Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Bumpdate Week 34 & I’m A Grumpy Grump

For the English version, please go to the bottom of the post. 

I går hade jag min första riktiga sur-gravid dag.

Vi började med en supermysig brunch med Bex och Luke på Flotsam & Jetsam, åkte dit och tillbaka i vår nya bil (jag är såååå glad, äntligen!) åt supergod mat, snackade och allt var toppen.

Men när jag kom hem så blev jag helt plötsligt helt matt och kände mig bara allmänt övermätt och obekväm.

Garth var på precis tvärtom humör och ville fixa precis allt i hemmet på en gång. Jag tror att han har börjat boa på riktigt nu. Det var liksom inte ett projekt utan minst 4 på en gång. Installera bilbarnstolen, hitta nycklarna till grinden på framsidan, borra hål för mobilen och hyllorna i barnrummet, organisera Olives skåp, organisera skoskåpet, packa ihop hela barnrummet och plasta in det inför att målarna skulle komma… jag minns knappt allt. Det enda jag orkade var att sitta på en stol och stirra på en bok som jag inte ens pallade att läsa.

Tillslut gav jag upp och lovade att jag skulle bli lite mer produktiv om jag tog en tupplur, så jag gick och la mig, sov i 4 (!) timmar och vaknade ännu tröttare. Stackars Garth var full av energi och verkligen i fixartagen och jag bara satt där. Jag testade att äta något sött, salt och allt annat jag kunde komma på men det gick helt enkelt inte att vakna till.

Istället blev jag mer och mer irriterad både på mig själv och på min stackars man och hans energi. Det var först efter att han mutade mig med taco-middag som min surmulenhet lättade en smula och jag kunde börja hjälpa litegrann med alla projekten.

Jag som annars är projektledaren som alltid har energi och tycker att det är så himla kul att fixa. Jag kände mig verkligen inte som mig själv. Jag gissar att det var de berömda gravidhormonerna som spökade. Helt galet hur mycket det kan påverka och hur hjälplös man känner sig när man väl sitter där och bara inte orkar med livet.

Nu hoppas jag att det var en one-off annars kommer stackars Garth ha en riktigt jobbig månad framför sig. Jag känner mig visserligen mycket piggare och gladare redan i dag, så förhoppningsvis så var det bara en dipp.

Någon som känner igen sig?

I vecka 33;

? Froggy har fått en kusin!

Det absolut största som har hänt den här veckan är att min syrra Steffi och hennes pojkvän Nalle har fått en liten kille!

Jag har fått en systerson och Froggy har fått en kusin. Hen har redan två på Garths sida, men den här lilla skrutten kommer att vara bara någon månad i ålder från vår, så det är extra kul att få se dem växa upp tillsammans. Jag kände inte att jag ville lägga ut min systers graviditet på bloggen eftersom att hon är väldigt privat som person, men det har varit otroligt mysigt att vara gravida samtidigt. Steffi och Nalle var över en helg för några veckor sedan och det var verkligen jätte kul att få hänga lite.

Nu när lillen är född så känns det ok att berätta för er och han är oerhört söt och perfekt på alla sätt och vis. Jag önskar att jag kunde flyga över och träffa honom nu!

? Har jag varit på min sista casting det här året.

Jag har en option på ett jobb på Fredag, men efter det är det mammaledighet från modellandet som gäller. Även om det inte har varit så himla många plåtningar, så är det skönt att veta att jag är helt ledig.

? Har bebisens fina lilla säng som ska stå bredvid vår säng kommit.

Den har varit försenad länge och jag började bli lite orolig att den inte skulle hinna komma i tid, men några väldigt trevliga tjejer på Mothercare lyckades hitta den och äntligen har Froggy någonstans att sova.

Nu är det bara vagnen kvar som ska levreras i slutet av Augusti, lite läskigt eftersom att det ändå finns en chans att jag föder från och med om 3 veckor, så det kommer att bli tight. Man kanske visserligen klarar sig utan vagn någon vecka?

? Har jag börjat inse att det bara är 4-6 veckor kvar.

Jag har gått från att vilja att tiden ska gå superfort till att vilja stoppa den helt. Födseln och tiden efter känns så himla stora och lite läskiga. Men det är klart att jag vill träffa den lilla filuren som bor i kalaskulan… men jag vet inte om jag är riktigt redo än. Många blandade känslor!

? Fortsätter lilla skrutten att vara aktiv.

Det märks att hen växer så att det knakar, för nu har vissa rörelser riktigt börjat töja på magen och vissa gör lite ont. Jag tror att hen är huvud neråt fortfarande, för att det känns som att det krafsar mycket nere vid bikinilinjen och då och då boxas det på min stackars blåsa och jag måste springa och kissa exakt 3 droppar. Jag måste även gå upp lite oftare på natten och om jag av misstag rullar över på rygg så får jag andnöd.

Froggy är nu enligt min app ca 44 cm lång, väger mellan 2.4 och 2.6 kg och vi har 40 dagar kvar till planerad födsel. Coolt ändå!

? Mår jag faktiskt väldigt bra.

Magen är stor, det går inte att komma ifrån och det börjar bli jobbigt att gå längre promenader. Jag har börjat vagga lite smått och allting i min värld går i slow motion. Vanligtvis tar det mig kanske 15 minuter att promenera till yogan, nu är det en halvtimma som gäller. I övrigt känner jag mig helt ok (förutom min sur-dag i går då). Foglossningen är nästan borta, jag har varken ont i ryggen eller resten av kroppen och kan fortfarande göra det mesta även om det kanske inte är så graciöst. Jag tror att yogan hjälper väldigt mycket faktiskt.

I vecka 34:

? I dag har vi vår 34-veckors check på sjukhuset.

Vi ska kolla allt det vanliga så som kissprov, mäta magen, lyssna på hjärtat och så vidare. Men det är även dags att diskutera vår ”birth plan”.

Här skriver man inte förlossningsbrev på samma sätt utan mer en plan där man informerar om de olika valen man har gjort. Tillexpempel om man vill fördröja att navelsträngen klipps till den slutar pulsera, om man är intresserad av smärtstillnade, när bebisen ska få sin vitamin K spruta (om man ens vill ha den) ska bebisen bli tvättad eller inte innan den läggs på bröstet och så vidare.

Garth och jag har gjort mycket research och har pratat en hel del, så vi är ganska ense om hur vi vill ha det, så förhoppningsvis går det smidigt att skriva vår birthplan.

? Ska vi på vår ”hospital tour”.

Vi ska alltså få åka till sjukhuset och få se alla de olika avdelningarna.

Chelsea & Westminister än kända för sin fina barnmorskeledda avdelning som visst ska kännas lite som ett spa, så där vill jag i alla fall börja när vi kommer in. Om jag senare väljer att få epiduralen eller om jag måste snittas så ligger den läkarlädda avdelningen på samma våning, så det går fort att byta över. Det kommer att kännas så himla stort att se stället där vi faktiskt kommer att föda.

? Går jag på ”mammaledighet”.

Jag har smygstartat lite i bloggen eftersom att Juli är en så himla tyst månad oavsett. Ni har så mycket viktigare saker för er än att sitta och läsa bloggar. Men jag kommer i alla fall att dra ner till ett inlägg om dagen fram till Froggy är född och även ett tag efter. När jag är redo senare i höst igen så går jag tillbaka till 10-12 inlägg i veckan igen.

Cecilia kommer även att ta över min email, jag kommer inte att gå på några fler möten eller events och kan istället fokusera på att vara höggravid och planera inför födseln. Jag skulle bli helt tokig av att bara gå runt hemma och inte göra någoting, så att fortsätta både Instagram och bloggen känns givet. Det kommer även att bli en helt del Instastories (@TessMontgomery) så följ mig gärna där!

? Har vi sista gången på vår NCT-kurs.

Det har varit så himla lärorikt och trevligt att gå på kurs med flera andra par som ska föda under samma månad som oss. Vi har lärt oss otroligt mycket och framförallt har det varit riktigt nyttigt att se andra perspektiv på saker och ting. Mycket gruppdiskussioner. Jag gillar att de blivande papporna har fått ta plats och de har fått massor med råd och tid att prata om allt. Ja, jag tycker verkligen att det har varit superbra!

? Har jag första av 3 kurstillfällen på sjukhuset.

Jag är lite mer skeptisk till sjukhusets klass, mest för att deras amningsdag var helt värdelös. Så jag går på den här på Torsdag och om jag inte känner att den ger så mycket så avbokar jag de andra tillfällena. Jag behöver nog inte så mycket mer praktiskt information nu, utan istället läsa lite böcker och öva på andning och att lära mig att slappna av. Slutspurten helt enkelt!

? Ska jag börja förbereda mig på födseln ordentligt.

Jag har precis köpt ”The Positive Birthbook” och Bex lånade ut sin hypnobirthing CD.
Jag har alltså gått från att vara en självklar kejsarsnitt kandidat och hade nog valt det direkt om jag fick, men mitt sjukhus tillåter tyvärr inte det om man verkligen inte krigar för det.

Så då tänkte jag att jag börjar med att testa en vaginal födsel, men med epiduralen, så att det går fort om jag behöver snittas. Men nu när jag kommer närmare och närmare dagen D så känns det som att jag är stark nog att testa själv. Blir det naturligt så är det toppen, blir det en epidural så är det helt okej det med och skulle jag snittas, ja då blir det så. Jag lämnar det ganska öppet helt enklet.

Snacka om en totalvänding! Jag tror att jag har varit rädd för min familjehistoria med långa födslar och traumatiska snitt, men jag känner även att jag kommer att ångra mig om jag inte testar i alla fall.

Hörrni, det börjar verkligen närma sig med stormsteg nu. Det har varit en så himla lång resa ändå och snart är det äntligen dags!Är det någoting speciellt ni skulle vilja läsa mer om på bloggen? Jag har lite svårt att balansera mina ämnen just nu då nästan allting centreras runt graviditet och barn för tillfället, men jag gör mitt bästa.

Jag tar dock väldigt gärna emot förslag på vad ni vill läsa mer om både nu innan Froggy kommer till världen, men även efter. 

Bilder – @Catching_the_Sunrise

Fler inlägg från mina gravidveckor hittar ni här;

Week 33 & It’s Going A Bit Too Quick Now
Week 32 & 9 Pregnancy Myths

Week 31 & Preggo Brain

For the English version, please click below.

Yesterday I had my first proper hormonal pregnancy grumpy-day.

The day started off lovely with a nice journey in our new car (whoop!) to Flotsam & Jetsam where we met up with Bex and Luke for a lovely brunch. All happy and hunky-dory.

But as soon as I got home I literally just crashed. I felt exhausted, stuffed and just..well grumpy. Not like me at all.

Garth was in the exact opposite mood and wanted to sort out everything at home. I think he went into full nesting-mode because he started like 4-5 projects in one go and was running around the house like Speedy Gonzales. He wanted to install the baby’s car seat, find the keys for the front gate, make the holes for the mobile and the shelves in the baby room, organise Olive’s stuff, sort out the shoe cabinet, empty the nursery before the painters arrive today… I cannot even remember all of it.

He was so full of enthusiasm and all I could do was to sit on a chair and stare at a book I couldn’t even be bothered to read.

After a while, I gave up and promised my energetic hubby that I would be a lot more useful after a nap. So I went to bed and slept for 4 (!) hours. Only to wake up even more tired and grumpy?! WTF!

I tried having a snack, sweets, well anything edible and no change. I just got more and more irritated with myself and poor Garth. Only after he very patiently made me my favourite dinner (tacos!) the grumpiness finally started to ease off a bit and I could give him some kind of help with his projects.

I’m normally the project manager at home, I love fixing and organising and always have lots of energy. It was so strange to not feel like my usual self. I’m assuming it’s all about pregnancy hormones and the fact that I’m growing a fairly large baby in my belly, but still, I’m amazed at how different I was. I just wanted to sit and stare at a wall…

Let’s hope this was a one-off or poor Garth will have hell of a month ahead of him. I am feeling a lot more energetic and happy today though, so for both our sake I hope it was just a bad day and not a sign of what to come.

Has this happened to anyone else and did you manage to snap out of it?

 

 

In week 33;

? The biggest thing by far this week is that Froggy has got a brand new cousin. My sister Steffi and her boyfriend Nalle welcomed a perfect little baby boy to the world and I am an aunt for the first time ever. Froggy already has two cousins on Garthäs side, but this little guy will be almost exaclty the same age and i can’t wait to see them grow up together.

The reason I haven’t told you about her pregnancy is that she is very private and it didn’t feel right. But now when the little guy is here I have had the go ahead to tell you guys. You might remember that Steffi and Nalle was here a few weeks ago, it has been lovley to share the pregnancy journey with my sister and her little boy is perfect in every way. I can’t wait to meet him!

? I had my last casting in 2017.

I have an option for a job on Friday, but after this week I will be going on maternity leave from modelling until January next year. Even though there hasn’t really been a lot of shoots, it’s nice to know I will be completely off the books and can plan my time accordingly.

? Froggy’s little bedside crib arrived.

It has been delayed for ages and I did get a bit worried we would end up with a baby and nowhere for it to sleep. But a couple of lovely ladies from Mothercare managed to sort it all out and now I can relax.

Now it’s only the buggy left. It’s meant to be delivered at the end of August, so it’s a bit touch and go if we will have it ready in time. I could give birth anytime from about 3 weeks from now… Maybe it’s ok to not have a buggy for a week or so right in the beginning? ? I have started to realize it’s only a month and a bit left until birth.

? I have started to realize it’s only a month and a bit left until birth.

 

I used to want time to go really quick, but now I rather have it slow down a bit. I’m not sure I’m ready yet, it all feels so big and a bit scary. Of course, I want to meet the little munchkin currently residing in my bump, but there are indeed lots of mixed emotions at this point.

? Froggy has been really active.

It’s crazy how quickly babies grow in the belly! I can now feel those big sweeping motions and when it stretches out it’s not only very visible but also a little bit painful too.

I’m pretty sure it’s still facing down since I can feel a lot of small movements around my bikini line (yep, it feels about as weird as you would imagine). And now and then Froggy uses my bladder as a boxing ball with the result of me sprinting for the loo to squeeze out exactly 3 drops… oh joy!

I’m also up a few more times every night and if I roll over on my back unintentionally, I wake up not being able to breathe. Kind of scary!

According to my app Froggy is now about 44 cm long, weigh between 2.4-2.6 kg and we have 40 days left until the due date. How cool is that?

 

? I’m actually feeling pretty good.

My belly is massive, there is no denying that and I am starting to struggle when we go for long walks. The waddle has arrived and my whole world is in slow motion. Usually, I can make it to yoga in about 15 minutes, now it takes me half an hour to get there.

But apart from this, I’m feeling pretty great. My pelvic girdle pain is almost gone, I don’t have any a backache or larger amounts of fluid retention and I can still do most things, even though I might not be anywhere as elegant as in the past. Honestly, I think the yoga is really helping me to stay active and mobile.

So all you preggos out there, give pregnancy yoga a try, you might really like it!

In week 34; 

? Today we got our 34-week check at the hospital.

It’s the usual stuff like heartbeats, wee on a stick, measure the belly and the rest. But we are also meant to go through the birth plan today.

This is a piece of paper you bring with you where you write down all of your preferences around birth. Things like where you want to be (midwife or doctor led ward) if you want to do delayed cord clamping, preferences on vitamin K shots and washing the baby, if you are open to pain medication etc.

Garth and I have done tonnes of research and we have spoken a lot about our birth plan, so I think we are pretty much on the same page. I’m really looking forward to getting it all down on paper now.? We have our hospital tour.

? We have our hospital tour.

 

We are going to get to see the hospital and the birthing unit properly before birth.

Chelsea & Westminister is known for their great midwife led birthing centre. It’s meant to have a bit of a spa-feeling to it and this is where I would like our labour to happen. If I decide on the epidural or need a c-section, the doctor lead ward is only across the hall, so it’s easy to get there quickly if needed.

I’m really excited to see the place where Froggy will be born, I think it will help me a lot with my visualisation of birth.

? I will go on ”maternity leave”.

I have, as you might have noticed, started a bit here in the blog already. July is such a quiet month and most of you are out enjoying the summer instead of sitting inside reading blogs. So from August, I will only post once a day and I will keep this up until later in fall when I’m ready to go back to 10-12 posts/ week again.

My lovely assistant Cecilia will be taking over my email and I will not be going to any more meetings and events. Instead, I will use this month to get in the zone for birth and get the last things ready for Froggy’s arrival.
I would, however, go crazy if I didn’t have the blog and my Instagram and I’m planning on using Instastories a lot around the time of the birth. So please feel free to give me a follow – @TessMontgomery. 

? This week we have our last session with the NCT group.

We have really enjoyed getting to know and talk to other couples who are due in the same month as us and live in the same area. It’s very useful to get to hear other perspectives and our course leader Savannah is brilliant. There has been a lot of information and group discussions. I really like that the dads-to-be got to voice their opinions and concerns and for them to have the opportunity to talk to each other. It’s easy to forget that this is just as big of a deal to them as it is for us.? I have my first session of 3 of the hospital’s own NCT.

? I have my first session of 3 of the hospital’s own NCT.

 

I have to admit I’m a bit sceptical since the breastfeeding class was pretty rubbish. But I will give it a go and if I feel like I already know most of it, I will cancel the rest. I kind of feel like I have a pretty good idea of the practical bits now and just need to focus on reading some books, work on my breathing and really learn to relax now.

? It’s time to mentally prepare for birth.

I have bought ”The Positive Birth book” and Bex has lent me her hypnobirthing CD.

It’s crazy what a journey this has been. I have gone from wanting an elective c-section (C&W won’t allow it) to thinking ok, I’ll get the epidural, so I’m completely covered if I have to get an emergency c-section. Now I ave decided to just go with the flow. I will try to do it on my own and if I want the epidural, then that’s fine and if I end up having to go under the knife, then that’s ok too. But I’m strong enough to try it out and I know I would regret it if I didn’t.

This journey has indeed been long, but this is the final stretch now. I will have a baby in my arms in 4-6 weeks…What would you like to read about here on the blog? It is hard to balance all my subjects at the moment since my whole life is circling around pregnancy, but I’m doing my best.

I would love to get your feedback and input on subjects both for now and also for after Froggy is born. 

Photos – @Catching_the_Sunrise

Find my pregnancy weeks here;

Week 33 & It’s Going A Bit Too Quick Now
Week 32 & 9 Pregnancy Myths

Week 31 & Preggo Brain

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Hej Tess,
  Du bor väl i Clapham om jag inte minns fel – har du stalltips på mysigt ”cafe” (lätta luncher och goda efterrätter) mottages tacksamt. Skall dit i helgen….
  Jag är i v25, vi påbörjar renovering för att sälja och kanske flytta utomlands efter bebis är född pga makens jobb. 14 i London känns lång tid, men jag vill till värmen i mellanöstern! Allt på en gång, som vanligt.

  Loppan 2017-08-01 09:27:23
  Svara
  • Svar på Loppans kommentar.

   Här i Clapham skulle jag rekommendera Brickwood, Black Lab och Tart som mysiga caféer. Om du letar efter ett bra lunchställe så gillar jag no 32 Old Town och middag vill du testa The Dairy, The Manor, Trinity eller Mommi.
   Vad kul att du ska hänga här i helgen! Det är en härlig gravidyoga på Yoga haven i Clapham common vid 3 på Lördag eftermiddag. Kan vara värt att boka in på om du vill hitta lite zen mitt i allt 😉

   Tess 2017-08-01 12:20:13 http://tessm.metromode.se/
   Svara
   • Svar på Tesss kommentar.

    Stort TACK! Yoga..hmmm orkar knappt gå, spänner oerhört i magen! Tänkte dra mig in till Johnlewis och kolla barnvagn (Priam cybex cloud) om kroppen orkar…. det börjar bli dags att tänka igenom de ”stora”inköpen till lilla ”L”! Sedan har de prisvärda pima cotton (världens mjukast bomull) bodys i 3-pack som jag vill klämma på.

    Loppan 2017-08-02 08:53:30
    Svara
 • Du har verkligen rätt. Man ändrar sig mycket under graviditeten. Jag var exakt som dig, ”såklart, varför ska man föda annat än med snitt” tills att när jag själv blev gravid ville och planerade en hypnobirthing födseln. Lillen föddes för 13 veckor sedan på chelsea & westninster och jag kan inget annat än säga bra saker om vår upplevelse. Alla barnmorskorna var helt underbara och väldigt respekterande över våra val och idéer hur vi ville ha det.

  Det här du skrev härom dagen om att inte låta barnet fullständigt ändra ens liv så blir det exakt som du själv väljer. Såklart ändras dina prioriteringar fullständigt när den lilla tittar ut men jag och min man (med den lilla) reser och far runt och fortsätter att ha ett socialt liv som man har i London. Det gäller bara att planera lite extra och ha lite mer tid än vanligtvis.

  L

  Linda 2017-08-01 00:57:31
  Svara
 • Hej, jag är v.35 och känner igen mig med hormonerna, vissa timmar på dagen har jag jättelåg energi och orkar bara sitta på en stol och glo, tänker dock att det bara är att lyssna på kroppen och gilla läget, så brukar det ju gå över efter en stund. Känner igen mig även nu när det börjar närma sig att jag dels är redo samtidigt som det gått så fort och känns lite läskigt att det snart sker!

  Josefin 2017-07-31 22:02:11
  Svara
 • Ja jag vill verkligen puffa för att våga vara utan bedövning, iaf prova.
  Jag hade värkar i ca 38 timmar och det gick så jädrans bra att bara slappna av!
  Slippa eventuella biverkningar.
  Hade inte orkat med sånt också på toppen av annat som är jobbigt efter förlossningen.
  ”Föda utan rädsla” är en bra bok om man vill få tips kring det.
  Författaren vill att man övar länge men jag gjorde inget alls innan.

  Carro 2017-07-31 21:11:39
  Svara
 • ÄLSKAR att läsa om din graviditet, läsarfrågor, följa din vardag 🙂 tack för en fin blogg, du levererar alltid.

  Jag har en fråga 😀 vi ska till florens i slutet av augusti på bröllop. Så himla underbart ska det bli! Vi har fyra dagar i Florens som redan nu är uppbokade med bröllop och med några av dina rekommendationer på ditt Florens-inlägg.

  MEN! Vi har två hela dagar till, vi flyger in tidigt tidigt en onsdag till Pisa, och beger oss mot Florens med tåg fredag förmiddag. Vad gör vi onsdag torsdag? Vi är lite sugna på hav, för att få en härlig kombination på semestern! Kikat på Cinique Terre, men är rädd att vi kommer spendera mycket tid på tåg/buss/bil vilket vi såklart vill undvika under den begränsade tiden vi har. Har du något tips till oss? 🙂

  Stor kram!

  LOvisa 2017-07-31 16:51:40
  Svara
 • Tycker det har varit sååå roligt att följa dig och din graviditet, även om jag är långt ifrån där själv. Och tack för att du är så öppen med det mesta, tycker det skiljer dig från många andra bloggare.

  Jag har tänkt att det skulle vara roligt med lite gästinlägg under din mamma-ledighet! Kanske Garth kan berätta om sin upplevelse under graviditeten/förlossningen, Cecilia kanske vill berätta lite mer om sig själv eller så kanske någon av dina vänner har något roligt att dela med sig av. Som lite avlastning den första tiden, kan tänka mig att man inte direkt vill/har tid att sitta ner och krama ur sig blogginlägg de första dagarna/veckorna.

  Tack för en underbar blogg, du är en sådan inspiration!

  Frida 2017-07-31 16:15:39
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Sassa Asli
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind