. Sedan vid 04.30 så bestämde han sig för att det var morgon och gick upp… med Garth. Mina ögon gick i kors efter att ha jagat nappen och lugnat i 20 minuter, sovit i 40 och sedan gjort allt igen. Tur att vi är två förälrar här hemma.

Vår lilla nattuggla får ett extra mål mat mitt i natten just nu, bara om nappen, klappar och sång inte funkar. Jag vill inte mata mer för då är det lätt att han hamnar i ett mönster att äta mycket på natten och mindre på dagen. Istället får han alltid rejäla mål så att han håller sig mätt.

Tricket är visst att hjälpa dem att somna om själva, utan för mycket grejer runtomkring. Så att de inte lär sig att bara somna om man står på huvudet, spelar fiol och ammar samtidigt och förväntar sig det i framtiden. Det är lätt att göra allt för att de ska somna om, men det kan komma tillbaka och bita en i rumpan senare. Vi får se om det funkar..

Det verkar dock gå åt rätt håll. Natten efter vaknade han varannan timma och i går natt var 3e. Men ni kan tänka er hur trött jag är nu… Jag hoppas att det blir var 4e timma i natt och att det fortsätter till jag får tillbaka min sömniga tröttmössa till bebis igen.

Att de sover sämre har visst med att göra att de håller på att lära sig sova som vi vuxna gör, från 30 minutersintervaller, till 40 minuter med REM sömn och en ”uppvakningsperiod” som vi vuxna har lärt oss sova igenom, men bebisarna inte kan ignorera ännu. Det ska visst ha något att göra med att vi på stenåldern behövde vakna för att se att vi fortfarande var säkra en gång i timman, jag vet inte om det stämmer, men det låter ganska vettigt.

Så nu vet ni varför om jag babblar osammanhängande, stavar helkrokigt eller bara är allmänt vimsig. Jag är helt galet TRÖTT och längtar såååå mycket till den j*kla fas 4 är över. 

For the English version, please click below.

 

If you don’t know what ”Wonder Weeks” is then I envy you. However, most of us with small babies know exactly what I’m talking about. 

It’s an app and a book about the developmental phases in the first year of a baby’s life, or ”laps” as they call it. Few things make Moms more nervous than that dreaded grey cloud above tomorrows date.

I’m exaggerating a bit now…or am I?

A leap is a certain time when a baby will go trough a mental or physical change. For most babies it happens at the same time and some leaps are short and others are longer. What they all have in common is that you ”win” fun things. Like the first smile (leap 1), the ability to keep their own head up (leap 2), grip toys (leap 3), roll over (leap 4) and many more exciting and fun abilities.

 

These wins do however come at a price.

The longer the leap the more it will cost you. Most leaps babies get cranky, clingy, have mood swings and can be tricky when it comes to feeding and sleeping.

We have already managed trough leap 1-3 and a couple of days before Xmas Ace entered the dreaded leap 4, not only 5-6 weeks long, but also often accompanied by ”4-month sleep regression” oh joy!

To be honest, I wasn’t too worried about leap 4, Ace has been a 9h straight through the night baby for the last 2 months and when we got back from South Africa with only 10 more days in this leap I thought we would make it without any sleep problems at all.

Sure he has been hormonal like a tiny teenager, with the most squealy happy sounds one second and only to turn into a very angry little red bee the next. I swear he growled at me the other day… He has completely given up feeding on the breast during the days, so I have been pumping and giving him bottles. I tried feeding in dark rooms, under sheets, walking, standing, dancing, right after naps etc and no luck. The world is way too exciting to look in one direction for more than 30 seconds. Luckily a bottle can ”follow” his head, so he is not losing any weight like some babies do in this leap.

Apart from this, I did feel that they hype around this particular phase was a bit over exaggerated. He actually sleep better during the days than he ever has before, gained the amazing and heart warming ability to laugh out loud, turns from belly to back and found a whole new range of sounds to make. Easy peasy!

… until Saturday night. When my beloved 9-hour baby woke up EVERY hour all night. Every time with a bloodcurdling scream. Then at 04.30, he decided it was enough and got up for the day…and so did Garth. I was exhausted after a night filled with 40-minute sleep, 20 minutes soothing and then do it all over again. Lucky we are two parents to share this leap…

Our little night owl gets one more feed at the moment and that’s only if the dummy, gentle patting and singing don’t help him go back to sleep again. I don’t want to teach him to eat at night and make sure he eats loads in the daytime and always have proper big meals instead of ”snacking” like some babies like to do.

Apparently, the trick is to teach them to self-soothe, without too much help from us. If you end up standing on your head, playing the violin and breastfeeding them to sleep every time they wake up, then they will not be able to go to sleep without it. It’s too easy to do anything and everything you can think of to get them to go back to sleep when you are exhausted. But it will come back and bite us in the butt if we do, so we have to be strong and know that this too shall pass. I’m really interested to see if it will work out…

It does seem to go in the right direction. The next night he woke ”only” every other hour and last night every 3rd. I’m hoping for every 4rth hour tonight and that he will work his way back to the amazing 9 hours we were spoiled with before this hellhole of a leap.

Apparently, the sleep regression has to do with them learning to sleep like a grown up. No more 30-minute cycles, but 40 minutes, with proper REM sleep and a short ”wake up” phase in the end. Us grown ups know how not to wake up during the last bit, but the babies have to learn to ignore it and/or soothe themselves back to sleep again. Apparently, it’s meant to have to do with the stone age people having to wake up every hour to make sure they were still safe from predators. Sounds believable!

So now you know why if I babble on and on, spell like I’m 5 years old or just seem a bit out of my game. I’m just really TIRED and I can’t wait for this crappy leap 4 to end as soon as possible.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Aci <3 Kom hit och ta en sovpaus medan jag passar min lilla gudson. Perfekt plan!

  Nanna 2018-01-18 20:12:16
  Svara
 • Mycket igenkänning här! Vår dotter blev fyra månader i veckan och hon har haft såna humörsvängningar senaste tiden men de har tack och lov blivit bättre. Dock känns det som om sömnen bara blir sämre.. inatt tror jag hon vakande två gånger i timmen. Hoppas Ace snabbar sig igenom perioden!

  Elin 2018-01-18 16:31:38
  Svara
 • Hahaha den där appen! Man var så nervös när det där jäkla molnet skulle komma!

  För oss stämde moln och solskensperioderna sådär men jag tyckte det var väldigt intressant att läsa om utvecklingen under/efter varje leap.

  Angelica 2018-01-18 12:11:38 http://angelicascloset.se
  Svara
 • As the parents of a now 2 year old I can safely say no amount of sleep training or no sleep training, or co sleeping, or cot sleeping, or feeding, or no feeding , etc etc etc, helped. There are babies who sleep well and then there are babies who turn into children who still don’t sleep well. What I can say is that your body does get used to it and you start to function relatively well even with 2-3 hour wake ups. (Yep, still happening for us 2 years later – in fact she slept better as a newborn). Wonder weeks was useful for us to see what new Things she was able to do after each “leap” but for the most part any recommended ways of dealing with her through each leap just didn’t work and we ended up deleting the app out of sheer frustration and couldn’t stand looking at those bloody thunderstorms knowing they would last two effing months before a “sunshine week”. Enjoy your little one , even if it is literally every hour of every day! It goes fast, and that’s coming from two people who have been awake for the most part of two years 🙂

  Christine s 2018-01-17 21:46:09
  Svara
  • Svar på Christine ss kommentar.

   As a parent of two I can say it’s not wise to say catergorically anything about anything the way you have here. Babies and children differ yes, sleep training can certainly help children that are terrible sleepers and can continue to sleep well if parents continue to work with it. Of course some children it simply won’t work with. They wont sleep nine to twelve hour nights that some parents seem to expect. Those days are over until the children are much much older. The other side of it is that for some parents it won’t work to sleep train. It’s exhausting to sleep train when one is already exhausted. But to say categorically that no amount of sleep training will work is far from the truth.

   Annica 2018-01-18 22:23:44
   Svara
 • As the parents of a now 2 year old I can safely say no amount of sleep training or no sleep training, or co sleeping, or cot sleeping, or feeding, or no feeding , etc etc etc, helped. There are babies who sleep well and then there are babies who turn into children who still don’t sleep well. What I can say is that your body does get used to it and you start to function relatively well even with 2-3 hour wake ups. (Yep, still happening for us 2 years later – in fact she slept better as a newborn). Wonder weeks was useful for us to see what new Things she was able to do after each “leap” but for the most part any recommended ways of dealing with her through each leap just didn’t work and we ended up deleting the app out of sheer frustration and couldn’t stand looking at those bloody thunderstorms knowing they would last two effing months before a “sunshine week”. Enjoy your little one , even if it is literally every hour of every day! It goes fast, and that’s coming from two people who have been awake for the most part of two years 🙂

  Christine R 2018-01-17 21:42:35
  Svara
 • Jag har inga barn, men det är väldigt intressant att läsa om det ändå! Roligt att få hänga med 🙂

  Josefine 2018-01-17 19:18:09
  Svara
 • Hej Tess, vad heter det fina liggunderlaget du har på golvet i Aces rum? 🙂

  My 2018-01-17 17:16:00
  Svara
 • Min lille vaknade varje timme i 9 månader, lagom till jag började jobba blev det bättre med 3 timmarspass. Snacka om att vara en zombie. Hoppas du slipper det för det ger verkligen förståelse för varför sömnbrist används som tortyrmetod. Jag hade lätt avslöjat alla hemligheter bara jag fått sova en hel natt.

  Anna 2018-01-17 15:48:14
  Svara
 • Hej 🙂

  Skulle vara såå önskvärt om du ville skriva ett inlägg om ditt kejsarsnitt. Hur det har läkt, om det var svårt att komma upp ur sängen på BB/hemma. Hur lång tid det tog att läka/ om det gör ont första tiden efteråt. Alla dina tankar helt enkelt och om att ha en ärr på magen.

  Jag har fått ett beviljat snitt, därav min nyfikenhet hur du upplevt det.

  Fin blogg du har! Så härlig att följa.

  Kram
  Jo

  Jo 2018-01-17 12:52:12
  Svara
 • Kaffe, kaffe och kaffe är mina ledord. Och försöka att le åt grejen. Hur man som förälder håller på…galet ju, uppe och virrar och pysslat hela natten. Hoppas att Ace får tillbaka sin sömn. Vi hade ändå okej sömn mån 2-4 men sedan dess, tja…inte amazing kanske. Den där jädra fasen slutade inte riktigt för oss. Men jag tänker att någon gång lär de sig ju, och även om det är vid fyra års ålder så är det ju pyttetid om man ser på hela långa livet. Var uppe 5-6 inatt, tappade räkningen, men nu sover hon fint så här kl 6. Kul att man själv ska traska iväg till jobbet och prata business. Kaffe!!!! Håller tummarna för er!

  Matilda 2018-01-17 07:42:24
  Svara
 • Vi är i samma fas fast lägg till växtspurt(amma varje 1,5h dagtid) & att jag fått tillbaka min mens(Stockholms blodbad) trött är bara förnamnet hehe 😛 bara 28 dagar kvar……

  Hannah 2018-01-17 05:06:22
  Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Sophia Anderberg
Home
34 kvadrat
Mode
Emma Fridsell
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Joanna Swica
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Evelina Andersson
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Imane Asry
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson