Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Current Obsessions

SE ALLT

Peanut Butter & Nutella Cookies (oh, yeeeah!)

For the English version, please go to the bottom of the post.

Jag fick ett ryck och bestämde mig för att baka lite i dag.

För mig är bakning en avslappnande syssla och jag måste vara på rätt humör för att tycka att det är mysigt och idag kände jag precis så. Jag föredrar alltid att äta något jag har lagat själv över affärsköpta saker som kan vara gjorda av både det ena och det andra, speciellt just nu när en och annan sötsak slinker ner.

Vi hade ett gäng övermogna bananer hemma, så först blev det ett bananabread. En riktig klassiker här hemma.

Ni hittar mitt recept här.

Det är Garths favorit och med det här receptet blir det verkligen lyckat varenda gång. Det känns lite hälsosammare att baka med frukt och jag använder även honung istället för socker och mandelmjöl istället för vanligt mjöl när jag gör just bananabread.

Bakverk nummer två var inte riktigt lika nyttigt, men jag bestämde mig för att göra kakor. Först tänkte jag klassiska amerikanska chocolate chip, men sen blev jag så sugen på jordnötssmör att det fick bli jordnötssmör och nutella -kakor istället.

Jag hittade ett recept online och konverterade det till svenska mått samt både halverade socket och körde halva honung istället. Slutresultatet blev riktigt goda lätta kakor med mer smak av jordnötssmör än socker.

Precis vad jag hade tänkt mig!

Receptet kommer här;

250 g smör (rumstempererat)
2 dl jordnötssmör
2 dl brunt socker (vanligt är ok)
1 dl honung
2 ägg
2 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
5.5 dl mjöl (nästa gång ska jag testa mandelmjöl)
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 dl Nutella

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop smör, jordnötssmör, socker, honung, ägg och vanilj till en smet i en bunke. Jag använde en elvisp. 
Rör ihop mjölet, bikaronat och salt för sig och blanda sedan långsamt in de torra ingredienserna med smeten.
När du är nöjd med smeten, rör ner nutellan i cirklar, men se till att inte blanda in den för mycket. Du vill helst att den ska synas i de färdiga kakorna. 
Ställ smeten i kylen i 15 minuter så att nutellan stelnar lite.
Portionera ut lagom stora skedar av smet på bakplåtspapper, de här kakorna växer en del, så gör dem mindre än vad du tror att de ska vara. 
Baka i 8-10 minuter eller till kakorna har blivit bruna i kanten.
Låt svalna på bakplåtspapper innan du för över till ett galler. Det blev 3 omgångar i ugnen för mig med det här receptet, antalet kakor beror helt på hur stora du gör dem, för mig blev det ca 40. 
Förvara i en försluten burk, om de skulla bli mjuka så kan du alltid köra in dem i ugnen igen i några minuter i 175 grader. 

Nu blir det Game of Thrones och att sitta på min pilatesboll ett tag. Jag har förvärkar som ilar ner i ryggen som är allt annat än bekväma. I morgon är det inte bara kakorna som är färdigbakade utan även vår lilla Froggy. Whoop whoop!

For the English version, please click below. 

 

I got feeling today and decided it was time to bake.

I see baking as something really relaxing and almost meditative, but I have to be in the right mood to want to do it. I always prefer to eat something I made myself and know exactly what ingredients have gone into it over ready made things from a shop. Especially now when both one and two treats seem to have found its way into my diet….

To start off with we had a few slightly over ripe bananas at home and they got to make up the base for my banana bread. It’s probably the thing I make the most since it’s Garth’s favourite and I hate throwing away bananas.

You can find my recipe for banana bread here.

I make it slightly healthier by using honey instead of sugar and I also substitute regular flour for almond flour.

My second quest was to make chocolate chip cookies (why stop when you are on a roll?). But since I really fancied something with peanut butter I decided to go for Nutella peanut butter cookies instead. I found an American recipe online and converted it to grams and dl, halved the sugar and switched some for honey instead.

The cookies came out tasting amazing, not to sweet, but with a strong flavour of peanut. They are also really light and crispy. I will definatley make these again.

 

Here is my recipe;

250 g butter (room tempered)
2 dl peanut butter
2 dl brown sugar (regular sugar is ok too)
1 dl honey
2 eggs
2 tsp vanilla essence 
5.5 dl flour (next time I will try almond flour as a substitute)
2 tsp bicarbonate of soda
1/2 tsp salt
1 dl Nutella

Heat the oven to 175 °C
Mix the butter, peanut butter, sugar, honey, egg and vanilla in a bowl. I used an electric whisk.
Then mix together the flour, bicarbonate of soda and salt separately before you slowly add this to the first bowl.
When you are happy with the consistency, slowly stir in the Nutella in big circles, make sure not to blend too well, you want the Nutella swirls to show up in the cookies. 
Leave the mix in the fridge for 15 min so the Nutella gets a bit hard. 
Portion out spoons of the dough onto a tray covered with baking paper. These cookies will spread out quite a lot, so make them smaller than you think they should be. 
Bake for 8-10 minutes or until the cookies are browning around the edges.
Leave to cool on the tray for a few minutes before you transfer them to a rack.  I ended up with 3 full trays of cookies. The amount will change depending on how big you make them. I got around 40 cookies from this recipe. 

Store in an airtight container and if they would turn a bit soft, just throw them in the oven for a couple of minutes at 175°C to make them light and crispy again. 

Now I’m about to enjoy a cookie in front on the new episode of Game of Thrones. I’m having some annoying pre-contractions and spend most of the evening bouncing on my pilates ball. Tomorrow something else I have been baking will be ready to come out – Froggy! We are then officially in week 38 and full-term. Whoop!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
  • Åh wow! Det ser supergott ut! Jag håller med dig, bakning är så avslappnande och vissa dagar kan jag stå i timmar och pyssla i köket om jag är på rätt humör! 🙂

    Johanna 2017-08-19 16:44:37 http://nouw.com/johannashouse
    Svara
  • Tack för bakningsinspirationen! Hade just sneglat lite surt på några brunprickiga bananer i köket när jag läste det här inlägget, så jag testade banankakan – så gott! Barnen har haft kompisar här, så det lämnade en ynka liten skiva när vi var klara med mellanmålet… 😀 Så småningom måste jag nog testa dina cookies också. 😉

    Mia 2017-08-19 15:23:41 http://miajohanna.blogspot.com
    Svara
  • Men mums så gott. Älskar banankaka och Nutella är en guilty pleasure… ? Åt det med Churros häromdagen. Btw, har du testat kokossocker?

    Seos Fotografi - Gravid & Bröllop 2017-08-19 06:08:41 http://seosfoto.se
    Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind
Mode
Fanny Ekstrand