Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Summer WishList

SE ALLT

Feminist? Javisst!

Nu antar jag att ni alla har sett Emma Watsons fantastiska tal för UN och He for She, men om inte så är det värt ett par minuter av er tid.

Garth och jag diskuterade feminism i går över middagen.

Jag sa till honom att han var en feminist. Han rynkade på näsan och svarade att det går ju inte för ”han är ju kille!”. En ganska förväntad reaktion från någon av det manliga könet, eftersom många killar inte riktigt vet vad feminism betyder och aldrig riktigt har blivit utbildade i ämnet. Som Emma säger, de har aldrig varit välkomna in i diskussionen. Någonting som jag verkligen håller med om att det behöver ändras. Det här är en fråga lika mycket för kvinnor som män, lika mycket för mig som för Garth.

Så jag frågade honom om han ville att våra framtida döttrar skulle få växa upp med samma förutsättningar som våra söner? Ha samma rätt till utbildning och lika lön för lika arbete? Jo, det höll han med om att han ville. Jag frågade om han skulle tycka att det var fel att han syster skulle bli behandlad sämre än honom eller ha färre rättigheter på grund av att hon är en tjej? Även det höll han med om att det skulle vara fel.

Sedan visade jag det här himla vettiga talet som Emma höll (jag har säkert sätt det 10 gånger nu) och frågade honom igen om han var feminist. ”Ja, jag är nog en feminist” svarade han eftertänksamt. ”Jag visste bara inte vad ordet betydde”. Vilket gjorde mig väldigt glad.

Det är klart killar kan vara feminister! Jag tror att de flesta pappor med döttrar, brorsor med systrar eller söner från mammor är. Vem vill egentligen inte att kvinnor ska ha samma rätt som män? Jag tror personligen att de är minoritet.

Det är som Emma säger, så otroligt tråkigt att ordet ”Feminism” har förlorat sin mening och blivit sammankopplat med ord som manshat och orakade armhålor. Feminism handlar om att BÅDA könen ska ha LIKA värde. Ingen bättre än den andra, lika.

Simples.

Prova att googla definitionen av feminism så får ni se.

Både jag och Garth är feminister, är ni?

Uppdatering – Att jag är feminist betyder dock inte att jag röstade på F! i valet. Jag håller inte med om deras politik i övrigt, speciellt inte inom ekonomi.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Vilket fint inlägg du skrivit, jag blev nästan tårögd där på slutet :). Jag har sett talet och tycker såklart att det var fantastiskt! Blev även väldigt glad när min man senare tittade på det och utbrast efter "Grymt ju!".

  Caroline 2014-10-01 13:02:20
  Svara
 • Har såklart läst om talet men inte tagit mig tid att höra det förrän nu. HERREGUD, vilket fantastiskt tal. Jag fick gåshud och tårar i ögonen, på riktigt. Och självklart är jag feminist! Har väl alltid tänkt att jag är det, men nu känner jag att jag kan säga det högt och stolt.

  Mici 2014-10-01 10:23:52
  Svara
 • Absolutely! In this day and age it's completely ridiculous to not be a feminist esp equal rights and pay etc!!

  Jade Ashleigh 2014-10-01 00:30:41
  Svara
 • Absolut!

  Isabelle 2014-09-30 22:47:07
  Svara
 • Självklart!! Sambon också. Har sett klippet flera gånger med, det är väldigt bra.

  Inredspiration 2014-09-30 20:09:57 http://inredspiration.se/
  Svara
 • Världens enklaste fråga, såklart jag är!

  Emilia 2014-09-30 18:52:31
  Svara
 • Kan dock tillägga att jag aldrig skulle rösta på FI pga deras korkade valplattform…som om den vore skriven av en mellanstadieklassare (var är verklighetsförankringen?). Jag röstar blått men är ändå feminist. 🙂

  IVC 2014-09-30 15:58:29
  Svara
 • YES!

  Bästa inlägget!! xoxo

  IVC 2014-09-30 15:55:37
  Svara
 • Självklart är jag feminist! Jag hade en liknande diskussion med min pappa och blev mycket förvånad när han inte hade något emot att jag va feminist och skulle rösta på F!, min syster sa att det kan bero på att han har tre döttrar, inga söner och blev uppfostrad av sin mamma och mormor och jag har märkt att det är nästan alltid likadant bland mina killkompisar som kallar sig feminister. Men män och kvinnor måste få mer kunskap om feminism för fortfarande finns det för mycket fördomar och okunskap om det.

  jenny 2014-09-30 14:39:56
  Svara
 • Självklart!

  H 2014-09-30 13:14:27
  Svara
 • SJALVKLART!! Rostade rosa i riksdagsvalet!

  johanna 2014-09-30 12:15:59
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Emelie Walles
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
By Momo
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Evelina Andersson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Josefines Yoga
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Imane Asry
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Fanny Ekstrand