Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Next Step – Induction

For the English version, please go to the bottom of the post.

Så vi var inne på sjukhuset för en till ”stretch and sweep” idag och tyvärr gick det inte mycket bättre än förra gången, samma poäng på skalan och ingen direkt förändring. Så nu är det klart, på torsdag blir vi igångsatta och innan helgen är över får vi alla äntligen träffa Froggy. 

Även om det känns sjukt trist att det inte kommer att hända av sig själv, så är jag så himla glad att ha slutmålet i sikte nu.

Det har varit så jobbigt att varje morgon vakna och undra ”tänk om det händer i dag?” och varje kväll tänka ”Nähäpp, men kanske i morgon…” Nu kan jag slappna av och bara vänta på torsdag.

Vår barnmorska i dag sa att det är en myt att alla barn kommer förr eller senare, många behöver en extra push innan någonting händer. Då är det tur att man kan få lite hjälp på traven, även om det inte är riktigt lika spännande som att vattnet går…Så här ser det ut när vi blir igångsatta på Chelsea & Westminister.

Torsdag

11.00 – Ska jag på en alternativterapi session med aromaterapi, reflexologi och lite annat på birth centret. Jag tror inte att det kommer att göra så mycket för mig, men det är skönt att få slappna av lite innan vi sätter igång.

Sen har vi en paus på ett par timmar och kan passa på att gå på en mysig lunch.

14.00 – Då får jag som en liten liten tampong med ett hormon i som de lägger bakom livmodertappen som ska hjälpa till att öppna och sätta igång allting. Den tar lite tid på sig att funka och så länge Froggy inte blir stressad av insättningen så får vi faktiskt åka hem i 24 timmar för att se om det funkar.

Fredag

14.00 – Tillbaka till sjukhuset igen.

Om ingenting har hänt och födseln inte har startat från hormonerna, så spräcker de fosterhinnan så att vattnet går. Här börjar dock det kluriga. Från och med nu så måste mina värkar komma igång inom 2 timmar, annars får jag inte föda på birth centret längre utan måste vara på labour ward istället.

2 timmar är väldigt kort tid i det läget…

Skillanden är att på birth centret är det bara är barnmorskor, väldigt zen med pool, beanbags, aromaterapi, musik, dämpat ljus och inriktat på att man ska klara av födseln själv. Man kan få lustgas, men inte mycket mer än så. Dock får man stanna längre i rummet efter för att kunna bonda som familj vilket känns himla vettigt och mysigt.

labour ward är det sjukhussäng, konstant övervakning, läkare och sjukhuskänsla. Dock kan man få epiduralen här om den behövs. Den stora nackdelen är att man bara får ha rummet i ett par timmar efter och sedan hamnar med 5 andra nya mammor i ett stort rum. Jag är inte så himla sugen på det, speciellt när vi själva har bett om att inte ha besök på sjukhuset själva.

Man kan sätta upp sig på en lista och betala för ett eget pyttelitet rum om det finns plats, så i så fall gör vi nog det.

Om varken hormontampongen eller vattnet gör att allting kommer igång så hamnar vi på labour ward och där får jag ett hormondropp och då rekommenderar de att man tar epiduralen direkt eftersom att droppet ger väldigt starka värkar på en gång. Jag hoppas givetvis inte att det ska behöva gå så här långt, men om det krävs så har jag inga problem med att ta ryggbedövningen.

Om den lilla skrutten fortfarande inte kan hitta sin väg ut så blir det snitt. Så ut kommer Froggy på ett sätt eller ett annat.Det ska bli spännande att se var vi hamnar.

Ultimat är att bara behöva hormontampongen och att det sätter igång hemma sen. Det skulle kännas mest som en ”naturlig” födsel. Så vi håller tummarna för det. Men jag försöker samtidigt att ha ett öppet sinne så att jag inte blir allt för besviken senare.

Jag tror verkligen att tricket är att försöka vara flexibel och inte har för mycket förväntingar på ett visst scenario i det här läget. Slutmålet är en glad och frisk bebis som bor utanför magen istället för inuti och alla alternativen leder dit så småningom.

Det är så skönt att äntligen få ett slut på all den här väntan. De senaste 9 dagarna har varit tunga som ni säkert har märkt och det känns faktiskt redan mycket bättre. 

For the English version, please click below. 

Ok, so we had another ”stretch & Sweep” today at the hospital and just like last time, it was a bit of a disappointment. No change really, my uterus is shut and Froggy has thrown away the key. So next step is induction on Thursday. At least now we know we will meet our baby by the end of the week and that makes me really happy! 

Even though it’s a massive bummer birth won’t get to start on its own at least there is an end in sight. It has been a long wait…

Every morning the last 4 weeks I have woken up wondering if today is the day and every night I have gone to bed thinking ”maybe tomorrow”. At least now I can relax and just wait for Thursday.

Our midwife told us today that it’s a myth that all children come out on their own sooner or later or ”when they are ready”. Because not all do and need a little push. Then it’s great that there is help available even though it’s not as exciting as when the water goes all of a sudden…So this is what our induction at Chelsea & Westminster will look like;

Thursday;

11.00 – Off to the birth centre and an alternative therapies session with reflexology, aromatherapy and a few other bits. I don’t think it will do much for me at this point, but it sounds quite relaxing and fun to do before the induction, so why not?

Then we have a bit of a break and can go to a nice lunch somewhere.

14.00 – Back to the hospital and now it’s time to insert a tiny tampon filled with hormones behind the cervix to make it soften an dilate. It will take some time to work and as long as Froggy doesn’t get stressed by the insertion, we actually get to go back home again for 24 hours and wait it out.

Friday

14.00 – Back to hospital again.

If nothing has happened and the birth hasn’t started, then this is when they break my waters. Things get slightly tricky from here since I now have 2 hours for my contractions to start before I have to move my birth from the birth centre to the labour ward.

2 hours is a very short amount of time in this kind of scenario…

The difference between the two is that the birth centre is very zen with pools, aromatherapy, music, bean bags, soft lightning and only midwives. It’s very focused on a natural and calm birth with as little interference as possible. We also get to stay in the room for quite a few hours after, so we can bond properly as a family on our own.

In the labour ward, there are doctors, beds, constant monitoring and well, more of a hospital feel. This is, however, the only time where I can have an epidural if I need one. The big negative here is that we only get 2 hours in the room on our own after before we have to move into a bigger room with 5 other new parents. Since we don’t want any visitors and kind of want to be left alone, this is not an ideal scenario for us.

There is an option to put our names on a list for a tiny little private room for £300/night if one is available. So I think we probably will do this if there is one free.

If neither the hormone tampon or the water breaking works then we will be on labour ward where they will give me the hormone drip. It’s recommended to get the epidural at the same time since the drip gives you very strong contractions straight away. Hopefully, I won’t have to go as far as the drip, but if I do I will take the epidural.

 

And of course, if the little bubba still hasn’t found it’s way out after this, we will go to a c-section. Froggy will come out one way or the other in the end.It’s going to be very interesting to see how it all works out.

I’m hoping that the hormone tampon will do the trick and that labour will start at home on Thursday night. It would feel the most like a ”natural” birth, so let’s keep our fingers x. But at the same time, I’m really trying to stay fairly flexible in my expectations, so I don’t get disappointed later.

I really believe in not having my mind set too much on any one scenario now and only keep my eye on the end prize. As long as we end up with a happy and healthy baby on the outside of my belly, the mission is accomplished.

It’s actually quite the relief to finally end all of this waiting. The last 9 days have been quite heavy as you might have noticed and I’m actually already feeling a lot happier again. 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • Lycka till med allt! Det är väldigt intressant att följa allt du berättar kring graviditet och födsel! Också bra att få bättre förståelse för hur det funkar i UK. Det vore intressant med nån slags fördjupning/statistik på om barnafödande kan anses ”funka bättre” där eller i Sverige.

  Rebecca 2017-09-19 23:09:51
  Svara
 • Ironiskt hur du måste gå och vänta och vänta medan din polare Josefina födde ”oplanerat” hemma på några timmar… det kunde väl jämnat ut sig lite rättvist mellan er 😉 Bevisar väl bara att det kan gå till precis hur som helst. Kämpa på – snart är du i mål! Kram

  Johanna 2017-09-19 22:15:12
  Svara
 • Blev också igångsatt och hade oroat mig över det men det gick hur bra som helst! Verkligen en toppen förlossning. Ville väldigt gärna ha en water birth och jag fick lov att föda i pool trots igångsättningen. Sådant kan bero på vilken läkare som är på skift under förlossningen. De hade monitor som funkade även i vattnet. Hade också hoppats få vara på birth centre, det gick ju inte men på Homerton där jag födde finns det permanent pool, birthing stool, sånt där rep som hänger från taket osv även i sjukhus rummen. NHS är verkligen fantastiskt. Kommer gå så bra – snart är bebisen hos er!

  Stina 2017-09-19 18:44:49
  Svara
 • Jag blev med igångsatt, fick den lilla tampongen, och redan efter 15 min kom värkarna, kommer inte ihåg exakt, men 4-5 timmar senare föddes tjejen. Det kan alltså gå fort med, så var beredd på alla utgångar! Lycka till, det är en fantastisk upplevelse att föda barn! Kroppen är fantastisk, den klarar så enormt mycket!

  Marie 2017-09-19 18:36:29
  Svara
 • Jeg har så mange venner her som har hatt akkurat samme reise som deg (alle på C&W) og følt på samme frustrasjon og kanskje også tristhet over at ting ikke ble som man hadde forberedt seg på. Men, induksjonene har gått fint og etterpå er det som at det er glemt. For da er barnet der hos dere. Kanskje har man ikke den romantiske hypnobirth-fødselen man hadde håpet på, men, som min NCT lærer sa, ”Nobody gives you a medal for a perfect birth stort”. Men man har et skrikende, sprellende levende menneske som er helt unikt og skapt av dere. Det er kanskje vanskelig å tenke sånn nå, for man er sliten både psykisk og fysisk. Selv var jeg på birth unit på C&W i starten, men ble overført til labour warden fordi hjerterytmen til datteren min falt under riene. Når de fortalte jeg måtte overføres kunne jeg ikke brydd meg mindre, og på labour ward hadde jeg de samme midwifene. Man er kanskje sånn i en eget mindset, tid og rom forsvinner. Bare magen og babyen, midwifene, evt leger og din partner som behøver å være i ditt fokus <3

  Ida 2017-09-19 17:14:20
  Svara
 • Förstår dig, är 2 mån efter dig! Lyssnar på podden ”vattnet går”, mycket bra. Gillar tricket: ner med hakan, gör som en situpp och tänk att du skall trycka ut en tampong när man krystar. Till skillnad från dig vill jag inte hellre än att ligga på labour ward o ta epidural (glöm inte packa sleepingmask o hörselproppar). Vi bor bara ca 5 min från vårt sjukhus så vi valde det närmaste, blev dock lite brydd när de sa att om det är fullt får vi åka ambulans till ett annat. Usch, vill inte hamna var som helst. Det är sjukt tungt nu, fogis, trött och snorig.

  Loppan 2017-09-19 15:40:50
  Svara
 • Jag födde på Watford general i Juni och blev igångsatt.
  De satt in ”hormontampongen” kl 11 på morgonen på mig och mitt vatten gick naturligt klockan 2 på natten, sen satte verkar igång ganska snabbt.

  Jag hade gått hypnobirthing kurs i 10 veckor och var verkligen inställd på att ha en väldigt lugn och naturlig Water birth utan några droger men så fort värkarna satte igång bad jag efter epudral så fort jag kunde (Kan verkligen rekommendera!). Hypnobirthing hjälpte mig att slappna av och att andas genom värkarna men epudralen var verkligen sänt från ovan när den kom. Speciellt eftersom att jg hade verkstimulerande också.
  Jag var väldigt besviken över att inte få va i birth centret men om jag ska va helt ärligt så spelar de ingen roll för 5 öre. Det viktigaste är att du har en barnmorska som du trivs med så om du inte känner att de klickar, byt!

  Lycka till, du kommer klara det galant! X

  Johanna Persson 2017-09-19 15:34:07
  Svara
 • När man väl ligger där med värkar spelar utseendet på rummet väldigt liten roll🤣 man vill ha typ alla droger och epidural som finns. Det är ju ingen picknick att föda barn. Stort lycka till nu

  Maria 2017-09-19 15:10:44
  Svara
 • Åh, håller alla tummar och tår för att froggy tittar ut så snart som möjligt och att allt går fint! Stor kram!

  Jeanette 2017-09-19 13:42:26
  Svara
 • Alltså WOW! Snart är hen här!!! Så avis på att ni snart ska få träffa denna lilla person <3 går själv hemma i väntans tider så kommer ivrigt följa er på instastories 🙂 stort lycka till!!!

  Hannah 2017-09-19 13:42:24
  Svara
 • Så spännande!

  Josefine 2017-09-19 12:20:01 http://direktflytt.se/
  Svara
 • Grattis till att ni får er bebis den här veckan!!

  Jag kan knappt fatta nu att jag födde barn för tre månader sen. Det är som en dröm som ligger kvar. Jag minns så mycket men samtidigt är det overkligt. Tänk att JAG gick igenom en förlossning?! Och en graviditet i nio månader?!
  Och du med?!
  Kvinnokroppen alltså.. heja den!

  Carro 2017-09-19 11:27:37
  Svara
 • Heja, den här veckan blir ni föräldrar♡! Vet exakt hur jobbig väntan känns. Fick tid för igångsättning förra veckan (15 dagar över tiden) och nu är vår älskling här♡ för mig drog det faktiskt igång på natten före men värkarna var inte tillräckligt starka så när vi kom in på morgonen till den bokade tiden som vi hade blev det hinnsvepning sen värkstimulerande dropp vilket satte mer fart på det hela för oss. Lycka till, snart får ni uppleva den mest obeskrivliga och fantastiska känslan av att hålla ert barn♡♡♡ passa på o njut av att klappa på magen sista dagarna snart är den borta♡

  Emma 2017-09-19 08:28:57
  Svara
 • Haha men vadå klart alla kommer förr eller senare? Eller hur funkade det förr innan igångsättning och liknande fanns? Var folk gravida för alltid då?

  Alexa 2017-09-19 07:30:09
  Svara
  • Svar på Alexas kommentar.

   Nej, det är inte så att alla kon förr eller senare. Barnen dog i magen och/eller mamman dog för att barnet blev för stort när hen väl ville komma ut. Urbota korkad kommentar.

   Erika 2017-09-19 09:52:53
   Svara
 • Vilken skillnad ändå. Jag blev igångsatt (i Sverige) innan bf, pga havandeskapsförgiftning. Blev inlagd och fick cytotec, vilket man ska få 8 doser av varannan timme i munnen för att utplåna livmodertappen. Funkade dock inte på mig o vanligtvis ska man väl få något annat då. Men mitt blodtryck ville inte samarbeta, plus att bebis blev stressad. Detta ledde till snitt istället vilket jag är så tacksam för. Den 5/5 fick jag träffa min lilla tjej som idag 4 1/2 månad senare är en livlig tös som är helt fantastisk! Oavsett, lycka till nu! Spännande snart får ni träffa froggy ☺️

  Jessica 2017-09-19 07:10:33
  Svara
 • Jag har tid för planerat snitt idag tisdag och ska vara inne på sjukhuset kl 10 på Karolinska i Solna. Jag är i vecka 38+6, alltså precis en vecka före beräknat bf.
  Kan inte fatta att jag är mamma om några timmar och jag känner mig som ett emotionellt vrak där jag gråter för allt och skrattar för allt.
  Tänker ”sista gången jag äter frukost utan barn, sista gången jag går o lägger mig utan barn, sista gången jag borstar tänderna utan barn”. Behöver jag säga att jag är livrädd?! Inte för snittet utan att jag faktiskt ska få ett barn och bli mamma. Tack gud för min sambo, han är så pepp på att äntligen äntligen få träffa sin son och det lugnar mig supermycket.
  9 månaders väntan är snart över för både dig och mig och snart börjar livet ❤️

  My 2017-09-19 06:40:39
  Svara
 • Jag blev igångsatt – började med ‘tampongen’ och här i Aus får man inte lämna sjukhuset med den inne så fick traska runt där hela dagen, åt lunch osv, kände inte av den alls. Efter de spräckte hinnorna fick jag hormonstimulerande. Här är det inte rutin att få epidural direkt men fick det till slut och sedan var lillan strax ute. Var lite anti epidural pga skräckhistorier från barnmorskorna men det fungerade fantastiskt!

  Lena 2017-09-19 02:58:09 http://nouw.com/lenab
  Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!