Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Summer WishList

SE ALLT

How To Cure Social Media Anxiety

For the English version, please go to the bottom of the post.

— 

Det har aldrig varit lättare för oss att jämföra oss själva med andra än nu.

Så jag tänkte spinna vidare lite från det här inlägget, för jag tycker att det är ett så himla viktigt ämne.

Så många människor går runt och mår dåligt, känner sig otillräckliga och misslyckade i smyg. Det verkar som att alla andra har det så himla bra, lyckas med allt och lever de mest fantastiska liven. Och det är klart att man lätt kan tro det med alla glossiga bloggar, lyxiga Instagrambilder och coola Facebook uppdateringar.

Att scrolla genom sitt Instagram feed är inte alltid bara kul och inspirerande utan kan även ge ångest. Den personen är ute och reser igen, hen har fått ännu en befodran och så den där vännen som visar upp de nyaste hetaste (dyraste) kläderna stup i kvarten.

Värst är det ju med storbloggare och Instagramstjärnor. Det är bara front och aldrig någon baksida. Allting är så glittrigt och lyxigt att det är svårt att förstå att man lever i samma värld ens.

Perfekt, solnedgång, nu kör vi sitta på standen bilden!

Nu är jag absolut skyldig till en del av det här själv, kanske mer på Instagram än här på bloggen. Genom text försöker jag alltid ge alla sidor och har inga problem att prata även om det mindre roliga och mina känslor, men då krävs det oftast mer än bara ett par meningar. Däremot lockar det att ha en ”snyggt” Instagram feed med glada bilder och positiva captions.

Det känns inte som att Instagram är mediet där man ”gräver ner sig”, utan att det är lite mer käckt och glättigt.  (Även om vi faktiskt får se lite kroppspositiva bilder då och då och jag har några som jag följer som pratar mycket om att må dåligt mentalt och det känns så himla nyttigt att läsa.)

Här springer jag omkring på kullerstenarna i Paris i högklackat.

Saken är den att är man storbloggare eller Instagramstjärna så är det ens jobb att ”fronta”.

Det SKA se perfekt ut och illusionen av det perfekta livet är ofta det som ger mest likes, kommentarer och får företag att vilja samarbeta. Dessa tjejer och killar sköter sina Instagram som en business och även om det ser ut som att de bara råkar ”hamna” framför kameran på en klippa precis sådär perfekt över en av städerna i Cinque Terre så ligger det massor med jobb bakom.

Det är lätt att glömma bort att det oftast krävs en fotograf ( gärna professionell), kläderna är om inte lånade, skänkta eller en del av ett samarbete, i alla fall väldigt väl valda och planerade. Smink och styling är matchat till kläder och tillfälle, den där picnicken som ser sådär härligt ”ihopslängd ut” är ofta mer vald på hur den ser ut än hur den smakar. Jag kan även tänka mig att den inte ens blir avnjuten på det stället eller sättet där den är uppställd. Det är ett spel för bilden helt enkelt, ren business och inte ett ”snapshot från ett perfekt liv” som det ser ut för oss som bläddrar förbi.

Visst kan man ta superfina bilder även i stunden när man faktiskt gör någonting lyxigt eller kul, men hur roligt är det egentligen att dra fram kameran och be någon ta bilder mitt i allt? Man måste ju få leva lite i nuet med, annars blir allting bara för andra och aldrig för en själv.

Syns min gåshud?! fy vad kallt vattnet är!

Jag vet en Instagramstjärna som är känd för sin överdådiga shopping.

Hennes grej är att kontakta lyxbutiker, gå dit, ta bilder som om att hon har köpt den senaste Chanel-väskan med ett glas champagne bredvid sig iklädd skinny jeans och med påsar i handen. Sanningen är att hon otroligt sällan faktiskt köper det hon tar bilder av. Allt är en deal mellan henne och märket och hon lämnar inte butiken med väskan. Det är bara fejk för hennes Insta-konto. För företagen hjälper det till med hypen och för hennes läsare ser det ut som att hon lever drömlivet. Enkelt, billigt och effektivt!

Samma sak med alla dessa resor.

Ofta är de sponsrade av företag eller hotell och det är ett helt gäng bloggerskor som åker tillsammans. De spenderar den största delen av tiden med att styla sig och ta bilder till sina bloggar och social media, även om det ser ut som om de bara slappnar av och lyxar sig så är det i slutändan en jobbresa som kan ha ett ganska hektiskt schema så att de ska hinna runt till alla coola ställen där de ”hänger” och tar bilder.

Ok, då tar jag en rosa cupcake, det blir finare på bilden.

Jag personligen har tur som har en man som tycker om att fota, så jag kan ofta göra roliga saker ”på riktigt” och så är han snäll och knäpper av ett par bilder. Men när jag plåtar outfits med Ida tillexempel så är det en helt annan grej. Då är kläder och ställe förvalda och vi vet precis vart vi ska gå och vilken känsla vi är ute efter.

Jag har faktiskt som policy att vi alltid stannar och fikar någonstans så att det inte bara känns som jobb utan att vi faktiskt får chansen att hänga lite. Det tar längre tid och jag vet att många bloggare vill ta 5 outfits på så kort tid som möjligt, springer från plats till plats och hinner inte njuta alls av vad som är omkring dem. Det känns ganska trist, då försöker jag hellre förena nytta och nöje och göra båda så långt det går.

Men det är givetvis även business, det blir bara viktigare och viktigare att ha snygga bilder på bloggar och ribban sätts högre och högre hela tiden.

Här står jag, gravid, på tunn poolkant och stirrar.

Det jag vill säga är att det är viktigt att vara lika kritisk när man tittar på bilder online som när man läser information och texter. Det finns inga perfekta liv, bara för att man inte ser dessa människor ligga i sängen med influensa iklädd fläckig t-shirts med flottigt hår så betyder det inte att de inte gör det. Mest troligt är att de sitter och tittar på andra personers feed och undrar hur tusan de lyckas ha så ”perfekta liv” när de själva måste jobba så hårt för sina bilder.

Så går det runt runt och ingen är nöjd.

Inte konstigt att det ger ångest och får folk att känna sig misslyckade. Inte ens de som är på bilden lever det där perfekta livet som de visar upp. Det är bara hittepå och fantasi, så nästa gång, skjut ångesten åt sidan och titta på bilden som om den var från en glossig modetidning istället. Cool, fin och inspirerande, men inte naturlig.

Får ni ångest av perfekta bloggar och Instagram?

Hitta liknande inlägg här;

Not Everything is Black or White.
Find The Powerwoman In You
How To Deal With Real Life Trolls

For the English version, please click below. 

It has never been easier for us to compare ourselves and our lives with others. 

I thought I would link in and develop a bit from this post I wrote the other day. I think it’s such an important subject and very current at the moment.

There is way too many of us who live our lives slightly depressed with a feeling of not being successful or cool enough. It looks like everyone else is doing so well, succeed with everything they do and live amazing fulfilled lives. And of course, we believe this to be true, looking at all the glossy blogs, perfect Instagram pictures and cool Facebook statuses day after day.

Scrolling through our Instagram feed is not only fun and Inspiration, it can also leave us with quite a bit of anxiety. That person is on another amazing holiday, oh, another promotion for this friend and how can she afford all those amazing designer clothes?!

Worst of all are the big bloggers and Instagram stars. It’s just all front and never any real reality. Everything is crazy glitzy and luxurious and it’s hard to believe we even exist on the same planet sometimes.

Perfect, sunset, let’s shoot the ”sitting on the beach” photo!

I’m absolutely aware that I am a part of the problem, I would say more on Instagram than here on the blog since I do try to cover all sides of life in my writing. But on Instagram, it’s a lot easier to just have a pretty feed, positive captions than to shoot and write about ”real” things.

Instagram is not really the medium to dig deep and the whole platform is pretty light and cheerful. (Even though we do see positive body pictures and I do follow a few accounts that talks about mental illness is a very real way. Those are indeed out there, but few and far between).

It’s more about chasing likes than actually expressing an opinion.

Here I am just strolling on the cobbled streets of Paris in my high heels.

The fact is that these big bloggers and Instagram star’s jobs are to front perfect lives.

It’s meant to be an illusion of perfection since that’s what will make people follow, comment and like their photos, And the more followers and interaction – the more collaborations they can get with companies and hence they make more money. Makes sense doesn’t it? These people have Instagram as a business and even if it looks like they just happened to end up in that perfect dress on that perfect spot with that perfect picnic in Cinque Terre, there is a lot more to it.

It’s easy to look at the photo and forget that there will be a photographer (preferably a professional one), the clothes are usually borrowed, gifted, a part of a collaboration or at least very carefully picked out to suit the location and mood. Styling, hair and makeup will go on the same theme and that lovely picnic is usually put together more on looks than on how tasty it is. It will probably not even get eaten in that exact spot, or even at all.

This is all business, even though it doesn’t look like it when we scroll past and press ”like”. It’s not a snapshot of a perfect life but a staged well thought out scenario.

Of course, you can take great photos in the moment when you are actually doing lots of cool things, but how fun is it to get your big camera out and ask someone to take a whole bunch of photos of you when everyone is having a good time? Talk about a mood killer! You have to live in the moment now and then or everything you do will be for other people and not for yourself.

Can you see my goosebumps? Shit, this water is cold!

I know this one Instagram star who is known for all her amazing shopping photos. Her thing is to contact luxury brands and stores, go there to shoot as if she is there shopping the latest Chanel bag with a glass of champagne next to her, dressed in heels, skinny jeans and with loads of shopping bags.

The truth is she very rarely buys anything from these shops. It’s all just a deal between her and the brand and she will leave without her ”shopping” when she is done. This is great for the brands since it creates hype and she can keep pretending that she has loads of cash and get lots of likes on her Instagram pictures. Pretty simple, efficient and cheap if you think about it!

Same with all of these trips.

Most of the time they are sponsored by companies or hotels and a whole bunch of bloggers will be going at the same time. They spend most of the trip styling and taking photos for their social media and even though it looks like they are chilling out and having fun, that’s just a bi-product. It’s, in fact, a work trip and often the schedule is hectic to fit in all the ”cool spots” and photo opportunities.

Ok, I will go for the pink cupcake, it will look better in the photo.

I’m actually quite lucky since I have a hubby that really likes taking photos. So we can do a lot of things ”for real” and he will be nice enough to remember to take a few snaps of me at the time. But when I shoot with my photographer Ida, it’s almost all business. Clothes are pre-picked, locations pre-chosen and we know exactly where we are going and what we are doing.

I have this policy to always stop for a coffee in the middle. To get a breather and hang out for real for a bit. Many bloggers just shoot their 5 outfits as quickly as possible and run from location to location with no break. I find it a bit soulless, so at least we try to enjoy a little bit as well.

Of course, it’s still all business since it’s getting more and more important to have perfect photography in blogs and the expectations from the readers are only rising.

Here I am, pregnant, standing on a thin ledge, staring out into nowhere…

What I want to say with this post is how important it is for us to be as critical of photos as we are when we read information and text online.

There is no such thing as the perfect life.

Just because you don’t see these people in bed with the flu, stained t-shirts and un-washed hair don’t mean that it never happens. And most likely they are scrolling through Instagram wondering how the hell these people can have such perfect lives when they themselves have to work so hard for their pictures.

And the circle goes round and no one is actually happy or content.

No wonder we get anxiety and feel like total failures, we are competing with something that is not even real. Noone lives that life, it’s just for show!

Next time you feel that little niggle, put it to the side and look at that photo as if it was from a glossy magazine, know that it’s most likely all staged with a lot of production behind, just as in a regular photo shoot. Cool and inspiring? – yes. Reality?- no

Do you ever get anxiety from perfect blogs and Instagrams?

You can find similar posts here;

Not Everything is Black or White.
Find The Powerwoman In You
How To Deal With Real Life Trolls

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Jag får faktiskt lite ångest och fomo av instagram och bloggar ibland, även om jag blivit bättre på att bara se det som fina bilder och inte en representation av ett perfekt liv.
  Väldigt bra inlägg dock, skönt att läsa och släppa ångest-tankarna lite!

  Mici 2017-08-11 19:52:40
  Svara
 • Well put! Är faktiskt otroligt tacksam över att få jobba med min blogg professionellt, utan att den är en livsstilsblogg, av ovan nämnda anledningar. Då hamnar ämnet mer i fokus och mina vardagliga betraktelser kan få vara mer personliga. Är verkligen en hårfin skillnad mellan glossiga och inspirerande bloggar och Instagram-konton ?

  Clara, Bossbloggen 2017-08-05 08:11:27 http://www.bossbloggen.se/
  Svara
 • Tack för att du vågar prata om djupare saker! Är så trött många bloggare, instagramstjärnor, youtubers etc som är ytliga. Det är som att deras ända mål är att förmedla ett ”drömliv” sett ur deras syn. Allt handlar bara om konsumtion. Det blir som att livet bara måste handla om lyx hela tiden. Tack för att du pratar om andra saker som är meningsfulla, och hjälper till att bryta den här ångestbubblan många bidrar till.

  Natalie 2017-08-04 15:00:14
  Svara
 • Yes! Precis så. Jämför mig alldeles för mycket med dessa ”perfekta liv” som reser stup i kvarten och posar i fina miljöer. Glömmer att tänka på allt som är bakom bilden egentligen. Massa kramar till dig <3

  Sofia 2017-08-04 12:39:34
  Svara
 • Jag har också avföljt ett gäng bloggare / instagrammare pga att det blir så perfekt att det inte ens är inspirerande längre. Det blir så orealistisk och så långt från ens eget liv (vem har två-tre timmar på sig att fixa sig på morgonen liksom?) att det blir meningslöst att läsa. Väldigt bra att du tar upp det här. Säkerligen många som blir deppiga över sina egna liv när de jämför sig med dessa ‘perfekta’ personer. Förhoppningsvis är det en utdöende trend. Kram

  Linda 2017-08-04 07:46:14
  Svara
 • Jag tycker att ”storbloggare” är ganska ointressanta utan följer hellre bloggare vars primära yrke är något annat än att blogga. Rena bloggare blir ju ganska likriktade eftersom de går på samma pressträffar, alla bor i Sthlm osv så det är ju samma innehåll överallt och skrivet av totalt ointressanta människor!!

  Perfekta instagramkonton är också ointressanta, speciellt när det är sk ”instagramstjärnor” som står bakom dem. Jag menar, har vi inte kommit så långt att vi fattar att allt bara är fejk och sponsrat?!

  Diggar dig Tess!

  Johanna 2017-08-03 21:35:36
  Svara
 • Jättebra skrivet! Din blogg höll på att halka in i det ”ytliga” facket vid den här tiden förra sommaren när du mest postade om makeup,kläder och resor och var sådär modelligt snygg och uppstyrd på dina bilder. Då var det nära att jag slutade läsa för jag fick ångest av ditt till synes heeeeeelt perfekta och spännande liv. Sen några månader senare kom det där känslofyllda inlägget om hur ni försökt skaffa barn under hela året och då fattade jag att du inte blivit en tråkig och ytlig bloggare (för dem finns det ju redan för många av som du konstaterar). Sen dess är din blogg återigen en av mina favvisar 🙂 Keep up the good work ?

  Elisabeth 2017-08-03 17:21:49
  Svara
 • Bra inlägg!
  Jag blir inte så inspirerad längre för det har blivit för mycket perfektion och väldigt många stora instakonton känns för lika.
  Kan nog också känna stressen att man inte gör tillräckligt när man ser alla lyxresor och shopping. Men beror lite på hur man känner sig.

  Emelie 2017-08-03 16:28:40
  Svara
 • Stort plus på detta inlägg! Tack.

  T 2017-08-03 13:22:33
  Svara
 • Sa himla bra skrivet o jag tycker du ar beundransvard som tar upp detta da det ar sa viktigt!
  Fina du! <3

  Stor kram!

  Elli 2017-08-03 11:35:59
  Svara
 • Tack för ett bra inlägg Tess. Detta ämne känns viktigt och skönt att få lite ”inside information” från någon som är en stor bloggare. Ta hand om dig och allt gott! Kram Sophie

  Sophie 2017-08-03 11:01:37
  Svara
 • Jag har insett att folks liv inte är perfekta som de visar upp på instagram och ser nu igenom de flesta bilder, jag har inte lagt upp bilder på min egen instagram på ett år pga att jag själv inte vill bidra till denna cirkus (plus att jag kände att jag började bry mig om antal likes och det fick mig att må illa av mig själv). En kompis jag har som bor utomlands har jag velat avfölja ett tag för hon lägger upp såååå mycket bilder på hennes barn och man och alltid ihop med (enligt mig) alldeles för puttinuttiga captions. Dock vet jag att hon är ensam där hon bor så hennes barn är hennes allt och enda fokus, så jag likar alla hennes bilder för att göra henne glad och så att hon känner sig sedd.

  Mitt liv har precis vänts upp och ned då jag nyss fått ett till MA (trots tickande hjärta i v8) så ska skrapas nästa vecka, suck. Detta år har varit mitt värsta hittills, två MA och ingen bebis. Är så knäckt av detta. Tur jag inte använder instagram för vad skulle jag då lägga upp för bilder? *försöker mig på sarkasm*

  Jennifer 2017-08-03 10:38:15
  Svara
 • I sommar har jag haft stor lust att avfölja ett par st nära vänner. Det är första sommaren på länge som jag tillbringar i Sverige. Jag har sett hur de dels umgås i staden jag ej bor i (men besöker ofta), men även att de umgås i staden där jag bor. Hela vintern o våren har de sagt ”snart är det semester, då ska vi hänga sååå mycket”. Sedan hör de inte av sig? Jag har alltid hört av mig när jag är i den staden de råkar bo i genom åren, men de besöker i princip aldrig mig. Att inte ens bli tillfråga när de åker på en minisemester eller ens när de har varit på dagsturer. Det gör ont. Ännu jobbigare är att ingen av de inser hur pass ont det gör, frågan är ens om de förstår hur mycket det svider att se dem umgås och vara faktiskt ensam mest hela semestern.

  Så ja. Instagram kan vara jobbigt nog om en bara följer sina s k vänner.

  - 2017-08-03 01:20:53
  Svara
 • Jätte bra inlägg! Och jag har avföljt en drös av kända instagrammare under året. Fick nog till slut, inte ångest direkt, men nog av vissa kontons bilder men ännu mer av reklam där de inte känns som att de står för samarbetena. Så nu följer jag inte så många kända nå mer, men de jag har kvar är sådana som inspirerar mig.

  Angelica 2017-08-02 23:51:09
  Svara
 • Väldigt bra inlägg, känns ofta som om man inte är tillräcklig med bilderna i bloggen och ens vänner bloggar inte så blir inte lika normalt för dom att vara mina fotografer. Blir ju ofta så att man klär sig finare än vad man hade orkat ”för då kan man fota fina bilder”. Funderar på om jag inte följer detta konto du nämner, smala ben har hon blont vågigt hår.

  Jennie 2017-08-02 20:49:00 http://www.missjennie.se
  Svara
 • Otroligt bra inlägg! Väldigt välskrivet, och viktigt!

  Louise 2017-08-02 20:38:41
  Svara
 • Tess, det är i denna typen av i lägg som du briljerar! Sjukt inspirerande o h upplyftande. Mer sånt ❤

  C 2017-08-02 20:04:24
  Svara
 • Kul och bra inlägg! Tycker du kan fortsätta med dina roliga captions i alla inlägg framöver! Det är ju det bästa :’D :’D

  Mitt insta flöde är inte alls som många andras verkar det som.. Jag avföljer alla (även vänner och bekanta) som endast lägger upp bilder som jag inte är intresserad av (tex en gammal vän som endast, alltså 100% av bilderna, är av cross fit träning och hennes hund. Jag har inget intresse av cross fit, och känner inte alls ett behov av att se folk träna i min insta hela dagarna, och hennes hund är inte ens söt…). Sen följer jag mest politiska eller feministiska konton, inga influencers som tex modeller eller bloggare tex. Jag får inget ut av att se bilder på inspirational quotes, jag har ju glömt dem efter fem minuter ändå, jag får inget ut av att se omänskligt vackra personer posera i obekväma och onaturliga poser på avlägsna platser. Jag följer däremot väldigt många naturfotografer, älskar att resa men hatar att se andra människor posa framför den fina utsikten haha!

  Funderar på att avfölja min syrra och hennes nya kille för deras bilder är så krystade… men vill ju ändå hänga med i deras liv… Svårt!

  Ulrika 2017-08-02 19:26:17
  Svara
 • Hei Tess! Jeg leser kun tre blogger, der din er en av dem. Jeg har vært innom storbloggere som Fotballfrue, Blondinbella og andre, men har kuttet de ut for mange år siden fordi de ikke gir meg noenting. Jeg var heller ikke så veldig engasjert følelsesmessig med de bloggene. Mens din blogg, og de to andre har jeg lest i flere år. Jeg er faktisk kun glad i din blogg, og i deg! Går det an å si det om en man ikke kjenner? Jeg føler iallefall jeg kjenner deg litt, og du er så bra Tess! Og jeg synes du kler deg smashing og at dere har det superfint hjemme. Men det er veldig ulikt min stil og interiørpreferanser. Så hvorfor leser jeg da din blogg? Jo fordi jeg vil vite hvordan du har det, og fordi du inspirerer meg generelt, da jeg blir glad og får god energi av å lese bloggen din. Som du har skrevet om så er det viktig å omgås folk som gir deg god energi. Og sånn er det for meg og blogger også. Har du sett filmen 13 going on 30 Tess? Anbefales! Og det sier jeg selv 14 år siden jeg så den for første gang. Masse lykke til med lille Froggy Tess og Garth! Og takk for en super blogg- det er så bra du deler av mange sider av livet og hva det vil si å være menneske. Kram fra Norge!

  Linn 2017-08-02 19:01:43
  Svara
 • Tack för ett genomtänkt och viktigt ämne!
  Jag får inte ångest av bloggar eller instagraminlägg där jag inte känner personen i fråga, då ser jag det mer som glossig inspiration (som du skriver). Däremot kan jag få ångest av att läsa inlägg från vänner/bekanta på Facebook och instagram, tror det är jämförelseproblematiken som spökar.

  Malin 2017-08-02 18:15:02
  Svara
 • Jag undrar oxo: fick du ångest av min kommentar häromdan som du snabbt som fan raderade? För att jag kritiserade din avsaknad av miljötänk?

  W 2017-08-02 17:45:46
  Svara
  • Svar på Ws kommentar.

   Tess är inte så bra på att ta kritik och det har vi bevittnat förut, det är hennes blogg och hon väljer vilka kommenterar hon vill ha kvar, det är bara trist att hon inte verkar vilja ta emot kritisk feedback eller frågor.

   Amanda 2017-08-04 14:48:29
   Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Sara Che
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Foodjunkie
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Emelie Walles
Mode
Imane Asry
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Evelina Andersson
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Emma Danielsson
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand