Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Så här mycket kött äter vi

lamb shank Tess Montgomery 1 lamb shank Tess Montgomery 2 lamb shank Tess Montgomery 3

När jag ändå var hos vår butcher för att köpa märgben till Ols, så passade jag på att plocka upp lambshanks till vår middag.

Engelsmännen älskar verkligen lamm och oftast är det lamb roast på menyn på söndagar. Men personligen föredrar jag en riktigt god slow rosted lambshank med rotfrukter. Köttet ska helst stå i ugnen så länge att det bara faller av benet (sorry för grafisk beskrivning om ni är vegetarianer/veganer). I kväll blev det helt perfekt. Jag använde mig av det här receptet, drog ner värmen och lät stå inne längre.

Vi äter kött kanske 3 dagar i veckan, det känns som en ganska bra balans, men då ska det vara riktigt bra kött av bra kvalité. Helst från vår ekologiska butcher här i Clapham. Det blir oftast i form av spagetti bolognese, ribeye, lamm kotletter, lamm stek/shanks eller någon form av charkuterier. De övriga dagarna äter vi kyckling, anka, fisk eller skaldjur. Vi har blivit väldigt duktiga på att laga hela fiskar på flera olika sätt, så nu är egentligen nästa mål att ha en vegetarisk dag.

Jag vet inte hur jag ska få igenom det med Garth, kanske ska jag helt enkelt inte säga något och bara laga en riktigt god vegetarisk rätt och se om han märker? Vad tror ni, skulle det funka? Någon som har lyckats omvända en köttoman?

Summan av kardemumman är att vi äter kött, men absolut inte lika ofta som vi gjorde förr och målet är i alla fall en vegetarisk dag i veckan. Jag äter redan oftast vegetariska luncher i form av sallader och soppor under veckodagarna, så jag är halvvägs där. Den svåraste utmaning för mig skulle vara att få Garth mätt på bara grönsaker. Klurigt!

Hur mycket kött äter ni?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Jag äter kött kanske 2 gånger i veckan, det är både och omedvetet så att säga, som jag trappat ner på det. Med tanke på miljön och för att jag inte riktigt tycker om det längre. Bor i Norge så det blir lite dryt ibland med kött också, det positiva är väl att de har till stor del egetproducerat kött och inte så mycket importerat. Har inga problem att äta enbart vegetariskt, men kan ibland tycka det är svårt att hitta rätt råvaror som gör att jag blir mätt när köttet går bort och jag inte gärna äter så mycket ris, pasta, potatis. Men försöker googla mig fram till olika goda vegitariska rätter. Har också endel bekanta som inte kan förstå eller tänka sig att äta en maträtt utan kött, jag är då lite fördomsfull och tänker att de är bara tråkga och trångsynta haha. Men tror det är viktigt att flera väljer bort kött någon gång i veckan i alla fall 🙂

  Maja 2015-11-24 21:48:27
  Svara
 • Jag äter bara vilt kött då jag inte klarar av djuruppfödningen. Dock tycker jag att får/lamm överlag verkar ha det ok med mycket bete ute och så, så det är väl ett bra ”tamt” alternativ att äta.
  Men man kan ju inte äta vilt hela tiden! Så jag tycker mycket om ost, har blivit mycket bra på att bara köra på ekologisk ost (för kossorna å kalvarnas skull). Tipset ovan om halloumi å portobello hamburgarna är divine!. Tycker också mycket om böner/linser. Tror att de som vanligtvis inte uppskattar så mycket böner/linser kan föredra de mosade till typ biffar eller mixade till en slät soppa. Linssoppa med lite exotisk smak typ ingefära, eller koriander/chilli/citron är storfavoriter här hemma.
  Bra att köra med vego både för sig själv, djuren och miljön 🙂 Lycka till!

  Rebecca 2015-11-22 21:09:45
  Svara
 • Äter kött (fisk, fågel, rött kött, allt kött) ca 3-4 ggr i veckan.
  Betydligt mindre sedan jag flyttade till London för att jag helt enkelt inte tycker det är lika gott. Det blev liksom en naturlig avfasning från 7 dar i veckan och nu blir det bara ekologiskt från bra fabrikanter.

  Mitt bästa tips är att se grönsaker som huvudrätten och inte ett tillbehör likt en sallad. Ta en grönsak och planera måltiden runtom den. Till exempel, gratinera svampar med ost, kryddor, vitlök, marsala vin och brödsmulor för crunsh on top och servera med gott bröd. Gör soppa med bitar (känns matigare), gör chinese broccoli och servera med grillad tofu/ris.
  Min go to rätt när jag inte känner för att laga mat är stekt halloumi (både tunna och tjockare bitar, tunna blir salta och knapriga och tjockare mer segt och matigt) på gott bröd med hummous som ”smör” och tomat.

  Jag är inte jätteförtjust i bönor (om jag inte gör biffar av dem) eller vegetariskt kött som quorn (får jätteont i magen av quorn och tror inte det är särskilt nyttigt) utan tror mer på att antingen äta vanligt kött eller inte alls.

  Emma 2015-11-22 15:16:35
  Svara
 • För att göra vegetarisk mat mer matig tycker jag det funkar väldigt bra att byta ut köttet mot t.ex. halloumi, testa att göra hamburgare med halloumi & hel portobellosvamp istället för köttet – jag gör mina med guacamole, karamelliserad rödlök, ruccola och stekt skivad rödbeta i. Det blir grymt gott, och även riktiga köttätargrabbar brukar tycka att de är grymma och att de blir mätta. Serveras med fördel med sötpotatispommes och hemmagjord chilibea!

  Ett annat av mina favorit-vegorecept är att göra chili con zucchini d.v.s. chili con carne fast med zucchini istället för kött. Smaken blir i stort sett exakt samma som med kött (det är ju så mycket andra smaker i ändå…) och vill man få lite köttsmak ändå kan man köra i en tärning köttbuljong/köttfond. Lite fusk-vegetariskt men det gör ju inget om man inte är helvego. Zucchinin gör att det blir lite fler olika texturer i vilket annars kan vara svårt om man tar bort köttet tycker jag.

  Olika vegetariska biffar brukar också gå hem, och de kan man göra med sina favorit-köttillbehör så behöver man inte hitta på ett helt nytt recept.

  Emmeline 2015-11-22 00:33:23
  Svara
 • Min kille har börjat laga mer och mer vegetariskt (och det var nog jag som var lite skeptisk i början). Och han gör jättegoda recept som han hittar på själv! Inget med köttsubstitut för det tycker vi båda är väldigt konstigt. Vi äter mycket asiatiskt för det är så mycket smak så man glömmer att det inte är kött i. Några exempelrätter: falafel, morotsbiffar med chili-ingefära-sesamfrön, pumpasoppa, rostade rotfrukter blandat med quinoa och nötter,

  Anna 2015-11-21 12:17:19
  Svara
 • Hej! Jag äter inget kött alls förutom lite fisk och skaldjur emellanåt. Jag tycker att du kan laga ett recept av jamie oliver på veggie chili med sötpotatis och kikärtor (http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/veggie-chilli/). Rätten är både mättande och riktigt god! Tror nog att Garth ska bli mätt på denna 🙂 särskilt då man serverar den med både nachos, gräddfil och quacamole.
  Lycka till!!

  Julia 2015-11-21 11:31:11
  Svara
 • Hejsan Tess – Jag ar fodd och uppvuxen i Norrland men numera bosatt i sodra Kaliforninen. Vaxte upp som de flesta norrlanningar och at mycket rott kott – alg och annan vilt. Min amerikanske man slutade helt ata kott for 15 ar sedan da han hade haft problem i manga manga ar med matsmaltningen. Idag ar han en ”pescetarian” och mar prima. Jag ar fortfarande all atare, men betydligt mindre konsumption utav rott kott. Forsta aren tyckte jag det var klurigt emellanat at komma pa goda och varierande ratter, men idag ar det sa enkelt tack vare ett fantastiskt utbud. Jag anvander mig mycket utav quinoa for att ”mimic” kottfars och det blir sa snarlikt. Det hander ibland att jag knappt kan smaka skillnaden pa vilken gryta som ar vegetarisk. En chile con carne med quinoa blir sagolikt god! Jag gor veggoburgare pa ugnsbakade rodbetor som jag river med goat cheese och malda valnotter och steker i panna. Magiskt goda! Istallet for en kottlasagna ( som jag alskar) sa gor vi en eggplant lasagna. Har jag cravings pa kott/fagel sa lagger jag till det for mig- vilket ar sa enkelt sa lange ”basen” ar tillagad. Lycka till med att infora en veggo dag” meatless Monday” – det kommer bade bli gott och ”filling”. Tack for den basta bloggen! Kramis

  susanne 2015-11-21 06:44:35
  Svara
 • Jag skulle tipsa om att använda andra mättande produkter- bönor, linser, broccoli, haricot verts osv. Min kille har verkligen dragit ner på sin köttkonsumtion sedan vi träffades och han älskar hur fräscht och ”säkert” det är att äta vegetariskt 🙂 Lycka till!

  Ida 2015-11-20 19:51:25
  Svara
 • Det första jag tänkte när jag såg bilden på lambshanken var att den såg himmelskt god ut och att jag måste ha det till middag ikväll. Sen inspirerar du en till att dra ner på kött o äta mer vegetariskt. *Oh the internal battle* Haha!

  Malin 2015-11-20 16:24:19
  Svara
 • Blev sjukt överraskad av ditt inlägg. Först skrev du att ni äter kött cirka 3 gånger i veckan, vilket ju låter väldigt bra och väldigt sparsamt med kött. Men sen framgår det att alla andra dagar äter ni OCKSÅ kött! Bara i form av ett annat djur… Alltså inget emot att man äter mycket kött, upp till var och en, men att ”ljuga” för sig själv och eller andra det förstår jag inte. Kycklingar och fiskar är ju ”lika mycket kött” som nöt och svin :p Men men.. Såg också några kommentarer om att försöka tänka mer i banor av inte bara sallad/grönsaker utan också linjer, bönor, falafel (kikärtor och hummus!) och liknande är super duper! Mättar mycket mer och ger en annan ”dimension” än bara grönsaker och sallad 🙂

  Ulrika 2015-11-20 14:38:30
  Svara
 • Äter knappt något rött kött, däremot mkt fisk, skaldjur samt kyckling. Mest för att min kropp mår bättre av det och att jag aldrig har haft ett frekvent sug efter kött, men visst kan jag njuta av kött ibland 🙂

  Lagar mat hemma till mig och min sambo varje dag, vegetariskt ca 5 ggr i veckan, han verkar vara lite som Garth, tränar mkt, jobbar mkt och är aktiv. För oss funkar det super med vegetariska indiska grytor, typ dhal! Supermättande, går att variera och innehåller mkt protein från växtriket, boosta på med goda tillbehör som yoghurtsåser, kikärtssallad och naanbröd.

  Sen min sambo blev tillsammans med mig har hans sug efter kött sjunkit sååå drastiskt mkt. Och när han känner för en ”köttig” måltid så har han kommit på att om vi äter tex torskrygg eller annan matig vit fisk så är det mint lika tillfredsställande och mättande.

  Sen kanske man(han) måste lägga om dagskosten lite, att alltid få in lite mer i frukosten, kanske ett extra ägg eller gröt, äta en näve nötter som kvällsnack osv.

  För mättnadens skull så är det nog vettigt att inte tänka låg fetthalt, köpa yoghurt i naturlig fetthalt, äta mycket nötter, jordnötssmör, avokado, lite extra olivolja, fetter som är bra för kroppen.

  Tänkte bara tipsa om att skippa alla halvfabrikat…. Så mycket (ursäkta) skit och e-nummer, mycket bättre om möjlighet finns att arbeta från grunden med bra råvaror.

  Anna 2015-11-20 13:49:10
  Svara
 • Jag är blandätare men lever tillsammans med en vegan och eftersom vi inte vill laga flera olika rätter under en kväll lagar vi vegansk mat när vi ska äta tillsammans. Det var en helt ny värld för mig, men jag har upptäckt att det inte är så svårt och att vi äter väldigt mycket lika smaker som köttätare gör (sojafärs kan man ju göra lasagne, färssås osv av + att det finns sojabitar som vi brukar steka med fajitakrydda till tacos eller använda i en gryta).
  Vill man inte äta sojaprodukter finns ju en massa annat såklart. En stor favorit hos mig är denna linsgryta: http://www.javligtgott.se/dhal-indisk-linsgryta-brorsan-bjod-pa-dunderkak/ Jag brukar höfta med kryddningen och har nog i mer än vad som står + att jag har i 2 buljongtärningar och lite sambal. Äter den med ris och tacochips med chilismak. En annan storfavorit är dessa http://www.vegoliv.se/jamie-olivers-veganburgare/

  Min kille gillar inte alls att äta sallader, så det är inte det som behöver vara alternativet om man vill äta mer vegetariskt/veganskt. Under vår/sommar/höst löptränar han mycket men han verkar få i sig allt han behöver för att få energi genom den mat vi äter.
  Hoppas jag kunde inspirera nåt om det var inspiration du ville ha 🙂 Kramar!

  Emelie 2015-11-20 13:25:44
  Svara
 • My boyfriend refuses to go to a vegetarian restaurant but will eat any veg stir fry I cook for him! Funny huh!

  Harriet 2015-11-20 13:12:58
  Svara
 • Nä bara grönsaker skulle inte jag heller bli nöjd av. 😉
  Kikärtsgryta med bas på krossade tomater, kokosmjölk, kikärter och linser tycker jag mättar bra. Gott med indiska kryddor.
  Falafel, andra kikärtbiffar eller bullar, rödbetsbiffar med linser eller quinoa i… gäller att forska. Jag har fastnat i samma rätter o de börjar bli trista! Ibland lägger jag till nåt ägg för mer protein och mättnad, beror på hur man sätter gränserna!

  carro 2015-11-20 13:04:43
  Svara
 • Min man åt bara kött när jag träffade honom. Nu äter han mycket vegetarisk och tycker att det är jättegott. Eftersom han avskyr att laga mat så får han äta vad som bjuds helt enkelt. Ibland måste man tvinga folk att vänja sig vid nya smaker. Och när vi såg på nyheterna att forskningsresultat visade att högt intag av kött kan öka risken för vissa cancersjukdomar så gjorde han en helomvändning. Dessutom så är det fler och fler i vår omgivning som närmar sig 40 som börjar få magproblem och efter att dem börjat äta mindre kött så mår dem mycket bättre. Antar att koloskopi och gastroskopiundersökningen inte var så kul heller, fy!

  Det var faktiskt ett besök i London som gjorde att han fick upp ögonen ordentligt för vegetarisk mat. Vi råkade gå in på ett ställe som hade buffé och det var supergott, han förstod inte att det var vegetariskt förens efteråt, jag märkte det direkt men sa ingenting…

  H 2015-11-20 12:40:09
  Svara
 • Personligen Alskar jag kott och kommer nog aldrig sluta ata det. En riktigt god stek med glas rott ar to die for!! Vegetariskt ar verkligen inte min grejj men jag at en jatte god thai green curry och jag trodde det var kyckling I men det var inte det, min van bestallde in den och den var faktiskt godare utan! Svart att fa en man som tranar etc att inte at a kott! Google lite online 🙂 lycka till !! Xx

  Steph 2015-11-20 12:20:49
  Svara
 • Få honom att se Cowspiracy så är det löst 😉 Skämt åsido. Jag var själv väldigt glad för kött innan jag slutade äta det för 9 år sedan och det som gjorde det enklare för mig var köttalternativen. Ni bor ju i London där urvalet är enormt (lyckos!). Köp hem quornfärs och annan köttersättning och tillaga som med vanligt kött. Just färsen är jättebra för den är så uppblandad med kryddor och såser att man verkligen inte märker någon skillnad (min gamla morfar, som varit bonde hela sitt liv och själv älskade kött, lyckades jag lura med en veg lasagne! hehe) . Med färsen kan du göra ”köttfärssås”, lasagne, moussaka, tacos, burritos o.s.v. Byt ut kycklingen mot filéer eller chik’n bits o.s.v. Jag tyckte inte om grönsaker så mycket, så jag bytte bara ut det som jag tidigare ätit mot vegetariska alternativ och det var så himla mycket lättare än vad jag hade trott. Att äta vegetariskt ute på restaurang kan också ge inspiration.
  Anyhow, lycka till! Jättebra initiativ 🙂

  Anja 2015-11-20 10:48:53 http://www.liveandletsgo.com
  Svara
 • Jag har atit kott hela mitt liv, men bestamde mig for att bli vegeterian 1 Januari 2015 da jag, efter mycket research, helt enkelt inte kan ata det med gott samvete (bade for djur och natur). Det har gatt otroligt bra, och jag ater nog runt 70% vegan kost. Det har tvingat mig att bli mer kreativ med mat, lara mig spannande recept etc. och det har skapat ett intresse for halsa och vad min kropp mar bra avl! Jag domer ingen som ater kott, jag vill bara att alla ska veta att man kan ata sa otroligt gott och mattande utan djurprodukter! Min man, som var mindre nojd nar jag bestamde mig for att bli vegeterian, alskar nu vegetarisk mat och provar nya recept hela tiden. Han var inte pigg pa att prova vegetariskt fran borjan, men nar han insag hur gott det kan vara och att han fortfarande var valdigt matt efter middagen, andrades hans attityd helt 🙂

  sandra 2015-11-20 10:04:09
  Svara
 • Jag tycker det är riktigt svårt att laga kött, typ att steka entrecôte går väl men har aldrig försökt långkok eller pulled beef/pork. Min pappa är jägare och när jag är hemma hos dem blir det mycket kött, ekologiskare än så blir der nog inte 🙂
  Så jag äter kanske kött 3/4 gånger i veckan!

  Anna 2015-11-20 10:02:52
  Svara
 • Hej Tess!
  Jag brukar vara jättedålig på att kommentera men har varit i samma situation som dig så tänkte att det är dags! Min sambo var precis likadan när vi flyttade ihop för 2,5 år sedan och tyckte att grönsaker är ett tillbehör, inte mat. Han ansåg sig behöva kött för att bli mätt och ha energi hela dagen. Men oj så han ändrat sig! Idag äter vi vegetariskt minst en gång i veckan. Jag gjorde liksom klart för honom att lagar jag mat bestämmer jag maten och att jag ansåg att det var viktigt att få in lite mer vegetariskt. han knorrade sig lite innan men nu älskar han de vegetariska dagarna! Jag brukar satsa på lite matigare rätter med protein som exempelvis linsgrytor, ”köttfärssås” på vegansk eller vegetarisk färs, falafel (jätteenkelt att preppa deg pch frysa in för att bara tina en stressig dag!), vegolasange eller grönsaksbiffar (finns ett supersmarrigt recept där man river i bland Anna halloumi, zucchini och morötter och formar till biffar). Finns massor med recept! Jag tror man måste släppa salladstänket framförallt när det gäller middag till någon son behöver mer mat av olika anledningar (exempelvis en fullvuxen man). Ett sista tips är att om man har en köttdag, blanda i exempelvis morötter och zucchini i biffar eller köttfärssås, såsen blir mycket drygare och det krävs mindre kött!

  Lycka till nu och tack för en jättemysig blogg!

  Elin 2015-11-20 09:22:31
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Vilket bra tips att frysa in falafeldegen! Jag har aldrig testat det, men fryser ni bara in och tar ut och steker direkt? Har du något hum om hur länge degen håller sig fräsch i frysen? 🙂

   Cilla 2015-11-20 12:07:51
   Svara
 • Det är verkligen ett missförstånd att man inte skulle bli mätt av att äta vegetariskt, för det blir man. När jag ville få in 2 vegetariska dagar hos min familj när jag fortfarande bodde hemma var alla killars (har bara bröder) kommentar att det ju ”aldrig skulle bli mätta”, och mamma sa samma sak, att pappa och bröderna aldrig skulle bli mätta. Men guess what, det blev dom! Det handlar ju inte om att ta bort proteinet från tallriken, utan att använda nya råvaror som substitut. Det finns MASSOR med grymma och mättande vegetariska recept 🙂

  Jag har slutat äta rött kött (äter dock fortfarande fisk och fågel då och då) och jag har aldrig mått bättre och fått mycket bättre träningsresultat. Tror jag har alla bönor, grönsaker, nötter och andra vegetariska saker att tacka för det 🙂

  Testa några vegetariska recept och se vad Garth säger 🙂

  Linnea 2015-11-20 09:07:55
  Svara
 • Jag är ingen expert på vegetarisk mat, men att man inte skulle bli mätt på vegetariskt är en fördom som inte stämmer. Att äta vegetariskt handlar inte om att äta sallad hela tiden. Jag har haft cancer och blev petigare med att äta ren mat efter det, därför började vi äta mer vegetariskt.

  Vi äter vegetariskt 4 dagar i veckan också för att köttindustrins djurhantering i hela världen är under all kritik. Jag har helt slutat köpa ekologiskt kött i butik och köper från en gård där jag vet hur slakten av vilda djur går till.

  Min sambo är elitidrottare och har aldrig varit i bättre form än nu när vi äter mycket falafel, bönor och även halvfabrikat som quorn ibland. Han står sig längre på det och tränar bättre än när vi äter tyngre mat, dvs kött, fisk och fågel, på helgerna. Testa några recept och se hur det funkar?

  Det ligger i alla människors intresse att minska djurens lidande (även vilt eller ekologiskt kött kommer från lidande djur) och minska miljöskadorna. Samtidigt visar Livsmedelsverket hur vi äter alldeles för mycket kött för att våra kroppar ska må bra och jag ryser av tanken på att rött kött ökar risken för många cancersjukdomar. Vidrig sjukdom.

  Cilla 2015-11-20 07:48:16
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Joanna Swica
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind