Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Ace’s Food & Sleep Routine

For the English version, please go to the bottom of the post.

Som jag berättade tidigare i veckan så har jag börjat sätta Ace på en rutin. 

Han är 6 veckor i ålder, men 8 veckor utvecklingsmässigt nu (eftersom att jag gick över 2 veckor). Så det är en bra tid att börja.

Det började med att vi satte en läggtid. Han är ganska konsekvent med att sova 5-6 timmar, äta, sova 2 timmar till, äta, sova 1 timma per natt. Så för att det ska passa in med vårt schema så går han och lägger sig klockan 9 och vaknar mellan 7-8 på morgonen.

Första gången han vaknar så tar jag med honom till hans rum (han sover i en liten säng bredvid vår, aldrig i vår säng eller på oss på natten). Där byter jag blöja och ammar. Sedan får han gosa till sömns innan jag bär in honom igen. Efter det pumpar jag i 15 minuter innan jag går och lägger mig igen.

Nästa gång han vaknar så är det oftast Garths tur. Vi har en regel att allt efter 4 är Garths tid och allt innan är min. Oftast tar Garth med Ace till vardagsrummet, han får en flaska mjölk (som jag pumpade tidigare) och somnar om på Garths bröst igen. Om jag är själv med honom så tar jag med mig flaskan in till sovrummet efter att jag har pumpat och gör en sk ”dream feed” när han börjar vakna till igen.

Jag lyfter försiktigt på hans överkropp när han börjar röra lite mer på sig och lägger en kudde under, fortfarande i hans egna lilla säng. Sedan dricker han flaskan utan att öppna ögonen, jag rapar honom genom att tippa honom lätt framåt och sedan är det bara att ta bort kudden så sover han igen. Sjukt smidigt!

På dagarna har jag honom på ett rullande 3h schema. Det är inte speficika tider utan mer intervaller. Jag får inte mata honom på bröstet jag har bölden på, så att det inte kommer in mer bakterier från hans mun. Däremot kan jag pumpa. Så jag börjar med att mata honom från det friska bröstet i ca 20-30 min (tills han ”trillar av”), sedan leker jag med honom i 15-20 minuter innan jag ger honom en ”top up” med bröstmjölk på flaska. Oftast är det 50-80 ml, 100 allra sist på kvällen. På så sätt är han precis lagom mätt för att sedan leka vidare och vara vaken i en timma och efter det sova i 45-60 min.

Så varje cykel har en amning, en top up (och jag pumpar igen till nästa flaska) och en tupplur.

Det är inte säkert att just mitt schema funkar för alla, men Ace är så mycket mer nöjd nu och hinner aldrig bli varken övertrött eller vrålhungrig.

Nu håller vi även på att lägga in ett bad på kvällen som en del av hans nattrutin. Han blir super sömnig efter, så då ammar jag innan och så får han sin top up efter. Oftast somnar han inom 10 minuter efter.

Dela gärna era rutiner, så kan vi ta tips från varandra!

 

I promised to share Ace’s daily routine. It might not work for all babies. But it really works for him.

He is now 6 weeks in age, but 8 weeks in development (since he was 2 weeks late). So it’s a pretty good time to introduce a routine.

I have made this one up based on him and what works for us. All babies are different, so it’s all about knowing your own child.

He has been quite consistent at night with a 5-6h sleep, a feed, a 2 h sleep, a feed and a 1h sleep. So we have set his bedtime at 9 pm to make sure we can sleep when he does.

The first time he wakes up I will take him from his little bed next to ours and go to the nursery for a change and a feed. He then gets to cuddle back to sleep before I carry him in again. After putting him back in his bed I go out to pump for 15 minutes before I go to bed.

Any time Ace wakes up before 4am is my time and anything after 4 am is Garth’s time. Usually we do one feed each. Garth tend to take him to the living room to give him the bottle I expressed earlier in the night and then Ace gets to sleep on his chest for 2 hours. If he by any reason isn’t home or has an early start, I do a dream feed instead.

As soon as Ace start stirring, I grab the bottle of milk, lift his upper body up in his bed, slide a pillow under him, feed him the bottle whilst he still has his eyes closed, tips him forward to burp him, let him rest on the pillow for a few minutes and then remove the pillow and he is back sleeping in his bed again. It’s such a great way to give a quick feed!

During the day I have him on a rolling 3 h schedule. There are no exact times, more than it all happens within 3 h from the next cycle. I start by feeding him of my good boob for about 20-30 mins (or until he “falls off”). Then I play  with him for 15-20 mins before I give him a “top up” from the bottle. I’m not allowed to feed him on the boob I got the breast abscess on, but I can pump and give it to him. Usually a top up is 50-80 ml (100 ml as the last meal on the night).

After the top up we play for another hour or so before it’s time for a nap. He sleeps for 45-60 mins and then the cycle starts over again exactly 2 hours after he had his last top up.

This makes him very content. He never gets too hungry or overtired.

Our next step is to introduce bath time an hour before bed. It makes him super sleepy, so I have to breastfeed him before and give him the top up after. Then he will be sleeping like a log within 10 minutes.

So there you have it! This is what works for us. Please feel free to share your routines, so we can learn from each other!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Har en son som är född 6v för tidigt. Denna veckan blir han 17v men egentligen 11v. Hade som mål att han skulle sova i sin säng samt lära honom att somna av sig själv, vill säga utan bröstet. När han var ca 9v gav jag upp :). Fick aldrig sova ner än 1-1,5h i stöten blev det 2h så var det lyx. Han har haft problem med magen som gör att han sover mer oroligt och sen tror jag att han behöver väldigt mycket närhet. Nu samsover vi och han somnar gott med bröstet 😄. Tycker det är svårt med amma-leka-sova rutin på dagarna men blir inspirerad av ditt inlägg och ska nu googla vidare på att mata top up. Förutom en bebis som vaknar vart o varannat på natten så finns det även bloggar som gör att man förlorar lite sömn (kanske borde ha mobilförbud på nätterna ;).

  Sabina 2017-11-14 04:19:25
  Svara
 • Stort tack för att du delar med dig av er rutin! Har en månad gammal bebis som vaknar varje timme på nätterna och vill amma, helt hopplöst. Så nu i helgen ska vi försöka få in honom på ett 3-timmars schema á la ert. Tror vi får börja med att köra 3 timmar mellan ammningarna på nätterna också, eftersom han inte verkar ha någon naturlig känsla för att sova längre intervaller då 🤔. Hoppas så det fungerar då jag är helt slut av att ständigt behöva avbryta min nattsömn för att slänga fram tuttarna 😴. Det där med att mjölka ur och använda flaska är också något jag ska prova, för isåfall kan ju min man avlasta också, verkad så smidigt!

  My 2017-11-09 05:23:05
  Svara
 • Så härligt ! Du är så klok med sunda tankar och verkar så samspelt med din man. Kan inte du skriva ett inlägg och om dina tankar om hur män och kvinnor delar på sömn och hushållsuppgifter när mannen eller kvinnan arbetar?

  Det verkar ju vara ganska vanligt att den som
  arbetar inte tycker att den som är hemma gör någonting och den som är hemma tycker att den som är på arbetet har semester med egentid, luncher i lugn och ro etc. Hur upplever du att attityden om ansvarsfördelning i London är ?

  Själv har jag haft det kämpigt med en man som velat att jag ska ta alla matningar dygnet runt ( Då han jobbat och behövt sin sömn) det har varit kommentarer om städning, matlagning mm som inte är gjord vilket gjort att jag inte haft ro att sova de gånger min dotter sov på dagen. När jag inte får sova blir jag nedslagen och var under en period väldigt nere . Min man menar på att inga av hans vänner behöver ta matningar på nätter och får sovmorgon på helgen. Vilket så klart inte är sant. Det är så lätt att hamna i fällan och missunna den andra att ha ledigt eller få göra roliga saker på egen hand. Nästa gång tänker jag dela föräldraledigheten rakt av.

  Mvh Annika

  Ankan 2017-11-08 11:35:12
  Svara
  • Svar på Ankans kommentar.

   Hej
   Jag undrar också över detta. Har själv inga barn men känner många som hamnar i denna fälla att missunna varandra ibland, när hushållsuppgifter fördelas ojämnt när den ene partnern arbetar + bebis?
   Hälsningar alex

   Alex 2017-11-08 18:57:22
   Svara
 • Tror inte man skall bada så små varje kväll om det var tanken. Alla människor har ju naturliga oljor som skyddar huden.

  Loppan 2017-11-08 08:21:21
  Svara
  • Svar på Loppans kommentar.

   Barn reagerer sikkert ulikt på vann, men vi har badet datteren vår hver eneste kveld (med kanskje tre unntak) siden hun var 6 uker (hun er 8 måneder nå) og hennes hud har aldri reagert, hun har aldri hatt eksem eller tørrhet. Vi anvender Weleda calendula shower cream for babyer typ 1 gang i uken og bruker ellers bare vann. Tror det er viktig at man passer på at huden, spesielt i foldene, blir helt tørr etterpå. Et stort bonus er at hun nå elsker å bade. Uavhengig av dagens humør lyser hun opp når hun bader. En fantastisk fin og viktig del av hennes leggerutine som jeg absolutt vil anbefale.

   Ida 2017-11-09 15:53:06
   Svara
 • Efter att jag såg en annan bloggerskas förlovningsvideo var jag tvungen att kolla på din och Garths förlovningsfilm. Blir fortfarande alldeles rörd (haha kan vara lite hormonell just nu). Så fin kärlek

  Angelica 2017-11-07 22:23:44
  Svara
 • Ja det är ju ingen tvekan om vem som är pappan i alla fall – han är ju sjukt lik Garth!!

  Johanna 2017-11-07 20:58:43
  Svara
 • Tack för att du delar! Jag väntar barn nu vilken dag som helst och det är intressant att höra hur era rutiner ser ut!

  Pamela 2017-11-07 20:47:16
  Svara
 • Av nån anledning tycker jag sånt här är intressant att läsa om trots att jag inte ens har barn eller är gravid. Men känner nog ett litet sug efter att skaffa barn iaf;)..

  Laura 2017-11-07 18:59:58
  Svara
 • Tråkigt att läsa om… Kommer tyvärr nog sluta läsa här.

  Petra Jonsson 2017-11-07 14:22:57
  Svara
 • Hur lång tid tog det innan ni introducerade flaskan? Verkar supersmidigt att blanda flaskmatning med bröstmjölk och amning. Kommer också göra det.

  Johanna 2017-11-07 11:35:36
  Svara
 • Så kul att läsa om! Vår tjej föddes samma dag som eran Ace, hon var dock 18 dagar tidig. Hon är vårt andra barn, så det är svårare med rutiner för henne. Vi har en fast lägga tid på kvällen, jag börjar amma kl 21, oftast somnar hon vid bröstet, men vaknar pigg sen. Då får hon flaska med mjölk som jag pumpat under dagen, sen sover hon gott i vår bedside crib tills klockan är ca 05, då hon vaknar för amning och blöjbyte. Sen somnar hon om och sover till 7.30 när storasyster vaknar 😊 Sedan vi börjat ge henne flaska på kvällen sover hon mycket bättre! Innan vaknade hon en gång i timmen varje natt 😴
  Så kul att följa er resa, och speciellt kul att våra barn är födda på samma dag 🤗

  Louise 2017-11-07 10:33:58
  Svara
 • Bebis (14 veckor) somnar mellan 22-00 och sover med några uppvak för mat i ca 12 timmar. Friammar, så har varken koll på ml eller antal amningstillfällen under dagen – men hon ligger sedan födseln två hack över kurvan på både vikt och längd och följer den sedan dess. Samsover självklart – skulle aldrig palla något annat! Blir helt slut av tanken på att kliva upp som du gör. Och tycker det är så gosigt med bebisen bredvid oss. Men ni gör ju självklart det som känns och funkar bäst för er, liksom vi gör. Vi är olika.

  Olivia 2017-11-07 01:30:10
  Svara
  • Svar på Olivias kommentar.

   Det är rätt stor skillnad att vara förälder i anglosaxiska länder i jämförelse med Sverige. I anglosaxiska länder är det hyfsat vanligt att man schemalägger rutiner mera och då är det inte konstigt att Tess snabbt gör det också. Alla fungerar olika. Detta fungerar för henne så då är det toppen. Friamma kan även kännas jättejobbigt för någon som själv känner att de behöver ha koll på sin egen tid. Så vad gör en person helt slut av att läsa gör att en annan känner en lugn i tillvaron. Ofta hamnar man någonstans mitt emellan när bebisen blir lite äldre.

   Annica 2017-11-08 19:41:02
   Svara
   • Svar på Annicas kommentar.

    Nej, men absolut! Det var ju det jag skrev – de gör ju vad som känns bäst för dem. Men nu frågade Tess efter andras rutiner – annars hade jag aldrig känt ett behov av att berätta. Det är ju som skrivet också mitt andra barn, så känner att jag har på fötter vad som fungerat för oss. Mitt äldsta barn friammade tills han själv sa stopp (dvs flera år) och fanimig världens mest harmoniska unge och min absoluta stolthet i livet. Mvh karriäristan. Med det sagt vill jag gärna upprepa att to each his own. Tess skriver att denna rutin fungerar super för Ace, så kör på!

    Olivia 2017-11-08 23:53:01
    Svara
  • Svar på Olivias kommentar.

   Jag håller helt med dig 🙂 Jag blev helt slut bara av att läsa det. Nu kommer bebis nr 2 först i februari men vi kommer köra på friamning och samsovning som med dottern. Däremot har vi skaffat en bedside crib så vi kan lyfta över bebis om storasyster kommer intraskandes.

   C 2017-11-07 16:39:46
   Svara
   • Svar på Cs kommentar.

    Bra ide! Vi övervägde ett sådant, men nu sover pappa på en madrass på golvet istället när det blir för trångt med alla fyra, haha. Vi har däremot köpt ett Nature’s Sway till på dagarna – bästa köpet någonsin! Alltså kan inte rekommendera den nog. Läs mer här: https://www.naturessway.co.nz/shop/Baby+Hammocks.html – vi köpte med stativ så att vi kan ta med den på resor också.

    (Vi testade den hemma hos ett par vänner med vårt första barn och han älskade det – så vi bestämde att köpa en sådan med nästa bebis. Tips!)

    Olivia 2017-11-07 19:18:07
    Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Lifestyle
Sophia Anderberg
Home
34 kvadrat
Mode
Emma Fridsell
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Joanna Swica
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Evelina Andersson
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Sara Che
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Imane Asry
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson