Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Bumpdate Week 20 & The Constant Worry

For the English version, please go to the bottom of the post.

I dag är det en stor dag, vi har nämligen vårt 20-veckors ultraljud i eftermiddag. (och sedan UK Blog Awards i kväll, men det är roligt på ett helt annat sätt).

Det är förstås väldigt spännande att få ta en titt på Froggy där inne igen, men ändå är man lite orolig att någonting ska visa sig inte stå rätt till. Hela processen att skapa ett barn känns så komplicerad och i alla fall så här första gången undrar jag allt som oftast hur min kropp ska få till det när den aldrig har gjort det förr.

Det känns som att man aldrig riktigt kommer att bli av med den där lilla oron som gnager. Först var det oron att inte kunna bli gravid, sedan var det oron om missfall, runt 12 veckor tänkte jag mycket på kromosomfel och nu är det mer hjärtfel/för tidig födsel och liknande som snurrar i mina tankar.

Det enda man kan göra är väl egentligen att lita på sin kropp och bara köra. För att oroa sig hjälper egentligen ingen och allra minst en själv. (Lätt att säga, svårt att genomföra dock)

Jag har fått ganska mycket Braxton Hicks tidigt i graviditeten, eller egentligen börjar kroppen med den här typen av tränings- sammandragningar redan i vecka 7 (har jag läst) men oftast så lätt att det inte känns ännu. Jag känner mina ordentligt, inte som smärta, mer obehag. Hela livmodern blir hård som en sten ett par gånger om dagen och jag undrar alltid om Froggy blir helt rädd och klämd där inne… Men det går över på bara några sekunder och då känns det med ens mycket bättre.

Jag har ju haft en så himla bra graviditet hittills att om Braxton Hicks är det värsta jag får så känns det faktiskt väldigt okej.I vecka 20 har jag;

?  Mått i huvudsak väldigt bra.

Många börjar få ont i rygg och höfter vid den här tiden, men hittills har jag klarat mig bra. *peppar peppar* Det kanske har att göra med att jag tränar och håller i gång, vilar ordentligt och att jag var hyfsat stark sedan innan? Eller så är det bara ren tur.

?  Haft en del jobbiga Braxton Hicks.

Det verkar vara värst på onsdagar efter min gravidträning på tisdagskvällen, så det kan vara ett tecken på att jag kanske bör ta det lite lugnare.

?  Sett första sparkarna genom huden!

Det är så himla häftigt att se hur det rör sig där inne. Garth lyssnade på magen och fick en tjong rakt i örat. Det ska börjas tidigt…

? Haft min första erfarenhet av ”den typen” av föräldrar.

”Jaha, du hade tänkt så. Nej men så gjorde inte vi, så det är fel”. ”Så här bör du göra”. ”Vad vet du, ditt barn är ju bara i magen” och min favorit ”graviditet, haha, det minns jag knappt hur det var, det stora händer när barnet väl är här”.

Bara för att någon har haft ett barn i några dagar betyder det inte att de automatiskt vet vad som är bäst för andra. Vi måste alla respektera att våra erfarenheter är och kommer att vara olika. Våra graviditeter och barn är lika orginella som vi är, så var snälla mot varandra. Jag fick verkligen öva på att andas och bita mig själv i tungan just då… *ooooooommmmm*

?  Börjat inse att bebisen kommer att vilja komma ut så småningom.

Om 18-22 veckor är det dags för födseln och den har jag knappt tänkt på ännu. IIK! Så många val att göra….

I vecka 21;

?  Får vi se vår lilla Froggy igen

Egentligen i dag, men jag räknar det till nästa veckas bumpdate. Vi kommer alltså inte att ta reda på könet utan vill att det ska vara en överraskning. Så alla ni som undrar om jag ”försäger mig” när jag säger ”honom” eller ”henne” om Froggy, så är det bara att jag blandar orden litegrann eftersom att vi inte vet.  Jag hoppas att vi inte ser något av misstag i dag bara…

?Ska jag börja planera för bloggen runt födseln och veckorna efter.

Jag kommer att försöka blogga rakt igenom med lite mindre frekvens precis i första veckorna. Som tur var har jag Cecilia som kan ta över saker som min email och all social media utom bloggen och Instagram som jag helst sköter själv.

? Plåtar jag mitt första gravidjobb!

På torsdag är det dags att kliva in i studion igen och fota lite gravidkläder för ett stort märke. Det var länge sedan jag gjorde ett modelljobb nu, så det ska bli kul att vara tillbaka framför kameran igen.

Som vanligt vill jag jättegärna veta hur ni mår och hur veckan har varit, gravida eller inte. Det är så kul med Olive förresten, hon är ju ofta med på mina bilder men faktiskt inte för att jag medvetet sätter in henne i bilden. Hon är helt enkelt väldigt mammig och vill vara precis där jag är hela tiden, så om jag sätter eller ställer mig någonstans så kryper hon upp i knät eller sätter sig bredvid direkt. Och när jag tar bilder själv så ser hon vart mitt fokus är riktat och sätter sin håriga lilla rumpa precis där.

Jag försöker att vänja henne vid att inte alltid sitta på mig redan nu, för det första för att magen bara kommer att bli större och sedan för att det kommer att vara Froggys plats efter September. Det är lika bra att börja i tid, så att förändingen inte blir för stor på en gång. 

Hur gjorde ni som har klängiga (kärleksfulla) husdjur?

Här hittar du mina tidigare veckor;

Week 19 & Working Out in Pregnancy
Week 18 & 5 Things I Didn’t Expect in Pregnancy.
Week 17

 

For the English version, please click below. 

 

Today is a big day! We have our 20-week ultrasound scan this afternoon (and then UK Blog Awards in the evening, but that’s another kind of excitement.)

It’s going to be amazing to get to have a look at Froggy again, I’m expecting the baby to be a lot bigger than in our 12-week scan. But I’m also always a bit worried that they will find something bad. The whole process of creating a life feel so unimaginable complicated and I just don’t understand how my body knows how to get it right on the first attempt? I assume there is some kind of built-in manual, but still, it’s such a miracle…

I honestly don’t think I will ever stop worrying from now on. At first, I worried about infertility and not being able to conceive, then before 12 weeks, it was thoughts about miscarriage that occupied my mind, after that, I focused a lot on chromosome problems and now I worry about heart defects/early labour and similar things instead. It’s never really smooth sailing when it comes to pregnancy and children.

I guess the only thing I can do is to have faith in my body and just go for it. Worrying doesn’t do anyone good.. but although that’s easy to say, it’s really hard to put into practice.

I have been having quite a lot of Braxton  Hicks early in my pregnancy. Actually, our bodies will start practising for birth already in week 7, but most of us don’t really notice these contractions until further along. I can feel mine properly now and even though they don’t hurt, it’s still very uncomfortable. The whole uterus becomes solid as a rock for maybe 20 seconds a few times a day and I’m always wondering if Froggy gets all squished and scared in there when it happens. Luckily it passes quickly and after I feel a lot better again.

I have been very lucky in my pregnancy so far, so if I have a few Braxton Hicks to handle and not a lot more, I still feel like I have had it pretty easy.In week 20 I have;

?  Felt pretty great again.

A lot of people complain about pain in their backs and hips now, but so far so good. It might have something to do with keeping active, working out, doing yoga and also getting proper rest in between. Or maybe I’m just lucky?

?  Had a few annoying Braxton Hicks.

I mainly get them Wednesdays after my Tuesday night exercise class. Maybe it’s a sign that I need to take it a little bit easier?

?  Seen the first little cute Froggy-kicks trough the belly!

It’s sooo weird and cool to see something moving in there. Garth tried to have a listen to the bump the other day and got a big kick right in his ear. They start early…

?  Had my first experience with the dreaded ”know-it-all” kind of parents.

”Oh, you want to do it that way, well that’s not what we did, so that’s wrong”. ”I really think you should do it this way” ”What do you know, your baby is still only in the belly” or my personal favorite ”Haha, pregnancy I can barely remember it! It all starts when the baby is out”.

Just because someone has been a parent for a few days doesn’t mean that they get to decide what is right for someone else. We all have to respect that we are on different journeys and just as much as we are original so will our experiences and babies be. I really had to focus on my breathing and biting my tongue this time *ooooommmmm*.

?  Started to realise there will be a birth.

In 18-22 weeks this little thing in my belly is going to want to come out and I’m so not ready. IIK! There are so many choices to do…

In week 21;

?  I will get to see my little Froggy Frog again.

Well, it’s actually today, but it will be a part of next week’s bumpdate. We are not going to find out the gender, so to all of you who thinks I’m letting the cat out of the bag when I call it ”he” or ”she”, I really truly do not know and won’t until the baby is out. I just feel weird to call Froggy ”it”. I just hope we won’t see anything by mistake on the scan today…

? I will start planning the blog for birth and a couple of weeks after.

The plan is to keep blogging all the way trough, but slightly less frequent. I’m so lucky to have my assistant Cecilia who will be taking over my email and all social media except the blog and my Instagram. With a bit of planning it will all work out great.

? I’m shooting my first pregnancy job.

On Thursday it’s time for me to step back into the studio and shoot maternity wear for a big brand. I haven’t done any modelling since I got pregnant, so I’m quite excited to be back in front of the camera again.

As always I would love to hear how you are feeling and what you have been up to this week. Preggo or not!Olive is such a funny little pooch. As you might have noticed she features quite heavily here on the blog, not because I make her, it’s actually all her own doing. 

You see she is a very mumsy little pup, so when I sit down or stand somewhere she will crawl straight up into my lap or just sit by my feet. And when I bring the camera out to shoot something myself, she knows exactly where my focus is at and make sure to place her little furry bum in that exact spot. 

I am trying to not allow her to sit on me as much anymore, soon my belly will be way to big for her to fit and later that will be Froggy’s spot, so she might as well get used to it now. 

 

How do you handle your loving (and slightly needy) pets when a baby is on the way?

Check out my previous bumpdates here;

Week 19 & Working Out in Pregnancy
Week 18 & 5 Things I Didn’t Expect in Pregnancy.
Week 17

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Jag hade också mycket Braxton Hicks tidigt. Det var absolut ingen fara och avtog längre fram i graviditeten faktiskt. Jag märkte också att det blev värre av stress och motion i överkant så det kan ju hända att det försvann pga att jag tog det lugnare ju längre gången jag var…

  Alexandra Eriksson 2017-04-21 19:39:23
  Svara
 • Hade också mycket Braxton Hicks när jag väntade min son, magen blev helt stenhård och liksom slöt sig om bebisen som om den var vacuum packed. Man kunde se formen på bebisen och exakt hur den låg. Helt ofarligt tydligen.
  Nyfiken på att höra vad ni tänker er kring födseln, spännande tycker jag eftersom man faktiskt har valmöjligheter här i London. Måste tipsa om Hypnobirthing, det är ett så himla bra sätt att förbereda sig för förlossningen och för att välkomna bebisen. Rekommenderar verkligen detta, tror det skulle passa dig och Garth. Happy Friday!

  Stina 2017-04-21 19:06:59
  Svara
  • Svar på Stinas kommentar.

   Det ska vara ofarligt, men låter ju inte särskilt bekvämt för den lilla tycker man. Skönt att det inte påverkade din graviditet ädnå! Jag har knappt börjat tänka på födeseln än och kommer att göra ett inlägg om ungefär vad jag hade tänkt mig lite senare. Många vänner har köpt hypno, men just nu lutar jag åt en epidural och då är det lite bortkastat tänker jag?
   Kram!

   Tess 2017-04-24 12:53:52 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • Här i Finland kollar de väldigt noggrant alla eventuella infektioner om man har övningssammandragningar. Mina började också i vecka 20 och de tog med jämna mellanrum diverse tester på mig för att utesluta tex urinvägsinfektion. Inga infektioner hittades men är glad att det kollades upp hela tiden eftersom en infektion kan leda till en för tidig förlossning. Är väldigt tacksam för vår hälsovård som tar så otroligt väl hand om gravida kvinnor (gratis) <3

  Camilla 2017-04-21 18:56:38
  Svara
 • In i v.31 igår.
  Haft några riktigt kämpiga dagar med magsjuka som satte igång onda sammandragningar.
  In på förlossningen igår men ungen var inte på väg ut iaf, även om skallen trycker på livmodertappen.
  Men jag hade puls på över 110 och lågt blodtryck, plus uttorkad då..
  Troligtvis pga matrester som gravidjaget var känslig mot. be carefull…

  Carro 2017-04-21 18:29:19
  Svara
  • Svar på Carros kommentar.

   Men stackare! Magsjuk och gravid låter som en riktig mardröm! Läskigt att det satte igång samadragningar, jag ska verkligen tänka på vad jag stoppar i mig så att jag slipper det. Du är nära nu, börjar det bli pirrigt?

   Tess 2017-04-24 12:55:55 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • Vecka 30+5 för mig idag.
  Börjar bli lite rund om magen nu men alla säger oj vad liten du är! Är du säker på att du bara har åtta veckor kvar?! Vilket kanske är en komplimang. Jag känner mig stor som ett hus. Svårt att böja mig fram när jag tappt saker samt att min näsa är helt täppt och blöder lätt näsblod. Så jag har nässpray nära till hands konstant samt att jag numera även snarkar jättehögt så jag väcker sambon. Stackaren. Det började med att jag gnydde på nätterna för två veckor sedan och nu snarkar jag högt!
  Fick rundvandring på det BB vi hoppas att kunna föda på här is Skåne. De absolut bäst investerade 1,5 timmarna i våra liv. De gick igenom allt från möjligheten att föda i vatten till hur man sätter en epidral och hur den ser ut. Samt hur den kända ”pallen” ser ut. Har ni möjligheter att få gå på rundtur på ert sjukhus? Vet ni redan att ni har en säkrad plats eller måste ni precis som oss ringa för att kolla om de har plats? Får man ligga kvar på sjukhuset efter förlossning eller är det som i Sverige olika beroende på vilket sjukhus det är? Här är allt från att bli hemskickad efter 6 timmar till att man får stanna 2 dagar och ibland får partnern stanna ibland inte. Lycka till!

  Emilie 2017-04-21 18:19:35
  Svara
  • Svar på Emilies kommentar.

   Det är så kul hur olika våra kroppar är i graviditeterna. Jag har en stor kula, men min vän som är 7 dagar efter har ingenting ännu.
   Det jobbiga är att alla ska ha en åsikt hela tiden…
   Jag har hört om snarkningarna, men har sluppit dem hittills, hoppas för Garths skull att det förblir så haha.
   Här i UK får man välja sitt sjukhus, ligga kvar om man vill, partnern får stanna och vi kan få en rundvandring med. Så det känns toppen. Sjukvården är i UK är faktiskt mycket bättre än vad jag trodde att den skulle vara ändå.

   Tess 2017-04-24 12:59:13 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • Det där med oron börjar som du säger innan man blir gravid och sen slutar den aldrig, den handlar bara om nya saker hela tiden 😛
  Jag hade också sammandragningar jättetidigt i graviditeten och blev sjukskriven (beordrad sängvila) eftersom de påverkade livmodertappen så riskerade att föda för tidigt.

  Z 2017-04-21 15:59:28
  Svara
  • Svar på Zs kommentar.

   Oj vad läskigt, de kollade mig ordentligt på ultraljudet i går och sa att de inte såg någonting ovanligt, men jag ska börja trappa ner en smula ändå. Det där om oron tror jag att du har helt rätt i, man måste bara lära sig att hantera den.

   Tess 2017-04-24 13:00:13 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • Braxton Hicks – kul namn! Sammandragningar hade jag också ofta, rätt obehagligt, men uthärdligt. Stressade promenader till tåget var den värsta boven för min del, så du kanske har rätt i att ta det lugnare på mammaträningen (fast om du mår bra av den och inte har massa sammandragningar just då så tror jag inte det är någon fara).
  Så mysigt med ultraljud!
  Lycka till i kväll!
  Kram

  Emma 2017-04-21 14:16:46
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
34 kvadrat
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Elin Johansson
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind