Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Hemmet & Bröllopet – Bröllopslistan

Jag tänkte dela med mig av lite fler saker som vi har på vår bröllopslista.

Jag har alltid älskat Intermezzo från Orrefors med den blå droppen och vi har redan champagnekuporna här hemma. Så därför har vi önskat oss rödvinsglas, vitvinsglas och de höga vattenglasen för att göra serien komplett.

De är lite krångliga eftersom de egentligen inte gillar att bli diskade i maskinen och allmänt ganska lätt går sönder eftersom de är så tunna, men de är väldigt goda att dricka ur och ser så himla fina ut på bordet. Så det är utan tvekan värt det, vi får vara lite försiktiga bara.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Intermezzo-glasen från Orrefors går att diska i diskmaskinen! För två års sedan gick Orrefors ut med det i en kampanj. Förut har det inte varit möjligt att diska i maskin eftersom kristallglas innehöll bly. Men bly i glasmassan har inte använts på 10-15år. Så kör på med diskmaskinen! http://www.tindrastore.se/intermezzo-bla-tumbler-2-pack Såg det här också… Tack för en härlig blogg!

  LK 2014-09-23 14:50:58
  Svara
 • Blått är inte min favoritfärg egentligen, men gud vad fina de där blir med era fågel tallrikar!!

  Tycker lista låter super, många vill ju ge presenter också om de kan så låt dem ;).

  Helena 2014-09-21 13:50:05
  Svara
 • Vad hände med alla svaren från frågestunden? Tråkigt om du inte svarar på dem när man bemödade sig att fråga frågor…

  Karin 2014-09-21 10:29:23
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Hej Karin!

   Det är två uppsättningar frågor kvar att publicera, de kom lite i skymundan nu när möhippan hände, men jag ser till att de kommer upp nästa vecka. Vissa frågor har jag valt att svara på redan i separata inlägg, ex om valet och liknande. De som är kvar är ”övrigt” och ”London”. Jag är jätteglad för att ni tar er tiden att fråga. Kram Tess

   Tess M 2014-09-21 11:20:27
   Svara
 • Jag gillar inte den blå droppen i dessa glas. Tycker det snyggare med enklare glas, typ merlot. Fast jag har lite svårt för just blått i köksinredning överhuvudtaget.

  Anna 2014-09-20 21:51:48
  Svara
 • En lite logistik fråga 😛 förväntas en sån här present tas med ner till Zimbabwe eller får ni den till London? Ni kanske redan planerat med nån stor frakt hem iofs 🙂 kom att tänka på detta när jag läste och kunde inte komma på nått bra svar själv!

  Mick 2014-09-20 20:03:56
  Svara
  • Svar på Micks kommentar.

   Hej Mick!

   De två butikerna där vi har våra listor (en svensk + en engelsk) har en service där de skickar hem presenterna till oss efter bröllopet. Det skulle vara väldigt krångligt med fysiska presenter för oss pch våra gäster att resa med, så det här alternativet är bättre. Vi har även bett gästerna att hålla sig till listan om de vill ge någonting, just eftersom vi ska resa runt i Zimbabwe efter.

   Kram
   Tess

   Tess M 2014-09-20 20:14:01
   Svara
 • Hej,

  Tänkte bara fråga hur ni resonerar kring det där med presenter till bröllopet? Jag själv är väldigt kluven. Dom 3 bröllop jag vart på i mitt vuxna liv har det stått att dom vill ha pengar till typ dep. till hus eller bröllopsresa något som jag personligen har väldigt svårt för. Jag vill liksom inte betala för att dom ska kunna köpa hus eller åka på semester något jag själv knappt har råd att göra. Pengar blir det ju så tydligt hur mkt man spenderat så att köpa en prelle känns bättre + mkt personligare + roligare. Sen tänker jag på typ nu när ni har ett destinations bröllop som dina gäster redan spenderar jättemkt pengar på för att kunna närvara, ni har fortfarande en giftlist? Vi åkte på bröllop till Nya Zealand förra året och vi gav dom bara ett kort där vi önskade dom all lycka. Tänkte har ju redan spenderat så mkt pengar på att ens kunna närvara. Så sjukt jobbigt sånt här eftersom att alla har sina egna tankar om det och man vill ju absolut inte framstå som en snålis. Men för min del om jag väljer att ha ett bröllop kommer jag nog skriva presenter undanbedes eller inget alls om de på inbjudningarna o frågar folk säger jag kom bara – det är det viktigaste. Jag vill ju inte "tjäna" på att gifta mig utan gör det för kärleken + kunna ha en kul fest för alla man håller kärt. Hur tänker du? Sorry för långt inlägg men frågat massa andra o tänkte bara att det skulle vara intressant att höra hur du resonerar! Väntar med spänning på att se hur ert bröllop blir, kommer nog bli magiskt! Kram!

  F 2014-09-20 19:11:44
  Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Annica,

   Ja, jag håller väl med på sätt o vis. Jag uttrycker mig slarvigt kanske. Självklart ska alla göra som man vill o är brudparet "normala" personer så är det klart dom inte blir arga om man inte tar med eller ger present istället för pengar 🙂

   . 2014-09-23 22:06:10
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   @AV: fast vänta nu.. Vart någonstans sa jag att du ska BEHÖVA ge? Ingenstans alls. Tvärt om. Men du kan väl inte begära att folk i varje inbjudan ska respektera (hur ska de ens kunna veta vad folks tycke är angående presenter/pengar?) sina gästers traditioner? Hur ska det fungera? Det låter dessutom ju irrationellt. Så länge paret respekterar och absolut inte är missnöjda över att inte få någonting så är väl det nog? Och ingen vettig människa skulle väl inte göra det?

   Jag tycker mest att det verkar underligt att ifrågasätta vad folk ber/inte ber om som present. Finns ju aldrig något krav på att ge något alls, men det är tradition att ge bröllopsgåvor och format ändras ju med tiden. Och någon förväntan att få något, eller att man skulle gifta sig för att "tjäna" på det är ju rent löjligt. Bröllop är ju inte gratis att ordna, och oavsett antal gäster så tjänar man väl garanterat aldrig på att få presenter.

   Nä. Jag tycker att alla får göra det som de känner är bäst, och gäster ska aldrig känna något tvång att ge något. Men även när presenter undanbedes helt och hållet så har jag sett att det ändå tenderar att bli presenter. Pga av tradition.

   Annica 2014-09-23 11:14:29
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Annica,
   Absolut ska man respektera traditioner men samtidigt måste man ju respektera det åt båda hållen. Alltså om det är inte i min tradition att ge pengar så ska jag inte behöva ge. Jag förstår absolut varför man ber om pengar samt varför man eventuellt skulle ha lista. Jag antar att jag,precis som en annan person kommenterade, tycker att festen ska vara för att fira kärleken och jag vill inte att folk ska behöva spendera pengar för att jag vill gifta mig. Självklart förstår jag också att inget par blir arg om man inte skulle ge pengar eller en present om det är t ex ett destinations bröllop men om det finns en lista eller ett litet medd. om pengar så gör man tar man ju med sig de eftersom att det tolkas som att man ska ha med sig det och de "vi vill inte ha något Men om ni vill…" är väl bara en artighet. Dom som gifte sig i NZ hade förövrigt inte skrivit något på inbjudan vare sig om pengar eller presenter. När jag dessutom frågade vad dom ville ha sa dom att dom bara ville att jag skulle komma. Sen fick dom massa presenter ändå men vi valde att inte ge något. Alltså jag respekterar att alla är olika och inget alternativ är fel det är väl helt enkelt bara en smaksak. Tror jag känner att jag inte ger pengar hellre ger personligt o är det destination (eller åka lång/sova borta) då blir det ingenting MEN kommer självklart göra klart att jag inte vill ha några presenter när jag vill fira min kärlek med fest! Puss på er!

   . 2014-09-22 12:34:44
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   @Emma: Oj, vad arg du later. Varfor undrar jag? Forolampade jag dig personligen? Tyckte nog att jag bara papekade att du verkade ha missat poangen med vad jag skrivit och forsokte fortydliga, trakigt att du blev upprord for det var verkligen inte min mening.

   For det forsta: Ja Tess och Garth har en presentlista, men de Tess har ju ocksa skrivit att de inte forvantar sig eller ber om presenter? Allt jag sager ar att min erfarenhet ar att man oftast klargor i inbjudan att presenter inte forvantas, men med att litet men dar: eftersom nara familj och vanner oftast anda kanske vill skanka en gava (vare sig pengar eller present, det ar ju olika) sa sager man men om ni anda vill se ber vi om XXX. Da ger ju Tess och Garth ett alternativ genom sin lista. Andra valjer hellre att be om bidrag mot framtida X.

   Och jag ar ledsen om storleken pa min umgangeskrets stor dig i detta. Julklappar utbyer jag personligen barat med narmre familj, och ev slaktingar som man firar tillsammans med, vanner har jag inte bytt julklappar med sedan tonaren. Fodelsedagspresenter ar val ungefar samma forutom om man faktiskt har fest, men i min krets sa valjer vi oftast att ge presenter till barnen och lagger inte sa stor vikt vid att lagga pengar pa presenter till vuxna om det inte ar typ 30/40/50-arsfirande osv. Och aven da brukar det undanbes helt och hallet. For min del har brollopen jag gatt pa legat pa alltemellan 50-120 pers. Sadant beror val helt pa hur stor familj/slakt man har och om man bara valjer att bjuda de allra allra narmsta. Alltsa ar min erfarenhet att man kan fa ganska manga fler "onodiga" prylar vid ett brollop an vid de andra namnda tillstallningarna. Aterigen sa tycker jag aven att det ar valdigt onodigt fran ett miljoperspektiv.

   Jag hoppas mitt svar nu gor att du forstar vad jag menar, for jag menade verkligen inte att forolampa nagon. Det var bara ett annat perspektiv pa det har med att ge pengar istallet for gavor. Personligen kan jag dessutom (i vissa fall och under vissa perioder) tycka att det kanns bekvamt till och med eftersom man inte alltid vet vad man ska ge. Alla har olika bra fantasi nar det galler det dar En del ar valdigt kreativa och andra tycker att det ar valdigt svart.

   I slutandan ar det ju faktiskt parets brollop och de maste val anda fa gora det de kanner ar bast? Passar det inte som gast sa har man valet att tacka nej till att komma.

   Annica 2014-09-22 05:34:37
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Annica: Du skriver på en blogg där personen gifter sig i Afrika och har en presentlista, där har du ditt exempel på att folk frågar efter presenter trots destinatonsbröllop.
   Sedan att du inte tycker det går att jämföra med födelsedagar och julafton för att det inte är samma personer, måste jag ju fråga hur stor umgängeskrets du har?! Min närmaste familj och vänner träffar jag till jul och det är också de jag bjuder in till mitt framtida bröllop. Det är INTE en stor skillnad (och jag tror många håller med mig där) hushållsgrejer får man likaväl i julklapp som i bröllopspresent.

   Emma 2014-09-21 23:25:13
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Jag har alltid trott att man ger en gåva/pengar som täcker ens middag, oftast serveras det en finare 3 ratters eller mer. Da gar brudparet inte allt for mycket back pa att ha ett bröllop och bjuda in till fest. Det ar det vanligaste i Kanada dar jag bor, har iofs aldrig varit pa ett bröllop i Sverige.

   Andrea 2014-09-21 23:20:41
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   @Emma: fast du missade nog min poäng med att normen brukat vara att man säger att man INTE förväntar sig/vill ha presenter (kommer inte på ett bra uttryck på svenska) men om gästen ändå vill ge något så ber vi "i så fall om". Jag har aldrig varit med om att någon tar illa upp för att de inte fått något. Tvärtom.

   Och åker man på destinationsbröllop / flyger långt för bröllopet så har jag aldrig varit med om att paret förväntar sig några presenter av de gästerna. Just pga av gästernas kostnader

   Sedan går det knappast att jämföra med jul och födelsedagar då det är liten risk att det handlar om samma mängd personer som kommer med en present. Och har man en stor födelsedagsfest med mycket folk tycker jag att folk oftast brukar undanbe sig presenter helt men gör man inte det så brukar man heller inte få just handdukar och andra hushållsprylar. Stor skillnad.

   Annica 2014-09-21 22:24:19
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Jag förstår vad du säger Annica men jag är lite inne på F:s tankar kring detta. På sätt och vis har jag inget emot när andra har en lista, det gör ju att man ger dem det de behöver, men samtidigt är det något jag aldrig själv skulle göra. Jag önskar mig aldrig saker i julklappp/födelsedags present utan blir bara glad om jag får umgås med mina vänner och bjuda dem på en god middag (gillar att laga mat). Och skulle inte heller be om bröllopsgåvor när den dagen kommer, inte heller den typen "om ni nu vill ge oss något, önskar vi bidrag till x". Jag är inte snål på något sätt, köper grejer till mina nära och kära och har inget emot det, lägger pengar på en massa saker till mig själv också utan att tänka att jag "unnar" mig, men det bottnar nog mest i att jag inte vill be andra om saker, och jag är inte så prylgalen heller. Men också för att jag inte alltid haft pengar i mitt liv och ibland undvikit födelsedagsfester för att det skulle gräva ett så stort hål i min plånbok. Jag vill inte att mina vänner ska känna så. Känner att jag kan prata om allt med mina nära vänner men stolthet och att man skäms gör att sådana här saker inte kommer fram.

   Har man ett bröllop utomlands, visst man ska ta seden dit man kommer, NZ, eller vad det nu kan vara men jag tycker också man som bröllopspar ska tänka att man bjuder in för att fira dem och inte sätta alltför mycket krav på sina gäster. Det handlar inte bara om att få grejer och vara realistiska med tanke på att gästerna redan betalat resan. Det är som när par har kuvert avgift, har man inte råd att ha bröllop, tycker jag man ska vänta lite och spara, eller ha ett enklare bröllop. Det handlar inte om att man som gäst inte vill fira parets kärlek men paren måste visa sina gäster lite hänsyn också.

   Emma 2014-09-21 14:30:31
   Svara
   • Svar på Emmas kommentar.

    Hej Emma!

    Det är helt enkelt helt upp till var och en hur man vill göra sin bröllopslista och eftersom det är ens mest speciella dag i livet så tycker jag faktiskt att den ska vara helt utan pekpinnar från omgivningen. Brudparet gör så som brudparet finner bäst helt enkelt, förhoppningsvis känner de sina gäster tillräckligt bra för att ta ett bra beslut. Sen kan gästerna utgå från vad de är bekväma med och alla andra som inte har någonting med saken att göra bör helt enkelt hålla sin åsikt för sig själv. Negativet runt bröllop är ett allmänt nono i min bok. Speciellt då bröllop är dyra och tar väldigt mycket planering så ska paret ha rätt att få bestämma helt själva i alla fall. Live and let live är mitt motto.
    kram
    Tess

    Tess M 2014-09-21 17:38:38
    Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Skulle också vilja nämna något när det gäller det där med bröllopspresenter.

   F, du skriver att ett av bröllopen var i nys Zealand – då kanske man också ska respektera att man faktiskt går på ett bröllop i ett annat land som därmed har andra traditioner och kulturer angående detta. Pengar är vanligt att ge både i nya Zealand och Australien t ex (och även på t ex grekiska bröllop osv) eftersom många redan har sina hushålls prylar. Eventuellt kanske man själv också vill välja vad man vill ha för stil på sina saker (t ex som Tess och Garth gör med glasen) men att använda sig av en butik med lista kanske inte känns ok i alla sociala grupper heller, framför allt inte om just de sakerna man tycker om är dyra. Detta just för att man inte vill att folk ska känna att de ska behöva spendera stora summor pengar på en gåva!
   Normalt sett (och jag har varit på 12 bröllop i mitt vuxna liv) så verkar normen vara att skriva ett litet kort där det står något i stil med att vi inte förväntar oss och vill inte ha några gåvor eftersom vårt hem efter flera år tillsammans innebär att vi redan har det vi behöver, vill ni ändå ge oss något så skulle vi bli hemskt glada över ett bidrag till X.
   Jag har aldrig sett det formulerat så att jag skulle ta illa upp, och är man nära vän med paret så kanske man ändå väljer att ordna en personlig present, vilket också är helt ok! Kontentan av det är väl att folk inte längre vill sitta med fem uppsättningar brödrostar och handdukar från 10 olika märken i olika färger. Det är tanken som räknas samtidigt som att gästerna faktiskt slösar pengar på onödiga saker = dåligt för deras plånböcker och dåligt för miljön. Ett annat perspektiv för dig, F, att fundera på bara 🙂

   Annica 2014-09-21 01:57:59
   Svara
  • Svar på Fs kommentar.

   Hej F!

   Jag förstår precis vad du menar. Vi tänkte ganska mycket kring listan innan vi gjorde en, men kom fram till att det inte skadar att ha en ändå. För vår del har vi bröllopet, men vi bjuder även på en hel del grejer och planerar världens bästa resa över nyår till på köpet. Så de som kanske hade åkt på lite större resa ändå under den tiden och uppskattar att vi har satt ihop allt och där bröllopet är ett plus, de kan ju vilja ge något.

   Vi förväntar oss absolut inget och blir givetvis inte upprörda om vi inte får presenter eftersom våra gäster måste resa.

   Vi har även tänkt på att ha en hel del billiga mindre grejer, mycket för att det är trevligt att ge brudparet en present, någonting att minnas som förhoppningsvis kommer att komma till användning. För vår del har vi precis köpt nytt hem och behöver i princip 50% av allt som ett hem innehåller, så vi uppskattar verkligen om vi får något, oavsett hur litet det är.

   Sen har man ju alla de som är inbjudna och inte kan komma, de vill ju oftast ge en present som gratulation eller lycka till. Så en lista är ju bra att ha för det med.

   Jag tror att det är upp till varje par och alla bröllop är så unika, så huvudsaken är väl inte att förvänta sig något och bara bli väldigt glad för det man får helt enkelt.

   kram
   Tess

   Tess M 2014-09-20 19:21:21
   Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
By Momo
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind