Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Fall Favorites

SE ALLT

Pregnancy & Speculation

imageEnglish version blog post Tess MontgomeryDet är sommar vilket betyder att jag får mycket färre kommentarer på bloggen eftersom att ni förståeligt nog har vettigare saker för er än att sitta inne och läsa bloggar.

Men det är ändå en kommentar som sporrade det här inlägget. Min kanske 10e ”Är du gravid.” kommentar.

För det första;

Nej, jag är inte gravid, inte ens litegrann. (Kolla min snap om ni inte tror mig)

För det andra ;

Även om dessa kommentarer är vänligt menade så finns det en risk att de gör skada.

Jag har många vänner som har haft komplikationer när det har kommer till att bli gravida, vi pratar år. Tänk om en av dem hade fått den kommentaren i sin blogg, det är ju väldigt sällan man går ut med ofrivillig barnlöshet om inte loppet är helt kört så att säga. Det kan skada en redan känslig situation om folk väljer att spekulera på det sättet.

Jag och Garth är väldigt öppna med den här typen av saker, så hade vi själva haft problem så hade jag berättat det i bloggen. Våra familjer är väldigt bra på att inte pressa oss, trots att vi har varit gifta i 1.5 år och är i bebisåldern. Vi är helt enkelt inte riktigt redo ännu och det är helt ok. Jag lovar att  i kommer att få veta när vi väl är gravida och redo att dela.

Dock kommer jag säkert att ha vete och mjölkmage vid flera tillfällen, bara för att jag är modell och smal så betyder det inte att en liten bula på magen automatiskt betyder barn. Jag är människa jag med och förhoppningsvis var den här kommentaren vänligt menad och inte som bodyshaming.

Jag har tidigare fått kommentarer om att det är trevligt att se en ”mullig” bloggerska som har blivit ”stor” i bloggvärlden. Jag väger 47 kg, äter ordentligt och tränar rätt. Det är absolut inte något fel på att vara större än vad jag är, men att kalla mig ”mullig” är helt sjukt. Om jag hade varit känslig så hade en sån kommentar kunnat leda till ätstörningar.

Nu tror jag visserligen att just den kommentaren var från ett troll och mitt självförtroende efter 20+ år i modellbranschen ( med all dess kritik) är ganska så troll-tåligt, men det är värt att ha i åtanke.

Kan vi inte komma överens om att vara lite mer taktfulla med frågor runt just när någon hade tänkt bli/är gravid och inte har gått ut med det offentligt. Inte så mycket för min skull, men för de som längtar och väntar?

For English, please click below

imageDuring the summer I never get as many comments as usual and I put it down to you guys enjoying the weather outside instead of sitting at home reading blogs. As it should be this time of year.

However, I got a comment that sparked this blog post. Probably my 10th or so ”Are you pregnant” comment.

The first thing I want to say is;

No, I’m not even a little bit pregnant, check my snapchat if you don’t believe me.

Secondly;

Even though this comment probably came from a good place it has the possibility of being quite hurtful and damaging to someone. Imagine if you are not being able to conceive by choice and get a comment like this. It could stir up a whole range of emotions.

I have friends who litteraly tried for years before they fell pregnant, it’s really quite common for it to take a while. And one of the most important factors are stress. Pressure from family, friends and society can really add to the stress a couple might be experiencing when trying for a baby. And it’s very rare to be open with not being able to have children until the race is over and you have come to terms with it.

Basically, its a sensitive issue people!

Me and Garth are pretty open with these things, so if we were struggling to conceive you would most likely know about it by now. But we are not. We have been married for 1.5 years and luckily our families are not putting pressure on us, so we will have kids when we are ready. And I promise you guys will know as soon as we are preggers and ready to share.

But just because I’m a model and go under the category as ”skinny” doesn’t mean that I can’t be bloated now and then. (Hello wheat and dairy!) So there might be more pictures of me with a not completely flat tummy. This will not mean that I am pregnant though.

Hopefully this comment was from a genuine nice person with good intentions and not meant as disguised body shaming. I have had a few of those in my days…

Like that one time someone wrote that it was nice to see a ”bigger” blogger doing well in the blog world.

Totaly ridicolus! I’m 47 kg , eat well and work out. I’m not a ”big” girl in any way. And there is nothing wrong with being bigger than me of course, but in this incident it was a comment most likely from a troll who wanted to make me feel bad. Imagine if I didn’t love my body, that could have pushed me into an eating disorder. But after a 20+ Year career as a model, luckily not much can rock my confidence-boat.

What I’m trying to say is that comments around sensitive subjects can hurt and unless you are a troll, think once or twice before you ask a blogger, stranger or even friend if they are pregnant before that have said so themselves. Not nessecairly for me personally, but for those who are longing and waiting for a child.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Väl rutet! Har med fått den flera gånger (om än irl och inte i bloggen). Inte kul! Förstår att personerna bakom frågorna inte menar illa men nä, not OK.

  Clara, Bossbloggen 2016-08-23 20:33:19 http://www.bossbloggen.se
  Svara
 • Amen till det! Säger jag som inte ens är religös haha. Anyways, bra skrivet! ?

  Lovisa 2016-08-14 22:48:35
  Svara
 • Så bra skrivet Tess! Jag uppskattar hur du bemöter sådana kommentarer i din blogg – resonerande och pedagogiskt. Gällande gravid/inte gravid och sådana frågor ser jag själv till att inte fråga någon. Detsamma med andra frågor jag tycker är privata. Jag tycker att en annan känslig aspekt gällande graviditet som sällan nämns är missfall. Jag vet att du skrivit om detta förut på ett bra sätt med. En bekant till mig berättade att hon och hennes partner i flera år försökt bli gravida. ”Alla” deras bekanta och syskon fick barn och den ständiga frågan till dem var om de inte skulle skaffa barn snart. Hon berättade för mig att de så väldigt gärna ville och försökte och att de faktiskt blivit gravida men fått ett missfall. Att få en sådan fråga då kan få katastrofala konsekvenser! Sedan dess har de blivit gravida och har nu en liten son på 1 år, så där slutade allt väl till slut. Vi måste verkligen respektera varandras privatliv och ”lead by example” med att inte ställa sådana frågor till varandra!

  Christina 2016-08-12 19:01:59
  Svara
 • Detta bevisar verkligen hur otroligt smart och modig du är! Roligt att du som har en sådan stor plattform tar viktiga diskussioner! Tack för en underbart inspirerande blogg på många plan ??

  Mia 2016-08-12 07:32:58
  Svara
 • Herregud jag läser det här inlägget och tänker vilken j-vla tur att jag inte är en bloggare/offentlig person för jag hade verkligen inte pallat med sådana kommentarer som du har fått. Att du skulle vara mullig… helt sanslöst. Helt ärligt beundransvärt att du har så sund och stark attityd och inte slår bakut eller drar dig undan o slutar blogga/modella. Men det är så klart också ok att bli ledsen o ha meltdowns ibland… energitjuvar finns överallt men kom ihåg att det finns andra, bra människor som älskar att läsa din blogg och inte vill att du slutar! Synd bara att vi verkar vara den tystare typen haha 🙂

  Malin 2016-08-11 19:15:08
  Svara
 • Väldigt bra inlägg! Bra att du sätter ner foten, förstår inte hur vissa människors funtade. Vi är i samma ålder och dessa bebisfrågor kommer allt oftare (bara till mig,inte till killen) och när jag försöker förklara att vi inte vill ha barn än så får vi kommentarer som att ” vi är omogna” ” konstigt” mm. Jah har sagt att nästa gång hottar jag på att jag har någon hemsk sjukdom som gör att vi inte kan få barn bara för att alla idioter ska fatta att det inte är ok att säga vad som helst. Aja.. Hittills har jag behållt mitt lugn och svarat lika ärligt och pedagogiskt som dig, men en del människor kanske vill såra/ kränka eftersom de inte verkar lyssna? Så tråkigt! Jag är dålig på att kommentera och vad tråkigt att jag lämna en sån gnällig kommentar när jag väl gör det, jag måste ändå säga att jag har följt dig hela sommaren! Vi har vart på samma semester nästan 🙂 vi blev inspirerade av dig så vi flög Paris- rivieran och fortsatte sedan till cinique terra- Florens-Rom! Idéen med Paris-rivieran fick jag härifrån när du nämnde hut smidigt det får att resa däremellan. Och jag snodde flera Paris-tips! Både fototips och besökte resturangen Georges! Så tack för all inspiration och tips du har delat med sig av, det har vart guld värda!

  Mikaela 2016-08-11 12:55:30
  Svara
 • Jag håller med. Är konstigt att ställa så personliga frågor till folk man inte känner. Om någon faktiskt är gravid så brukar hon ju berätta det förr eller senare, och då kan man prata om det då.

  Anna 2016-08-11 12:46:11
  Svara
 • Hi Tess, again I completely agree with you. Couples should never feel pressure to reveal that they’re trying to get pregnant or are in fact pregnant unless they feel ready to do so. It so frustrating that if a woman is ever slightly bloated or perhaps there is a photo of them looking remotely different suddenly she’s supposedly pregnant.
  At the same time perhaps there would be a benefit in society if there was less of a stigma about people talking about their infertility problems. I’ve recently been diagnosed with poly-cystic ovary syndrome which supposedly can make it harder to get pregnant (it’s a very unexpected diagnosis for me because I have never suffered with any of the symptoms). Although my boyfriend and I don’t want to get married for another 2 years and probably won’t think about children for maybe 4 years, it does make me nervous for that ‘newly married pressure’ and speculation from family and friends about when we are having babies. I was also thinking that we have to remember that there are some couples (although maybe not as many) that don’t actually want children at all. So it must be equally frustrating for them to respond to questions or pressures about pregnancy.

  Harriet 2016-08-11 11:48:29
  Svara
 • Otroligt bra skrivet och så glad att någon tar upp detta. Jobbar med samma yrke och vi är som alla andra.. en människa. Tack för en vettig, snygg, rolig och inspirationsrik blogg. Du är en förebild!

  / S

  S 2016-08-11 11:14:14
  Svara
 • Helt rätt Tess, har det likadant 😉

  Charlotta 2016-08-11 10:00:03
  Svara
 • Tycker att det är tröttsamt med sånna frågor, när ska ni förlova er/gifta er/skaffa barn/skaffa ett till barn? Det har väl ingen med att göra förutom personen eller paret själv? Jag ställer aldrig sånna frågor för nej det är inte välmenande, det är bara jobbiga frågor. När mina kompisar eller någon bekant har förlovat sig eller är gravida och sen berättar det för mig blir jag överlycklig och gratulerar, varför skulle jag tjata på dem med sånna frågor innan dess? De får komma själva med bra nyheter 🙂 Har undsluppit liknande frågor hittills i mitt liv men börjar de komma kommer jag också vänligt säga ifrån. Jag är väldigt smal och ibland är magen platt och ibland har jag en stor bula där efter att jag har ätit en hamburgare eller haft en chips & dipp kväll, brukar tänka att det är synd om alla kändisar som också äter något gott och sen hamnar i tidningarna dagen efter med ”misstänkt babykula” bilder, gud vad jobbigt! Det hände ju Jennifer Aniston här om veckan och då sa hon till på skarpen, att man ens ska behöva det år 2016..

  Helen 2016-08-11 08:55:33
  Svara
 • Håller helt med! Folk anser sig ha rätt eller tycker inte det är fel att ställa vissa frågor. De tänker inte utanför dig själva. Grymt att du påpekar det. Kanske får folk att tänka till.

  Emelie 2016-08-11 08:34:07
  Svara
 • Jag håller helt med dig i denna fråga, så många taktlösa människor. En kompis som fick barn för 2 år sen har sen dess typ bara pratat graviditet och bebisar och frågat när jag ska ha barn. Sist sa jag faktiskt till henne att jo snart är det nog dags så jag skulle uppskatta om du inte frågar mig mer för man vet ju aldrig hur det går och jag lovar att berätta när det väl händer.

  Jennifer 2016-08-11 07:16:43
  Svara
 • Håller med! Jag är väldigt känslig för viss typ av mat, laktos och vete bland annat, som gör att min mage svullnar upp om jag råkar få det i mig. Vilket händer. Har vid ett antal tillfällen då fått frågan av (säkert välmenande) kollegor om det är en liten i magen. Då har jag bara klappat mig på magen och svarat lite med glimten i ögat att nej, detta är en äkta fettvalk, vilket skapat lite obehagliga situationer för de som frågat. Men jag tycker inte att frågan är ok! Är man gravid och om man vill man berätta så gör man det! Annars kommer det fram i sinom tid. För ca 10 år sedan, när jag led av anorexi, så hade den typen av kommentarer tagit oerhört illa. Nu är jag starkare i mig själv, och även blivit frisk från sjukdomen, så jag kan hantera det bättre. Men man vet aldrig hur en sådan fråga tar för motparten!
  Tycker det är toppen att du tog upp detta Tess, hoppas att det leder till att fler tänker efter innan. Även om frågan är ställd i all välmening.

  Cecilia 2016-08-10 22:41:54
  Svara
  • Svar på Cecilias kommentar.

   Kanske ska förtydliga att frågorna började komma efter jag och min man förlovade oss, och ännu mer sedan vi gifte oss för 1-1,5 år sedan. Jag känner att det finns en förväntan på oss att nu är det dags att skaffa barn.

   Cecilia 2016-08-10 22:51:10
   Svara
 • Jag är en relativt ny läsare av din blogg, men måste bara säga att du är otroligt fin precis som sådan som du är Tess. Glöm inte bort det!
  xx

  Marianne 2016-08-10 21:26:27 http://mariannelle.com
  Svara
Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!