Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Headless chicken

Ibland blir jag så trött på mig själv.

Så förra veckan skakade jag lite på mitt paket p-piller, för att vara säker på att jag hade tillräckligt många kvar eftersom vi åker till Sverige i morgon. Det skramlade där inne, så jag tänkte inte mer på det, förrän i morse när jag skulle packa ner en karta, öppnar lådan och inser att det som skramlade var bara papper inuti. Great! Så jag ringer min GP runt hörnet, bönar och ber om en akuttid med en sjuksköterska, men får till svar att de inte har någon tid och att jag får klara mig utan.

Jag personligen har för det första ingen större lust att ”klara mig utan” och vi är även så nära i tiden till att vilja ha barn att det sista jag vill göra nu är att börja krångla runt med p-piller, hormoner och fertilitet. Så jag slängde på mig kläderna och sprang dit istället. Tyvärr fick jag samma svar, de kan inte ge mig pillerna utan att ta mitt blodtryck och det fanns ingen där som kunde göra det i dag. Absolut förståeligt, men det hjälper inte mig.

Det enda de kan göra är att skicka mig till en annan GP på andra sidan Clapham och säger att de kanske kan hjälpa där. Jag fick precis samma svar på det stället som på det första och även på de två nästföljande ställena jag blir vidare skickad till.

Tillslut säger en kvinna inne på sista mottagningen att jag kan gå till en walk in sexual health clinic i Clapham Junction. Så jag beger mig dit, de kan hjälpa, men det är en två timmar väntan. Great igen! Jag hade varken borstat håret, tänderna, tvättat ansiktet eller ätit frukost. Jag får tag i ett par riskakor och efter lång väntan får jag äntligen hjälp, en sköterska tar mitt blodtryck och jag får mitt recept (för enbart 1 månad då).

Nu är jag äntligen tillbaka hemma, ska försöka få i mig någonting att äta och borsta tänderna. Snacka om lärd läxa, jag tänker absolut ha koll på mina p-piller framöver. Klantmaja!

Det jag undrar är, skulle det vara samma process och lika krångligt hemma i Sverige i ett sådant här läge? Eller är det här lite av skillnaden mellan engelsk och svensk sjukvård?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Jag skulle resa utomlands med min kille och när vi var på flygplatsen i london (komemr inte ihåg vilken tyvärr) så gjorde jag precis samma upptäckt som dig. Det var bara pappret som låg i förpackningen. Jag sprang in till boots på flygplatsen och visst kan man få ppiller akut. fast de gav mig bara för en månad och jag fick skriva mitt namn och vilken GP jag brukar gå till. Kostade lika mycket som det brukar göra vanligtvis när man hämtar ut för 3/6 månader men vem bryr sig om 7 pund. Slapp mensen på semestern iaf!

  matte 2014-06-18 10:16:18
  Svara
 • Jag bor i Kroatien men har svenska p-piller av två huvudanledningar – jag har ätit samma i 7 år och det är så otroligt mycket smidigare med receptet i Sverige. Har kompisar här nere som fått springa till apoteket varje månad och hämta ut för att de inte vill ge ut för mer än en månad i taget. I Sverige hämtar jag alltid ut för 1 år i taget, bara för att slippa ha det i bakhuvudet var och varannan månad:) Senast jag var på cellprovtagning frågade läkaren om jag behövde förnya mina p-piller och skickade iväg ett recept till Apoteket direkt. Andra gånger har jag bara ringt sköterskan som skrivit ut åt mig. De brukar bara fråga så att ingen blodpropp har dykt upp i släkten sedan sist och om jag är frisk, sedan skickar de iväg receptet. Ibland har jag även varit till vårdcentralen och de kollat blodtrycket. Det var liiiiiite svårare när jag var yngre, men inte värre än att gå in på ungdomsmottagningen på drop-in tid eller ringa in om det var "akut". Antar att när man ätit samma sort i så många år så är det med största sannolikhet inte så att jag skulle fått ngt drastiskt ökat blodtryck om de skippar att kolla ngn gång om jag inte fått det de senaste 7 åren. Tycker att det är bra att de håller koll när man är ny med p-piller, men annars tycker jag att det låter fjantigt att de var så hårda som de var för dig så länge de håller koll att blodtryckets kollats med jämna mellanrum, vare sig det är i samband med receptet eller ngt annat läkarbesök!

  Sofia 2014-06-17 22:09:00
  Svara
 • Jag bor på söder i Stockholm, och senaste gången jag var hos gynekologen var januari 2012, och då fick jag ett år utskrivet av läkaren jag träffade. I januari 2013 ringde jag till kliniken, talade in på deras telefonsvarare (det är så man ska göra för att förnya recept) och uppgav personnummer och vilket recept jag skulle förlänga. När jag sedan gick till apoteket så fanns mitt recept i databasen, p-piller för ett år.
  I januari i år funderade jag på om man kunde göra samma sak igen, så jag ringde igen till kliniken, pratade in på telefonsvaren, och javisst, nästa dag fanns receptet i apoteket. Det är som en liten överraskning varje gång, man pratar ju aldrig med en människa.
  Ska jag vara ärlig vet jag inte hur bra det är, någon gång då och då är det ju bra att gå till gyn menar jag…

  Mona 2014-06-17 21:58:54
  Svara
 • Kan du inte se till att Boots förnya dina recept? Så gör jag (har mkt medicin jag tar ut varje månad) så sms:ar de mig när de är klart. Så slipper man gå till sin GP och förnya recepten hela tiden. Om någon kontroll måste göras emellan så ringer de mig och säger att läkaren inte vill skriva ut eftersom jag måste dit och göra blodtryckstest eller vad det nu kan vara.

  Maria 2014-06-17 21:35:53 http://morningtear.wordpress.com
  Svara
 • Usch vilken pärs! Jag upptäckte att jag glömt mina p-piller när jag skulle vara i stockholm en vecka, då ringde jag bara bm-mottagningen som jag går till, förklarade vad som hänt och så skrev hon ut för tre månader över telefon (3 månader är den minsta förpackningen i den sorten) nemas problemas. Nämnde jag att min bm är underbar, helt fantastiskt trevlig och förstående 🙂

  Em 2014-06-17 21:17:58
  Svara
 • Nu är det länge sen jag gick på p-piller så vet inte om rutinerna har ändrats, men det brukade inte vara några problem att få tigga till sig en mnd förbruk över telefon om det var kris. Sköterskan såg då till att en läkare skrev ut receptet innan dagens slut. Dock så sa de ju alltid att de eg inte får göra så med tanke på blodtryck etc och att man ska träffa en barnmorska allra helst (istället för läkare) så snart man kan.
  Kanske har det att göra med hur ens blodtryck brukar ligga också? Jag har väldigt lågt blodtryck så var ingen riskpatient så att säga.
  Skönt att du fick dina piller till slut iaf! 🙂 Att gå av och på p-piller är ju inte bara skadligt för fertiliteten utan man mår ju dåligt i övrigt också av det… xo

  Maria 2014-06-17 18:23:01
  Svara
 • How ridiculous!! In the twenty first century and a supposedly first world country!! I'm a South African working as nurse at an NHS hospital and some of the things they do here is so stupid and doesn't make any sense!! Sorry you had such a run around 🙁 lots of love xxx

  Jade Ashleigh 2014-06-17 18:21:18
  Svara
 • Jag har alltid fått p-piller i Sverige trots att jag bor i London så varje gång som jag är hemma på besök (brukar bli 4-5 ggr om året) så ser jag till att ha ett lager! Tur för mig att min pappa är läkare och kan skriva recept åt mig när som helst! Senast skulle jag åka hem en söndag och insåg fredag eftermiddag att jag behövde p-piller, bara att ringa pappa så kunde jag hämta ut på apoteket 10 min senare! I UK är det definitivt krångligare med sånt.

  Clara 2014-06-17 18:20:26
  Svara
  • Svar på Claras kommentar.

   Men p-piller är väl gratis i England? Med din pappa som läkare har du visserligen tillgång till recept, men om det är gratis, är det inte värt lite "krångel" då?

   Emma 2014-06-20 20:45:48
   Svara
 • Upptäckte till min förfasan att mitt recept hade gått ut när jag skulle hämta ut nya pils på apoteket en gång. Dagen innan vi skulle och resa i 3 veckor dessutom. Paniiiiiiiiik! Men min underbara vårdcentral tog mig emellan två stycken inbokade patienter, tog blodtryck och skrev ut en förpackning.

  Tror de är rätt noga med just blodtrycket. Så man inte går omkring med skyhögt och riskerar åka på en propp.

  Kram!

  Emelie 2014-06-17 17:54:45
  Svara
 • Jag har inte bott i Sverige på ett tag, men här i Budapest får man tag på läkare (eller gynekolog) på samma dag om man vill. Jag har ALLTID fått träffa min husläkare samma dag, likaså min gynekolog utan att boka tid. Nu snackar vi inte heller privatklinik, utan hederlig, totalt konstnadsfri (går på normal sjukförsäkring) allmän sjukvård. Ibland kanske inte services är som Sverige, men överlag är det väldigt smidigt. jag bodde 3 år i Italien och där var det betydligt krångligare. Bland annat vägrade de att behandla mig trots att jag hade uppehållstillstånd och EU sjukvårdskort.

  Nora 2014-06-17 17:29:39
  Svara
 • En sak som kan vara krånglig här i UK är i alla fall när man ska ha de där medicinerna som är receptfria, men finns bakom disken på Boots. Jag låg hemma riktigt riktigt sjuk och behövde en viss värktablett, men min sambo fick inte köpa den eftersom de var tvungna att ställa frågor till mig "in person". Hörde om en tjej som hade ett missöde med en kondom och jobbade hela dagarna utan möjlighet att ta sig iväg under lunchen, så hennes kille skulle köpa dagen-efter-piller, men fick inte då de återigen var tvungna att ställa frågor direkt till henne. -.-

  Andrea 2014-06-17 16:45:45
  Svara
 • Phew, vilken jobbig dag! Har också slarvat med att kolla datum/p-pillertillgång och löste det enkelt genom att ringa min vårdcentral (här i Sverige) -de förnyade receptet en månad extra över telefon, sedan gick jag och hämtade ut på apoteket. Mycket smidigt!

  Maja 2014-06-17 16:29:49
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
By Momo
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind