Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

How Do They Do It?

For the English version, please go to the bottom of the post.

Jag sitter här i soffan med en stor sked, äter direkt ur ett Häagen Dazs ”strawberry cheesecake” paket och tänker vilka jäkla hjältar ensamstående föräldrar är.

Garth är i Amsterdam i dag och i morgon, så ingen längre tid, men det får mig att inse vilken lyx det är att vara två föräldrar som delar ansvaret.

När Garth kommer hem från jobbet på kvällen så tar han direkt Ace in i badrummet och så sätter han på musik och gör iordning honom för sitt bad. Det är oftast då jag hinner duscha, pumpa, sterilisera, ge Olive mat och öppna mobilen och kolla Instagram eller Facebook för första gången. Den lilla stunden är jätteviktig för att jag ska hinna med allting under dagen och en av de få tillfällen jag har båda händerna fria.

I kväll badade jag Ace eftersom att Garth är borta. Det är faktiskt väldigt mysigt för han älskar verkligen att bada, men det blev galet hektiskt att hinna med allting innan läggdags. Ace är som skalman och har en mat och sovklocka, missar man sovtiden så somnar han utan att ha ätit ordentligt, fått blöjan bytt eller liknande och blir riktigt grinig om han blir väckt. Så det gäller att vara på bollen vilket kan bli lite stressigt ibland.

Jag är verkligen helt friterad i huvudet efter en dag med skrutten för jag vill verkligen att all tid jag har med honom verkligen ska räknas. Vi leker, sjunger, pratar,  promenerar, tittar på intressanta saker, flyger flygplan genom huset, härmar ljud och miner och så äter, sover och byter vi blöjor såklart. Så på kvällen är det guld värt att ha en partner att prata vuxensnack med och som kan ta över en liten stund.

Ensamstående förälder än en sån där term som kanske inte betydde så mycket för mig innan jag fick barn, men som jag verkligen förstår jobbet bakom nu när jag själv är mamma och vet hur uppslukande det är att ha en bebis. Och tänk på de som har fler än ett barn… de borde tusan få medalj! Då har vi inte ens snuddat vid det där med ekonomi heller.

Nu sover iallafall min skrutt i sin sleepyhead bredvid mig på soffan och jag ska fundera ut hur jag ska få in både den och honom till sovrummet om några minuter. Jag ska bara äta ett par skedar glass till och översätta det här blogginlägget till Engelska först….

Har vi några ensamstående föräldrar som läser? Ni är galet coola! Hur får ni ihop det?

Bilder – Ida Zander

I’m sitting on the sofa with a big spoon, eating straight from a pack of Häagen Dazs ”Strawberry cheesecake”, thinking about what heroes single parents are. 

Garth is in Amsterdam until tomorrow night. Not a long time, but it does make me realise how lucky I am to share the parental responsibility.

When Garth gets home from work at night, he takes Ace straight away, puts on music and prep him for his bath. This is the time I have to shower, pump, sterilize, feed Olive and maybe even open my phone and check Instagram or Facebook. I wouldn’t manage to get everything I need to be done in the day without this time every evening since it’s one of the few times I got both hands free.

Tonight I gave Ace his bath since Garth is away. It’s a really lovely moment since Ace loves water, but the hour after was super hectic. He tends to fall asleep at exact times and if I haven’t got him properly fed, dressed and changed before he will fall asleep anyway and be really cranky if I wake him up. So I have to be quick and efficient to make it all happen when I’m on my own.

I tedn to be pretty knackered in the end of a day alone with my little munchkin since I want to make sure the time I have with him really count. We play, sing, walk, look at interesting things, talk, fly airplane all trough the house, copy sounds and faces and feed, sleep and change of course. So at night, I’m really in need of some grown-up conversation and for Garth to take over for a little while.

Singel parent is a term I never really reflected too much about in the past, but now when I’m a Mom I realize how much work a baby is and how time-consuming caring for children are.And imagine those parents who are alone with more than one child…. they need a bloody medal! And that’s before even including the financial aspect.

Well, now Ace is fast asleep in his sleepyhead next to me here on the sofa, now I just have to figure out how to get both him and the bed into the bedroom in a few minutes. But first I will have a couple of more spoonfuls of ice cream.

Are you a single parent? How do you do it?

Photos – Ida Zander

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Herregud, det är inte bra med för mkt stimuli heller. Viktigt att ditt barn får lära sig att bli självständigt, ligga själv och titta på saker, inte konstant bli stimulerad av dig. Då kan du vänta dig en mammadalt tillslut 🙁 Gjorde det misstaget med mitt första barn.

  Lis 2017-12-07 15:01:01
  Svara
 • Jag har varit ensamstående från dag 1. Det finns både för-och nackdelar tycker jag. Fördelen är att man själv får bestämma alla tidtabeller och rutiner, orkar jag tex inte umgås, prata eller laga middag så kan jag äta fil o mackor och gå och lägga mig kl 20 samtidigt med sonen 🙂 Man måste ju också ta hand om sitt förhållande och partner och även om det så klart ger mycket så finns det en frihet i att inte måsta leverera och vara till lags. Nackdelen är att inte få en paus i vardagen, inte kunna dela sorg och lycka samt den ekonomiska biten. Och ännu ett plus – jag kommer aldrig att förlora vårdnaden (eller ens 50%) vilket jag är otroligt lättad över.

  Hanna 2017-12-05 20:22:30
  Svara
 • Hej!
  Jag har för tre veckor sedan blivit ensamstående, har en dotter på 2,5 år och en dotter som är exakt lika gammal som Ace (de är födda samma dag!). Kom fram att min man haft en affär i 4 månader, det har alltså pågått under och efter min sista graviditet. Det kom som en chock för mig, ville inte tro det först.. Så nu är jag själv med båda tjejerna, han har storasyster varannan helg, så det är otroligt tufft just nu. Lillasyster har haft magont och de flesta nätter är jag uppe varannan timme 😴 Jag är rätt ekonomisk av mig, så jag kommer klara mig, men det kommer bli så mycket tuffare än när man är två. Så ja, heja alla ensamstående mammor! Vi är grymma som klarar oss själv!

  Louise 2017-12-05 15:29:28
  Svara
 • Hejsan!
  Ar ensamstaende mamma och bor ocksa har i London. Har varit tufft saklart (pappan ville ej ha barnet och abort var aldrig aktuellt for mig) men man far det att fungera. Ens eget sociala liv ar ju bara att glomma hahaha, jag gick tillbaka heltid efter 9 manaders mammaledighet sa man – fre upp kl 6 lamna hos childminder for att sedan hamta henne igen kl 6. (dyrt ar det ocksa) . Men wow vad underbart det ar att fa vara nagons mamma. All lycka till er. Ha en fin jul 🙂

  sofi 2017-12-05 13:21:55
  Svara
 • Hej, en fråga, är det ett medvetet val att ni inte har någon färg i Aces rum? Det kanske bara är dessa bilder men det ser lite tråkigt ut med bara vitt och grått, bebisar brukar ju älska att se och stimuleras av massa färger!

  Jennifer 2017-12-05 12:57:28
  Svara
 • Men pa riktigt? Lat bebisen ligga och upptacka saker sjalv 10 min lite nar som. Bebisar behover inte ha stimulans dygnet runt, dom ar ratt bra pa att underhalla sig sjalva.

  Anna 2017-12-05 10:43:34
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Han ligger i gymmet när jag äter, men annars är han sådär sugen på att ligga själv. Jag försöker öva på det, men det blir en del gråt… Du kanske har ett toppen tips?

   Tess 2017-12-05 11:10:38 http://tessm.metromode.se/
   Svara
   • Svar på Tesss kommentar.

    Med mitt första barn hade jag också svårt att kunna göra så mycket annat än att umgås med honom i den åldern, för han ville hela tiden vara med där det hände – han tyckte det var jättetråkigt att ligga ensam på golvet. Någon annan tipsade om att ha barnet i en sitter så han får se sig runt lite och det kan vara ett tips! Annars lättade det väldigt mycket för oss när han blev lite mer rörlig och kunde upptäcka saker på egen hand, så den tiden kommer småningom! Med andra och tredje barnet kommer jag inte överhuvudtaget ihåg att vi skulle ha haft det problemet, osäker på om det beror på att syskonen funkade som underhållning (bästa möjliga!) eller om jag helt enkelt inte hade lika mycket tid att hänga med lillskrutten… 🙂

    (Däremot tror jag inte du behöver känna någon stress för att ge honom stimulans hela tiden om han verkar nöjd med att ligga och stirra i taket… det är ju många intryck som måste hinna smältas också!)

    Mia 2017-12-05 21:19:39 http://miajohanna.blogspot.com
    Svara
   • Svar på Tesss kommentar.

    Alla bebisar är olika. Vissa är jättenöjda på golvet eller i en babysitter, ganska långa stunder. Min Alice fixade inte att ligga själv alls! Räddningen för mig (som också fick sjukt dåligt samvete av att ha mobilen framme inför bebisen etc) var sele ibland när bebis var vaken och promenader när bebisen sov. Då fick jag händerna fria, bebisen var nöjd och jag kunde lyssna på en podcast och typ baka eller så. Älskade att vara hemma med bebis, men det hade varit sjukt tärande utan den ”egentiden”, eftersom min man jobbar och är borta 12-13 timmar varje vardag. Kanske skönt att veta, Tess, att även bebisar som inte gillar att ligga själva blir mycket bättre på att underhålla sig själva när de blir äldre. Jag märkte stor skillnad när de lär sig att sitta (4-6mån), krypa (8mån) och gå (12mån). De blir mycket nöjdare med allt 🙂

    Alexandra Eriksson 2017-12-05 21:13:22
    Svara
   • Svar på Tesss kommentar.

    Jag kan inget om bebisar och alla bebisar är så klart olika men min syster brukade sätta sin dotter i en liten ”rocker” där hon satt mer upprätt liksom än att ligga på golvet, och hon satt där hur glad som helst o bara stirrade på mig o min syster när vi lagade mat o diskade etc i köket. Kanske något Ace kan vänja sig vid!

    Malin 2017-12-05 17:08:12
    Svara
   • Svar på Tesss kommentar.

    Jag har samma ”problem” med min son, han gråter oftast om han ligger själv och vill hela tiden vara nära mig eller sin pappa. Däremot måste jag erkänna att jag är jättedålig på att INTE multitaska när jag umgås med honom. Han sitter i mitt knä medan jag sitter med telefonen, kollar Netflix, svarar på mail, läser böcker, pluggar, är social med vänner etc. Har så dåligt samvete över detta, samtidigt känner jag mig mentalt så understimulerad när jag ska umgås med honom en hel dag om jag inte får annan input också 🙈.

    M 2017-12-05 14:56:26
    Svara
 • Ja, de är verkligen hur coola och starka som helst!

  Josefine 2017-12-05 09:46:40 https://varmepumpshopen.se/
  Svara
 • Heja dig! Är lite nyfiken, har någon i din eller Garths familj träffat lille ännu, tycker inte att du har bloggat om det men kanske missat? Det är ju annars ett sätt att få lite avlastning men fattt att det är svårt om de bor långt borta. Tyckte att det verkade som att iaf Garths familj var så angelägna om att få hälsa på tidigt?

  HAnna 2017-12-04 23:39:46
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind