Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Hello London!

qatar tess montgomery

Efter 6 timmars sömn på flyget är jag tillbaka i London igen. 

Jag sov så djupt att jag helt missade att äta frukost och inte hann med att byta om innan vi landade, så jag var tvungen att gå av planet i min flygplanspyjamas. Jag googlade och det är visst ok att ta med dem hem, så jag behöver inte känna mig som en tjuv trots allt.

Mitt andra jobb blev inte av, så nu är jag hemma för helgen, hur skönt som helst. Och eftersom jag egentligen skulle ha flugit hela dagen i dag så har jag inga castingar heller, utan kan mysa runt hemma i min ny-stulna pyjamas.

I går hoppade hela vårt crew in i en location buss och begav oss i 3 timmar till den mest norra spetsen av Qatar. Jag tror aldrig att jag har sett så mycket öken och så många stora vita Toyota jeepar, de var precis överallt. Jag måste säga att jag hade ganska blandade känslor över att åka till Qatar, mest för att det är ett muslimskt land, kommer med en klädkod och jag har haft dåliga erfarenheter i Egypten sedan tidigare.

Men på den här resan blev jag verkligen positivt överraskad av hur trevliga alla var och jag kände mig inte obekväm vid något tillfälle. Klädkoden får man ta som gäst i deras land tycker jag, precis så som vi vill att de från andra länder ska respektera vår kultur. Den gäller både män och kvinnor och även om inte Qatar är ett jämlikt land, så är kvinnofrågan mycket starkare och har större momentum än många av de andra länderna i området. Givetvis går det inte att jämföra med Sverige eller England, men det är på väg.

Det är oavsett alltid lika spännande att få uppleva ett land så otroligt olikt vårt eget.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • De muslimska länder jag har besökt är Turkiet, Tunisien, Malaysia och Bosnien. Alla dessa länder upplever jag har haft väldigt olika kultur, så tycker det är lite förenklat att tro att alla muslimska länder skulle vara likadana. Tror inte att du menar något illa med kommentaren men kan förstå varför några reagerar. Det låter som att du drar alla över en kam och det är ingen som gillar att bli det.

  Anna 2015-11-06 19:50:08
  Svara
 • Varför ska man bli ifrågasatt och tillrättavisad och mellan radera kallad rastist om man påpekar att muslimska länder har klädregler och en kvinnosyn som inte liknar den i väst (här är det långt ifrån perfekt också såklart). Tycker det är jättekonstigt att kvinnor ska behöva bära sjal och täcka sig i vissa kulturer, hade det varit en del av deras religion hade väl männen bärt det också? Annars är det bara diskriminerande mot kvinnor. Och att påpeka det är inte rasistiskt, vi kan inte sluta ifrågasätta när kvinnor behandlas annorlunda än män. För övrigt sa min farbror att han aldrig tar familjen till Egypten igen, han fick frågor flera gånger om dagenfrån män där vad hans blonda dotter kostar. Ush, inte acceptabelt.

  Helen 2015-11-05 17:36:56
  Svara
  • Svar på Helens kommentar.

   Sa vitt jag vet har ingen har kallat Tess for rasist:) Man man val fa ifragasatta hennes formulering utan att satta stamplar pa varandra:)

   Ferdous 2015-11-05 22:11:40
   Svara
 • Jag förstår vad du menar!
  Jag är svensk med mörkt hår och lite mörkare ögon. Har varit i både Turkiet, och för några veckor sedan var jag i Iran.
  När jag förklarade för folk att jag skulle åka till Iran blev väl 99% oroliga och frågade varför jag skulle åka dit och att det är farligt! Även iranier jag känner som bor i Sverige frågade mig varför och sa att det ör strikt med klädkoder, vad man fick och inte fick göra osv.
  Det blev nya klädinköp, fick för första gången shoppa efter slöja, hittade superfina, och fina toppar, lösa byxor osv.
  Måste säga att jag blev positivt överraskad när jag kom fram, att behöva ha slöja på sig i 35 graders värme var inte speciellt jobbigt, det nästan underlättade från värmen. Alla var så trevliga, hjälpsamma och skulle bjuda på allt!
  Men eftersom jag hade hört vänner som haft väldigt dåliga erfarenheter, som ändå kan språket och kulturen, så vet jag att vissa kan känna sig extremt obekväma. Det handlar bara om att dom varor på fel plats, eller stött på fel ”vakt” eller kanske tillomed polis.
  Jag är så glad att fått se Iran, det är ett land helt olikt det man är van vid, fick en hel del ögon på en, dom ser direkt att man inte är från landet, men alla var så trevliga och glada! Men jag måste medge att jag drog fram slöjan lite längre på huvudet när man gick förbi soldater på gatan.
  Skönt att du kanske fick en annan syn nu, precis som jag fick, att du blev lite bättre bemött den här gången 🙂

  Natalie 2015-11-05 16:25:57 http://www.dekorette.se
  Svara
  • Svar på Natalies kommentar.

   Hej Natalie!

   Precis, och summan av allting är att jag hade en dålig erfarenhet, men den här gången hade jag en jättebra erfarenhet. Nu skulle jag gärna åka till fler muslimska länder, även om jag inte hade velat göra det innan jag åkte till Qatar. Iran skulle vara hur intressant som helst att se till exempel.
   kram
   Tess

   Tess 2015-11-05 16:37:55 http://tessm.metromode.se/
   Svara
 • Snälla sluta leta efter fel..Snart vågar man knappt säga något längre för att folk blir arga på precis allt..De är ju bara så de är, i många muslimska länder lever de annorlunda än vad vi är vana och därför kanske de inte alltid är en positiv upplevelse. De är ju förmodligen samma sak för dom om de kommer till något nordiskt land. Inte meningen att låta otrevlig men jag tycker att Tess måste förklara sig hela tiden och jag vill inte att hon ska måste börja skriva som en robot för att göra alla nöjda.

  nicole 2015-11-05 13:41:45
  Svara
 • Läste precis Idas & Ninas kommentarer. Jag tolkar det som att Tess har blandade känslor för att det är ett muslimskt land med klädkoder och för att hon har dålig erfarenhet från Egypten. Att det sistnämnda relaterar till de två första? Om det är så hon menar så instämmer jag till 100 %. Det enda muslimska landet som jag har känt mig helt bekväm i är Dubai, men det är som bekant helt uppbyggt runt turism. Det finns ju alltid flera sidor av ett land och alla människor har olika upplevelser. I några av de muslimska länderna jag besökt har män vägrat prata med mig och ta emot min betalning i butiker för att jag är kvinna. En vän till mig hade på sig en knälång kjol på flygplatsen i Doha och två män gick fram och spottade på henne. Det är klart att det känns kränkande, även om vi måste förstå att vi har olika kultur. Ett muslimskt land representerar ju inte resten av världens muslimska länder, precis som med all annan religion, men det är väl klart att dessa erfarenheter påverkar?

  CIlla 2015-11-05 13:38:29
  Svara
 • Håller med Ida, vad menar du med den formuleringen…? ”för att det är ett muslimskt land”

  nina 2015-11-05 13:00:08
  Svara
 • Vad menar du med att du har blandade känslor ”mest för att det är ett muslimskt land”?

  Ida 2015-11-05 12:25:38
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Hej Ida! Eftersom jag bara har varit I ett enda muslimskt land tidigare och blev väldigt illa behandlad då (trots att jag var klädd korrekt). Det handlar om en dålig erfarenhet sedan tidigare.
   Tess

   Tess 2015-11-05 13:54:08 http://tessm.metromode.se/
   Svara
   • Svar på Tesss kommentar.

    ”Mestadels for att det ar ett muslimskt land”,
    Ska vi borja dela upp landerna beroende pa majoriteten av religions tillbehorande nu?
    Ska Sverige klassas som ett kristet land eller England som jag sjalv bor i?
    ”Nae, men jag sjalv har besokt 5 kristna lander I mitt liv”, det later ju helt sjukt.

    Ferdous 2015-11-05 15:58:24
    Svara
    • Svar på Ferdouss kommentar.

     Alltså Ferdous, skämtar du med mig? Vadå börja ”dela upp nu”? Det är så det har sett ut historiskt sett. Sverige har t.ex. fram tills väldigt nyligen tillhört kategorin kristna länder, men idag är det mer att anse som sekulariserat. Du kan ju inte på allvar påstå att Qatar och Egypten inte är muslimska länder? I båda länderna är muslimer i majoritet och båda länderna är helt präglade av muslimsk tro och tradition. Att påstå något annat är helt befängt.

     Cilla 2015-11-05 16:24:18
     Svara
     • Svar på Cillas kommentar.

      Ursäkta att mitt tidigare inlägg låter hårt och otrevligt. Men både Egypten och Qatar kallar sig för muslimska länder så det finns ingenting att ifrågasätta med Tess inlägg.

      Cilla 2015-11-05 16:30:51
      Svara
    • Svar på Ferdouss kommentar.

     Hej Ferdous!

     Fast det handlar ju om att ett muslimskt land har sharia lag och kommer med vissa regler och koder som inte många andra länder har och det är baserat på just religionen. Hade det handlat om politik så hade jag kallat den just den politikens namns -land.

     Ett exempel Zimbabwe, om jag hade haft en dålig erfarenhet i Zimbabwe så hade jag kanske varit försiktig med att åka till andra diktaturer.Samma sak, fast i det här fallet politik.

     Tess

     Tess 2015-11-05 16:05:16 http://tessm.metromode.se/
     Svara
 • Intressant att du upplevde Qatar som mindre dåligt än Egypten! Är en komplex fråga såklart, men i det stora hela är gulf-länderna bra på att få utlänningar att känna sig välkomna samtidigt som flygvärdinnorna på Qatar hålls inlåsta om nätterna (inte en överdrift) (inte nödvändigtvis dåligt heller om man betänker att de flesta kommer från Filippinerna och blir utnyttjade av locals annars). I Abu Dhabi gifter man sig så fort man kan, för när man väl är gift kan man ligga runt som man vill… Båda parterna. På ett sätt är det väl bra att de får lite frihet, men som svensk blir det lätt obehagligt när alla män som raggar på en är gifta. Obs, kvinnorna är alltså lika lössläppta men som utländsk kvinna träffar man aldrig dem.

  Om du vill se ett muslimskt land i mellanöstern utan att bli trakasserad som i Egypten eller se en fejkad verklighet som i Gulf:en så åk till Jordanien! Eller Libanon, men mycket flyktingar där nu gör det lite oroligt. I Jordanien kan ni bo på fem-stjärnigt hotell i Aqaba vid röda havet med underbar snorkling från stranden och ta turer till Petra och Wadi Rum. Båda måste ses! Petra är så vackert och beduinerna lever sina traditionella liv parallellt med turistverksamheten där, Wadi Rum ser ut som om man landat på mars. Tror det var Matt Damon som spelade in en Mars film här nyligen (och Will Smith och Jada Pinkett var här med Tyrese förra veckan!). Amman, huvudstaden, är huben för alla FN:s aktiviteter i regionen sen hur länge som helst och USA i princip försörjer landet genom bidrag så är otroligt säkert. Kungen är halv-britt med blåa ögon ;). Och folket är så välkomnande! Har aldrig hört någon som inte älskar Jordanien…. Så om ni vill ha en exotisk resa någon höst/vår, kom! Det är inte så långt att åka, landet är 40 mil långt så man kan se allt utan att bo i en bil och det finns mer att se än man hinner med!

  Helena 2015-11-05 11:45:53
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Joanna Swica
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind