Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

5 Frågor & Svar // Small Q&A

For the English version, please go to the bottom of the post.

— 

Jag hinner tyvärr inte alltid med att svara på kommentarer på samma sätt som innan för tillfället, min bebisfria tid är så kort att jag måste prioritera själva bloggandet i första hand. Jag hoppas att ni förstår och kan ursäkta att det blir så ett litet tag nu.

Det kommer att ändras i takt med att Ace blir mer självständig. Men det betyder absolut inte att jag inte läser och uppskattar era kommentarer som tusan och om jag ser något som jag kan svara på direkt så gör jag oftast det. Jag tänkte att jag kunde lyfta 5 frågor i ett inlägg lite då och då fram till att jag har tiden att svara på alla kommentarer igen.

Vad tror ni om det?Hej,
Vilken fin familj ni är verkligen 
Jag är själv gravid med första och undrar hur du förberedde dig inför allt man måste veta med bebis?
Jag hade tex nog inte tänkt på att bebis inte kan vara ute i om det är 35 grader (inte så i solen såklart). Blir så stressad över sådana här saker och att det är ngt jag ska ”glömma”..

Åå vad kul, grattis!! Du har världens äventyr framför dig. 

Google, familjeforum, böcker och Facebook grupper var mina största källor när jag var gravid. Jag snöar lätt in på ämnen och gör massor med research när jag tycker att något är intressant, så jag spenderade 10 månader med att läsa allt jag kunde hitta om graviditet och bebisar. 

Sedan lär man sig mycket ”on the go”. Jag googlade runt massor om temperaturer innan vi åkte eftersom att jag visste att det skulle bli ganska så varmt nere i Kapstaden. Sedan märker man på de små hur de mår tycker jag. När Ace blev för varm så blev han trött och hängig och då fick han direkt gå in i AC och svalka av sig en stund. 

Jag oroade mig också över att missa massor med saker, men nu när bebisen väl är här så faller sig det mesta ganska naturligt. När det kommer till hälsa går jag ofta på allmäntillståndet. Är han svettig eller kall? Är ögonen klara eller lite dimmiga? Andas han som normalt? Är han pigg och med eller dåsig och trött? Du kommer att lära känna din bebis och märker ganska direkt om något är fel. 

Hur har ni gjort med vaccinationer som behövs för utlandssemester till ”exotiska” länder?

Våra vaccinationer här i UK ser lite annorlunda ut, vi får dem i 3 omgångar med första vid 8 veckor. Då är det 3 sprutor och ett drickvaccin med rota, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, hib influensa, hepatit B, pneumo och hjärnhinneinflammation. Sedan var det en andra omgång vid 12 veckor och den tredje är nu vid 16 veckor. 

Kapstaden är inte räknat som allt för exotiskt, så vår läkare avrådde från att vacinera från något mer inför resan. 

De vaccinationer som jag gärna skulle vilja att han fick är mässling och influensan, men båda ska visst tas efter 6 månader här i UK. 

Hej, jag undrar hur det funkar med en 3-månaders i värmen? Vi kollar på att resa med vår bebis i den åldern. Går det bra att bo på Guesthouses med bebis eller underlättar det med tillgång till kök? Hur känns säkerheten i Sydafrika? Ha en härlig resa!

Det har gått bra med värmen, jag har burit med mig en termometer och så fort det har gått över 27 °C så har han fått gå in och svalka av sig i ac. Givetvis kan man inte ha dem i solen, men han har älskat att ligga naken i skuggan på en handduk när det har varit mellan 24-27°C. 

I övrig gick det toppenbra att resa med en 3 månaders, han sov 9 timmar i sträck under flygresan åt båda hållen. Turbulens och alla ljud gjorde bara att han sov ännu bättre, se bara till att be om en bassinet. Jag tror att man vinner på att våga och det hjälper verkligen självförtroendet som förälder att ha kommit iväg på en rolig resa tillsammans. 

Det gick toppenbra att bo på hotell och guesthouses. Allt du behöver är en varmvattenkokare så att du kan sterilisera nappar och ev flaskor och pumpar i kokande vatten. I övrigt följde Ace med oss på frukostar, luncher och middagar och sov oftast i alla fall en halvtimma i vagnen medan vi åt. 

Man ska alltid vara försiktig i Sydafrika, men vi hade verkligen inga problem alls. Hotellen har mer säkerhet än vad vi är vana vid och vi såg till att fråga personalen om vi var osäkra på om vi kunde promenera någonstans eller inte. Vi hyrde bil och körde nästan överallt.   

Oj vilken resa men skönt att ni är på plats nu  en fråga, är det ”vanligare” att man får bröstböld om man gör snitt? Eller är det lika vanligt/ovanligt oavsett? Hur lång tid tar det innan den försvinner? 
Ha ett jätte bra nyår och en fin bröllopsdag 

Jag tror inte att min bröstböld har något med snittet att göra, så det behöver du absolut inte oroa dig för.

Det började med att jag fick ett stort sår på ena bröstvårtan, nästan som ett djups skärsår. Det blev svårt att amma på det bröstet och på grund av det och att bakterier tog sig in via såret in i mjölkgången fick jag mjölkstockning, som trots antibiotika bara blev värre. Det var så som bröstbölden blev till och tyvärr så tror de inte att den försvinner förrän efter att jag har slutata amma. Så nu måste jag gå och få den tömd med en sjukt stor spruta på sjukhuset en gång i månaden fram till dess. Men det är det värt för att kunna fortsätta amma känner jag.

 

Haha så söt och alltid grumpy på bilder. Ler han mycket i verkligheten?

Jag veet, gulleplutten! Han tycker att kameran är väldigt intressant och då ser han väldigt koncentrerad ut. Han är i övrigt en riktigt glad skit som skrattar och ler mycket. Men när man är så liten så förstår man inte vitsen med kameror och mobiler och ler hellre mot ansikten, roliga ljud och leenden. Ni kan alltid se mycket Ace (och ett och annat leende och gapskratt) på min och Garth instastories – @TessMontgomery & @GarthChamberlain

Åh vilken fin klänning, får man önska ett outfit-inlägg? Ni är en så fin familj!

Tack fina du! Jag fick inte till en helkroppsbild på klänningen från bröllopet, men jag hade på mig den vid ett annat tillfälle och du kan se den lite bättre på bilden över. Klänningen kommer från Asos för ett par år sedan och har blivit väl använd sedan dess. 

For the English version, please click below.

— 

Unfortunatley I no longer have the time to answer all comments as I used to do before I had a tiny person in my life. I have to use my baby-free time to blog, but it’s only for a little while and I hope you understand.

This will change when Ace gets a bit more independent and iI can spend some more time on my laptop again. It’s not that I don’t read and appreciate every single comment from you, I really truly do. And if I see a question I can answer straight away, I will. But until I’m able to answer all my comments again I thought I would pick up 5 questions to answer in a post now and then. Is that a good compromise for now?These questions are translated from Swedish.

You are such a lovely family. I’m pregnant myself with my first child and I’m wondering how you prepared yourself before you had Ace. I probably wouldn’t have known that babies can’t be outside in 35 °C (and of course not in the sun) I’m so stressed that I will ”forget” this kind of things…

Oh wow, congratulations! You have such an amazing adventure in front of you.

Google, Forums, Facebook groups and books were my go-to sources for research when I was pregnant. I easily get quite caught up when I find things interesting, so I spent 10 months reading everything I could about pregnancy and babies. 

You will also learn loads ”on the go”. I googled temperatures before we left for South Africa, since I knew it could get pretty hot. I also think you get to know your baby and can see if something is a bit off. When Ace got too hot, he got very tired and less alert than usual and we made sure he would go into a room with ac and cool off for a while. 

I was also really worried about missing lots of important information, but as soon as the baby came, it all kind of came to me naturally. I find that I have a check-list when it comes to his health. Is he sweaty or cold to the touch? Are his eyes clear or a bit glossed over? Is he alert or slow and tired? You will learn to see if your baby isn’t comfortable pretty quickly. 

 

What vaccinations did you have before you went to an ”exotic” country with a baby.

Here in the Uk the vaccination program is slightly different than in Sweden. Here you get your first set of shots at 8 weeks and that’s for rotavirus, Diphtheria, tetanus, whooping cough, polio, hib, hep B and meningitis. Then you have a second lot at 12 weeks and the third now at 16 weeks old.

Cape Town is not really counted as very exotic, so our GP told us we didn’t need to get any extra vaccines for Ace for this trip.

I would however really like to get him vaccinated for measles and the flu if possible. 

Hi, how does it work with a 3-month old and heat? We are looking to travel with our baby at the same age, is it ok to live in a guesthouse or is it easier to have a kitchen? How do you feel safety wise in South Africa? Have a lovely trip!

The heat has been fine, I  carried a thermometer everywhere I went and if the temperature rose over 27°C then I made sure to take Ace into a room with ac to cool down. Of course, you can’t have them in the sun, but he lovely chilling out naked in the shade when the temperature was between 24-27°C. 

In general, it went really well to travel with a 3-month old. He slept 9 hours in a go on both the flights down and up. Turbulence and the noise actually only made him sleep better. Just make sure you have a bassinet. I really believe in daring to do things with the little one. I feel a lot more confident as a parent after having been on a fun trip together. 

Hotels and guesthouses are great, all you need is a kettle to boil some water for sterilising of dummies pumps and/or bottles. We took Ace with us to breakfasts, lunches and dinners and most of the time he napped in his buggy while we ate. 

Of course, you do have to be careful in South Africa, but we had no safety issues at all during our two weeks. The hotels have a bit more security than what we are used to and we always checked with the staff if it was safe to walk places. We also rented a car and drove most of the time. They even have uber!

What a journey, I’m glad to hear you made it down ok. I have a question about your breast abscess. Is it more common to have one if you give birth by c-section? How long will it take until it goes away? Have lovely New years and wedding anniversary. 

I honestly don’t think the abscess and the c-section are related at all. So you don’t have to worry if you end up with a c-section. 

It all started when I got a cut on my nipple from breastfeeding. It became tricky to feed on that boob and that’s how I got mastitis. Then bacteria got in through the cut and clogged up the milk duct and the abscess formed. Unfortunately, it didn’t clear with antibiotics, so now they think I will have it until I stop breastfeeding. So to make sure it doesn’t get too painful, I have to go once a month and have it drained with a giant syringe. But it’s all worth it to keep breastfeeding for a while longer. 

 

Haha, Ace is so cute and grumpy in all photos. Does he smile a lot in real life?

I know, my little grumpy man! He finds the camera very interesting and it results in these super focused expressions. In general, he is a very happy little chappy but doesn’t’ understand the whole thing about cameras and phones and much prefer to smile to faces, sounds and people smiling back at him. 

You can always catch his cheeky smiles on mine and Garths Insatstories @TessMontgomery & @GarthChamberlain

Oh, what a nice dress. Can I wish for an outfit post? You are such a lovely family!

Thank you hun! I don’t have a full lengt shot of the dress from the wedding,but I did wear it last summer and you can see it a bit better on the phot above. The dress id from Asos a few years back and I have worn it a lot. Great PPW!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • <3

  Lisa 2018-01-15 19:40:12
  Svara
 • Usch vaccinationer är verkligen inte bra… Det är bevisat att de som inte är vaccinerade både är friskare och starkare! Med ett immunförsvar som inte är försvagat av allt gift vaccinationerna innehåller… Har du läst på om vaccinationer överhuvudtaget? Tycker synd om bebisar som inte utvecklat fullt immunförsvar får så många sprutor 🙁 Har du sett hur många biverkningar andra bebisar har fått?

  Spongey 2018-01-15 16:40:51
  Svara
  • Svar på Spongeys kommentar.

   blir så trött på såna som dig som ska smutskasta vaccin helt utan belägg för det ni skriver. Ta av er foliehattarna och börja se till den faktiska vetenskapen och inga låtsas forskningar.

   Emilia 2018-01-15 18:18:41
   Svara
   • Svar på Emilias kommentar.

    Vilken vetenskap? 🙂 Well om du sköter din hälsa sköter jag min,,, Men jag står kvar vid att jag tycker synd om bebisar som får sprutor med gift innan de ens är ett år gamla! Helt absurt!

    Spongey 2018-01-15 20:07:15
    Svara
    • Svar på Spongeys kommentar.

     Om du nu tycker att var och en ska sköta sin egen hälsa så hade du inte öht behövt kommentera på Tess och Garths val om att vaccinera. Jag står fast vid att jag anser att det är barnmisshandel att inte vaccinera med beprövade vaccin mot sjukdomar som vid insjuknande kan ge allvarliga följdsjukdomar och skador. Din okunskap lyser igenom så att det är skrämmande. Turligt nog väljer majoriteten att vaccinera och skydds sina barn och där igenom även de som av olika anledningar inte kan vaccineras, tex att de är för unga.

     Dessutom vågar jag skriva ut mitt riktiga namn vilket är mer än vad du gör.

     Med detta lägger jag ner då du solklart är ett anti-vaccin troll.

     Emilia 2018-01-16 01:08:38
     Svara
 • Så fina bilder! Blev så glad av första på dig och Ace!

  Josefine 2018-01-15 10:01:24 https://laserklinikensodermalm.se/
  Svara
 • Hej! Jag har själv en ettåring, så vi ligger lite före er, men jag kommer så väl ihåg bebis-tiden, den är så mysig! Hur tänker ni med förskola, jag har hört att det är väldigt dyrt i London? Stämmer det?

  Tack för en bra blogg! Så kul att du delar med dig av allt!

  Kram /Sara

  Sara 2018-01-14 20:07:47
  Svara
 • Är gravid just nu och har haft en väldigt jobbig graviditet, har tänkt att jag omkring efter förlossningen ska köpa mig något riktigt fint och de skinnbrallorna du har från Marlene Birger är vad det bland annat står mellan. Men de kostar ju en väldig massa pengar så undrar därför om du anser de värda pengarna. Finns ju billigare varianter att välja mellan men tänker att läderkvaliteten lär skilja sig och om du har kunnat ha dem tätt efter förlossningen så kanske jag till och med kan unna mig dem rätt snart 😀

  Ida 2018-01-13 23:24:11
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Go Mama! Grattis till graviditeten, kg är ledsen att det har varit tufft. Men snart är det över och jag tycker absolut att du ska unna dig något. Mina skinnbyxor har varit lifesavwrs då de har resår i midjan och har passat nästan direkt efter födseln. De kostar en slant så det är värt att tänka om det hellre är något annat du skulle vilja ha för samma pengar. Annars så skulle jag absolut rekommendera dem. Skinnbyxor håller länge och har varit i mode så länge att de i princip räknas som en basic numera.

   Tess 2018-01-14 11:06:11 http://tessm.metromode.se/
   Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Sophia Anderberg
Home
34 kvadrat
Mode
Emma Fridsell
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Joanna Swica
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Evelina Andersson
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Imane Asry
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson