Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Baby Ace – The First 2 Weeks

For the English version, please go to the bottom of the post.

Nu när Ace är drygt 2 veckor har vi börjat lära känna honom lite bättre. Det är så häftigt hur de har små personligheter direkt och hur alla barn är så olika.

Eftersom att han kom ut 2 veckor sent så är han äldre i utvecklingen än i ålder. Så i appen ”Wonder weeks” räknas han som drygt en månad redan eftersom att hjärnan och kroppen utvecklas både inuti och utanför magen. Så på ett sätt så ”missade” vi de första två veckorna av hans utveckling.

Vilket faktiskt inte behöver vara någonting negativt, för han kom ut både stor, stark och mentalt redo . Så han sover redan ganska bra till exempel. Oftast blir det 2-4 timmar i sträck och han har redan ett mönster på 3 timmar – 4 timmar – 2 timmar på kvällen och natten med matpauser mellan.

Han kan även redan lyfta på huvudet själv och i dag fick vi till och med hans första riktiga tår. En ensam en som sakta rullade ner för kinden, dramatiskt värre. Det gjorde lite ont i mammahjärtat måste jag erkänna. Gråten blir så mycket mer sorglig när det kommer riktiga tårar.

Aces favoritsaker att göra är att sova, äta, titta på svartvita bilder med intressanta mönster och åka vagnen/bli buren i sele. Han somnar som en stock i bilbarnstolen och när vi tar våra promenader i parken så sover han rakt igenom. Han blir bara arg när maten inte kommer fram snabbt nog och om det skulle bli tomt i bröstet så blir han en arg liten röd svettig gremlin som morrar och ruskar på hela kalaset. (Aj…!) Ibland bits han med, även fast han inte har några tänder så känns det ganska ordentligt. Ingen förvarnade om det i amningsklasserna!

Allt som allt så är han en väldigt snäll liten bebis, så vi har verkligen haft tur.

Vi går in i vårt första ”leap” i Wonder weeks, dvs en utvecklingsfas, i dag och då kan saker och ting ändras, så jag kanske har jinxat honom nu… I den här fasen kan vi ha turen att få första leendet och han ska visst vara vaken och mer intresserad av vad som händer runtomkring honom.

För vår del har vi börjat hitta våra fötter som föräldrar, det tar på krafterna att inte få den mängden sömn som vi är vana vid, men vi har ändå tur jämfört med många andra så jag ska absolut inte klaga. Jag spenderar nästan all hans vakna tid med att amma, han har bestämt sig för att bli en riktigt stor kille, så då krävs det mycket energi. Jag måste lära mig att amma utan att använda händerna, eller i alla fall ha en hand fri, så att jag kan blogga samtidigt…

Här i UK får man bara 2 veckors pappaledighet, så Garth har gått tillbaka till jobbet den här veckan. Det kommer med sina egna svårigheter, som hur man ska kunna gå och kissa när han är vaken (jag tar med honom och håller honom i famnen just nu.. funkar ett tag iaf, jag vill inte att han ska traumatiska barndomsminnen!) duscha gör jag just nu när Garth kommer hem på kvällen, men jag måste flura lite på hur jag ska kunna göra det under dagen. Problemet är att jag har både Olive och Ace och inte bör lämna dem ensamma med varandra. Jag kanske ska testa att lägga honom i vagnen och rulla in den i badrummet? Några andra förslag?

Jag kan promenera Olive när jag har Ace i selen eller vagnen, så hon kan få sin promenad. Jag får dock inte lyfta mer än 4 kg just nu på grund av snittet, så det är ett pussel att få ut både vagn, bebis och hund på ett vettigt sätt ur huset när jag är själv.

Det är så världsliga saker, men som blir så himla mycket mer komplicerade helt plötsligt. Men jag tar det långsamt och en sak åt gången den här veckan och så fort jag har funderat ut hur allting funkar så tror jag att vardagen kommer att bli mycket smidigare.

För tillfället kollar jag på väldigt mycket Arrested development på Netflix och ringer Josefina och Bex som sitter i precis samma situation på högtalarfunktionen på mobilen medan lillskrutten äter för kung och fosterland. Det är underbart skönt att ha vänner som själva sitter och maratonammar och kan relatera till situationen.

Det ska bli spännade att se vad som händer under den här veckan och jag hoppas på att kunna få till något av en rutin snart så att jag kan få lite mer gjort om dagarna. 

Fler inlägg om barn och graviditet hittar du här;

My Body – 2 Weeks Post Birth
My Birth Story
The Going Home Outfit & Ace Meets Olive

For the English version, please click below. 

Now when Ace is a bit over 2 weeks old, we are starting to get to know each other a little bit better. It’s really cool to see how they have proper little personalities, even though they are so young.

Since he was 2 weeks overdue, he is actually 2 weeks older in his development than his actual age. So in the app ”Wonder weeks” he is counted as just over a month since the brain and body develop both inside and outside of the uterus. So in one way we ”missed out” on his first 2 weeks.

But it’s actually not a bad thing since it means he is both bigger, stronger and mentally ahead. He sleeps really well, usually 2-4 hour in a go and he already has a pattern of sleep in evenings and at night. 3 hours – 4 hours – 2 hours with feeding and changing breaks in between. It’s pretty decent for someone this young.

He can already lift his head and today he cried his very first real tear. One big one that slowly rolled down his cheek, very dramatic. It made my mom-heart hurt a bit since he looked so sad.

Aces favourite things to do are to sleep, eat, look at black and white pictures with interesting patterns and go for walks in his buggy or sling. He loves to sleep in the chair and when we go for walks in the park he sleeps the whole way. He only gets angry and annoyed when the food isn’t served quickly enough and if the breast is a bit empty then he becomes this red, sweaty, angry little gremlin that growls and shakes the entire boob around. (Ouch!) Sometimes he bites too and even though he has no teeth yet, he is surprisingly strong and it does actually hurt quite a bit. Noone mentioned that in breastfeeding class…

All in all, he is a very lovely and sweet little baby, so we have been incredibly lucky.

He has his first ”leap” in the Wonder Weeks app this week. It means he is in a phase of development and things will change in his world. So he might start acting differently now… I hope I haven’t jinxed him now by bragging about how good he is. If we are lucky we will get the first smile this week and he is meant to be a lot more interested in his surroundings from now on.

As parents, we have just started finding our feets. It’s, of course, tiring to not get the amount of sleep we are used to, but we are pretty lucky so far, so I’m really not complaining. I spend most of the time he is awake breastfeeding. He is a big boy who has decided to grow even bigger and need a lot of energy at the moment. My next task is to learn to feed him without using my hands, or at least one hand… so I can blog at the same time.

Here in the Uk the dad only gets 2 weeks of paternity leave, so Garth is back to work this week. It means I’m on my own and have to figure out simple little things like how to go to the loo when he is awake. So far I have solved it by holding him in my lap, but I really don’t want to give him traumatic childhood memories, so I will have to come up with something better soon. I tend to shower when Garth gets home from work, but that’s another situation I need to figure out. Maybe I can put him in the buggy in the bathroom? I can’t have him on the floor with Olive, for safety reasons. Not that she is dangerous, but you are recommended never to leave dogs with babies.

I can walk Olive when I have Ace in the sling or the buggy. I’m however not allowed to lift more than 4 kg because of the c-section. So it’s a bit of a puzzle to get buggy, baby and doggy out the door at the same time when I’m on my own.

It all sounds like really simple everyday things, but all of a sudden they just become so much more complicated. I’m taking it all slowly and one day at the time as soon as I have these things figured out my everyday life will hopefully be a bit more easygoing.

At the moment I spend a lot of time watching Netflix and talking on the loudspeaker with Josefina and Bex who are both in the same position. It’s wonderful to have friends who are going through the exact same things at the same time, we end up chatting and cluster feeding for hours.

I’m really excited to see what this next week will bring and I’m really hoping to get more of a routine going soon, so I can finally get some stuff done. 

Find more post on pregnancy and babies here;

My Body – 2 Weeks Post Birth
My Birth Story
The Going Home Outfit & Ace Meets Olive

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Vad härligt att ni har en lugn och glad bebis 🙂

  Du kan inte hitta ett utrymme där du kan ”låsa in” olive när du ska på toa eller duscha bara?

  Hannah 2017-10-13 20:36:06
  Svara
 • Så mysigt! Dessa små goa fötter! <3 Längtar så tills vi också blir föräldrar (inom 8 veckor, wiiie!). tills dess är det så mysigt att läsa om andras upplevelser 🙂

  Johanna 2017-10-13 17:06:07 http://nouw.com/johannashouse
  Svara
 • Instämmer med alla andra, babysitter är bästa uppfinningen! Det finns automatiska som gungar i olika lägen men de vanliga räcker också långt, då kan du exempelvis sitta och äta med båda händerna (!!!) med bebisen i babysitter framför dig så kan ni ha ögonkontakt och man kan gunga med foten lite då och då för att få fart, eller ställa in i badrummet så kan du duscha och fixa med smink etc 🙂 smidigt och bra!!

  sofia 2017-10-13 12:37:43
  Svara
 • Jag skulle säga att en babysitter skulle lösa dina toalett-och duschbekymmer. Den har räddat mig många gånger! Googla om du inte vet vad det är 🙂 Kort förklarar är det som en anpassad ”stol” till bebisen som man kan ställa lite här och bar. Banybjörn ska ha dem ”bästa” på marknaden tror jag.
  Kram

  Lindha 2017-10-13 06:07:56
  Svara
 • Instämmer; köp en babysitter!
  Lite ”festligt” att man inte får lyfta mer än 4 kg efter kejsarsnitt. Min lilla heffaklump vägde 5490 gram när han kom! 😉 Min man var hemma 10 dagar efter att vi kom hem, sedan var det bara att lyfta och klara sig själv. Minns att jag tyckte att den ekvationen inte gick ihop! Tur att Ace inte vägde mer ändå!

  Annika 2017-10-12 14:16:17
  Svara
 • Ser att fler skriver det, babysitter från baby Björn!! Bästa inköpet 🙂 Efter några gånger har båda mina barn börjat älska ljudet av vatten.

  Sanna 2017-10-11 22:39:37
  Svara
 • Du kan amma i selen, nu vet jag inte vilken du har. Är det en Babybjörn så vågar jag inte lova, men har du ex ergobaby eller tula eller annan ergonmisk sele (varför inte en trikåsjal, hur mysigt som helst!) så går det jättebra! Då kan han hänga på tutten hela tiden medan du har båda händer fria 🙂

  Nina 2017-10-11 19:38:27
  Svara
 • Duschtipset är babysitter! När de blir större så funkar matstolen, Ikeas vanliga billiga är super! Enkel att flytta, packa ihop, billig…

  Jeanette 2017-10-11 18:51:15
  Svara
 • Så fin!
  Världens bästa uppfinning är Babysittern somt år på el och som har olika vaggningsmönster och kan ställas in i hur snabbt man vill att den ska gå. Min son sov helt gudomligt in den och den var värd varenda krona!!
  Kramar och lycka till!

  Sofi brandt 2017-10-11 17:49:48
  Svara
 • Så fin!

  Josefine 2017-10-11 15:10:38 http://scandicave.se/
  Svara
 • Babysitter från Babybjörn helt klart. Mina barn levde i den de första månaderna. Och en sån wrap/sjal för handsfree bärande hemma, det var ett halleluja-moment för mig när jag helt plötsligt kunde göra saker samtidigt som min koalaunge sov på mig (han vägrade sova ensam).

  Sofia 2017-10-11 13:36:16 http://poscysadventures.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Håller verkligen med! Vi använde babysittern jämt, så smidig att ha med in i badrummet, sätta framför sig och bara vippa med foten, eller när man är i duschen. även när man vill sitta i soffan och göra något (blogga tex) så kan han sitta i den på golvet framför dig och gunga <3
   Lycka till!

   Jenny 2017-10-11 16:22:32
   Svara
 • Bröstvårtan skall upp i gommen som jag förstått det för bästa tekniken, vet inte hur lätt det är dock 🤔

  Loppan 2017-10-11 11:53:24
  Svara
 • Håller med alla andra – babynestet och babysittern från baby Björn! Sen så brukar jag gå runt hemma med min son i en wrap (så får jag saker gjort under dagen!) och jag har gått på toa med honom i den… Kanske inte det skönaste men det går!

  Emma 2017-10-11 09:04:22
  Svara
 • Min lilla har varit med i badrummet i både babynestet och babysittern. Inga långa duschstunder men ändå skönt att få till.

  S 2017-10-11 01:24:12
  Svara
 • Babysittet från babybjörn! Världens bästa uppfinning!!!

  Emilie 2017-10-10 23:38:23
  Svara
 • En babysitter!! Lifesaver när det kommer till småknott. 😊 Om du inte vill ha Olive i badrummet så stäng dörren om er…mina vovvar var faktiskt inte så intresserade av mina bebisar, dom låg gärna nära och nosade lite men dom gjorde aldrig ngt mer än så. Nu 6 och 3 år senare så har vovvarna agerat kuddar, tröst, hjälp att stå upp, gå hjälp bland annat, förutom all dammsugarhjälp man fått när det är dags för weaning… 😂

  Lina 2017-10-10 23:18:06
  Svara
 • Hej !
  Babybjörn babysitter är en dröm som går att använda till nyfödda👍🏽Eller ett babygym..alt en vanlig lite tjockare filt att lägga på golvet

  Andrea 2017-10-10 23:03:03
  Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!