Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Underliga människor

Jag glömde förresten att berätta om något som hände mig på banken i dag. Jag tror att det kan ha varit lite av en kulturkrock, men även en konstig person i fråga.

Jag kom i alla fall in och ställde mig i kön eftersom deras lappmaskin var trasig, stod där och väntade på min tur. Precis när det blir ledigt och jag ska kliva fram så kommer en man i kanske 45 årsåldern, hyfsat välklädd, typisk östermalms stil fram och börjar flaxa med händerna i mitt ansikte och slår därigenom till mig på bröstet och börjar gorma över att det var hans tur. Jag blev totalchockad och bara stod och gapade.

När jag väl fick fattningen igen så sa jag högt ”Herregud, vad gör du?” ”Så här beter man sig inte!”. Varpå han svarar ”Du måste lära dig”. Då blir jag riktigt arg och säger ”Det här är inte ok. Om du var före så är det helt ok, men du måste förstå att jag inte kan veta om det när du sitter ner. Men att komma fram på ett så aggressivt sätt och börja skrika och dessutom rör vid mig, det är verkligen inte ok”. Jag gjorde klart för honom och alla som lyssnade där inne på den fulla banken att det är helt ok att komma fram och trevligt säga ”ursäkta, jag var faktiskt före, men jag satt ner”. Då hade det givetvis inte varit något problem, men den här aggressiviteten från en helt främmande karl mot en kvinna var riktigt chockande.

Nu vet inte jag om det är jag som är Londonskada, men jag tycker verkligen inte att människor som den där hemska mannen ska komma undan med att bete sig på det där sättet och jag tänker inte bara vara tyst och bara säga ursäkta. Framförallt så har han ingen business att röra mig överhuvudtaget. Jag hoppas verkligen att han skäms och fick en tankeställare.

Vad tror ni, var det en kulturkrock eller bara en väldigt konstig och stressad man?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Men gud, alltså ni som hävdar att det inte är en kulturkrock, och särskilt du som påpekar att svenskar vill vara artiga: menar ni seriöst att ni inte tycker att folk är artigare och trevligare i London än Stockholm? Jag har bott i fyra länder under min livstid, och rest till många fler, och jag har seriöst ALDRIG varit på något ställe där folk är så oartiga som i Stockholm. Och ja, jag kommer från Stockholm, men att folk är så sjukt oartiga där är den största anledningen till att jag väljer att inte bo där.

  Och Malin, jag har så svårt att förstå ditt argument. Artighet är ju bara ett sätt att förhålla sig till sina medmänniskor som går ut på att göra deras tillvaro lite trevligare. Huruvida man "verkligen", uppriktigt menar det eller inte när man säger "ursäkta" eller "förlåt" är inte så viktigt, så länge man säger det (för att det är trevligt när folk säger det). Du vet ju aldrig huruvida andra människor "verkligen" menar vad de säger, du får helt enkelt gå på vad de säger.

  Och nej, jag ser inte ner på svenskar. Men jag tycker att det är jävligt synd att folk i Stockholm är så oartiga.

  Caroline 2014-01-03 13:03:02
  Svara
 • Gud va komiskt! Det där hände mig med för ett år sedan på posten vid Linnégatan. När det va min tur kommer det fram en gammaldags, väldigt fin och slog mig med käppen över benen och kallade mig ungjävel(jag är 28 år) och sa att jag ska lära mig att respektera äldre och det va hennes tur(här var det nummerordning men hon struntade i det) Var så chockad att jag bara stod där och knappt fattade vad som hände… Efteråt kom jag hem med blåmärken på smalbenen.

  Lizet 2014-01-02 17:22:39
  Svara
 • För det första: vilken idiot till karl. Bra att du sa ifrån.

  För det andra: hur kan du efter en otrevlig händelse undra om det är en kulturkrock? Det finns väl idioter i alla städer/länder? Tycker det är tråkigt att svenskar som flyttar utomlands börjar se ned på sitt hemland och klanka ned på oss som lever här. Jag själv och i princip alla jag känner är mån om andra och artiga i sociala (och privata) sammanhang, ursäktar sig, tackar, håller upp dörrar, erbjuder sin plats till de som behöver den bättre, köar osv. En enskild händelse kan väl inte representera en hel kultur? Och den som inte lever i Sverige ska väl verkligen inte vara den som dömer hur samhället ser ut dagligdags?

  Therése 2013-12-30 02:54:28
  Svara
 • Oj, vad otrevligt! Tror definitivt att det var en knäpp gubbe, inte kulturkrock, herregud. Svenskar är noga med sitt köande, folk ska stå i tur och ordning och inte tränga sig. Men! Då ser man till som svensk att stå i kön och markera "här är min plats". Att komma som den där otäcka gubben och bete sig, är verkligen inte typiskt svenskt.
  Haha svenskar som är så försynta och vågar knappt säga halv sju. Superbra av dig Tess att du fann dig och sa ifrån! Tyvärr blir man oftast så chockad och ställd att inte ett ord kommer ut. Sen går man därifrån både ledsen och arg och radar upp i huvudet allt man borde sagt…

  L 2013-12-29 19:20:24
  Svara
 • Kulturkrock?! Nä, det där kallar jag verkligen ingen kulturkrock. Män (och kvinnor) som beter sig som självupptagna, arroganta idioter har inget med kultur att göra. Sådana bittra människor finns tyvärr i alla kulturer…
  Bra Tess att du sa ifrån och stod upp för dig själv!
  Sen så tycker jag att svenskar är mycket vänligare än engelsmän – helt enkelt för att svenskar VILL vara artiga och MENAR DET när det säger "ursäkta/förlåt". Här i England betyder sorry ingenting, iallafall inte när man är i stan eller i en supermarket. De flesta hade lika gärna kunnat lägga till "sorry – but I don't give a sh*t about anyone else than myself" utan att det gjort någon skillnad! Visst nu låter jag bitter men har personligen verkligen märkt otroligt stor skillnad mellan svenskars och engelsmäns beteende. Skottar tycker jag dock är mycket trevligare än engelsmännen (och de är alltid snabba med att påpeka det, haha!)

  Malin 2013-12-28 18:35:13
  Svara
 • Definitivt kulturkrock!! Svenskar I allmanhet, och man ur den generationen I synnerhet ar sa forvanande otrevliga nar man vant sig vid det allmant artiga betendet I London.

  Caroline 2013-12-28 18:05:51
  Svara
 • Jag jobbar i butik i Stockholm och träffar massa människor varje dag. Välbeställda män i den åldern de vidrigaste kunderna (och medmänniskorna?). Tyvärr är det alldeles för vanligt att de beter sig som svin, ungefär som du beskriver. De verkar tycka sig ha mer rätt än alla andra att ta del av diverse service och tjänster i samhället. Bra att du sa ifrån och stod på dig!

  Anna 2013-12-28 17:37:17
  Svara
 • Bra att du sa ifrån! Svenskar behöver generellt bli bättre på det. Märker själv hur folk kan titta eller titta bort när jag har sagt åt människor som beter sig illa.

  Emelie 2013-12-28 17:07:31
  Svara
 • Bra att du sa ifrån! Själv kommer jag från Danmark och där är det vanligt att säga ifrån om du känner dig kränkt, om en främling rör vid dig eller dylikt.
  Jag märker att svenskar är lite annorlunda. Ett exempel: Jag stod på tunnelbanan, det var proppfullt med människor. Alla stod väldigt nära, så pass nära att man märkte någons andedräkt i nacken hela tiden. Då kommer det in en full och obehaglig man. Han skriker, spiller öl, rapar och är allmänt vidrig. Plötsligt får han syn på mig, kanske för att jag står och ser obekväm ut, och tar min arm. Jag blir arg och skäller ut honom på danska. Han fattade ingenting, men slutade röra mig. Usch. Men då märkte jag verkligen hur alla kollade på mig efteråt och även om han spillde öl på flera sa de ingenting. Konstigt.
  Men som sagt, jag tycker man borde säga ifrån lite oftare och du gjorde det på ett väldigt sakligt sätt!

  Ida 2013-12-28 15:38:06
  Svara
 • Kulturkrock absolut. Jag har bott i London i 12 år å nånting man märker när man åker hem till Sverige är hur oartiga ganska många är. Tränger sig före, går på en å allt möjligt och inte ett endaste "förlåt" eller "ursäkta". Då brukar jag säga det åt dem 🙂
  Stör mig nåt enormt. Fast å andra sidan är engelsmän kanske lite extrema med sitt "sorry", haha. Man behöver knappt ha rört vid nån…..

  Penny 2013-12-28 13:13:33
  Svara
 • Nä, ingen kulturkrock. Bara en otrevlig människa. Bra att du sa ifrån. Jag tycker vi i Sverige är väldigt duktiga på att köa och kolla så att man inte tränger före. Iaf är det så i den lilla stad jag bor i. Och jag håller med Sofia om att människorna i London är väldigt artiga. Blev positivt överraskad över hur trevliga alla var i olika sammanhang.

  Anna J 2013-12-28 10:54:54
  Svara
 • Nää,ingen kulturkrock.
  Bra att du sa ifrån! Heja heja!
  Själv är jag för feg för hela din "monolog". Men nåt hade jag iaf sagt.

  carro 2013-12-28 10:48:22
  Svara
 • Bra att du sa till!!!! Man ångrar det alltid annars i såna situationer

  I 2013-12-28 10:16:48
  Svara
 • Vad bra att du sa till!! Tycker verkligen inte heller det är ett okej beteende! Tror som några andra som också kommenterat att det inte är en kulturkrock utan att det var fel gjort av honom. Usch! Bra där Tess!:-)

  Cecilia 2013-12-28 09:58:31
  Svara
 • Fan va bra gjort att du vågade ryta till och sätta tölpen på plats, virtual high five! =D

  Jenny 2013-12-28 09:48:41
  Svara
 • Men gud vilken idiot! Jag tror inte det är en kulturfråga, det finns såna as i England också. :/ Hur reagerade de andra i banken?

  Maria 2013-12-28 09:45:25
  Svara
 • Tror det bara var en surgubbe. Jag tycker inte svenskar brukar vara så otrevliga, dom kanske blir irriterad men känns mer som att dom sitter och trycker på det inombords då haha. Har dock aldrig varit i just London så de skulle vara intressant om du skulle berätta någon gång om hur du upplever skillnaderna mellan Sverige och Storbritannien .Jag har inte uppfattat dom som jätte olika men de känns som att du har koll eftersom du bott där så länge:)

  nicole 2013-12-27 23:51:28
  Svara
 • Menade alltså "kulturkrock" 🙂

  sofia 2013-12-27 23:33:51
  Svara
 • Jag tror nog att det är en kulturchock! Fast det betyder verkligen inte att sådant beteende är okej, det är snarare vår kultur det är fel på. När jag var i London i augusti för försa gången någonsin, blev jag överraskad av hur artiga alla var. Om jag i misstag gick in i någon så bad HEN om ursäkt! Det bestämde jag mig att ta lärdom av. Folk knuffas inte och armbågar sig inte fram i trängsel på samma sätt där. Bra att du sa åt honom!

  sofia 2013-12-27 23:31:57
  Svara
 • :O Jag tror att det var en idiot! Herregud så gör man inte! Bra att Du sa till honom!

  Linnéa 2013-12-27 23:05:15
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind