Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Recept – Mitt nästan vetefria bröd

Jag har använt mer vetemjöl till brödet på den här bilden, så därför ser det lite ”finare” ut, men inte lika nyttigt.

Haha, ni är så söta, det är klart att ni kan få receptet till bröden jag bakade häromdagen, jag börjar med det ciabattaliknande brödet som jag bakar ganska så ofta.

5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst (ett halvt paket)
1 dl mjölk (el soya/mandel mjölk)
1 tsk salt
1-2 msk honung (beroende på hur sött du vill ha brödet, jag nöjer mig oftast med 1 msk. Gärna Manuka honung)
11.5 dl mjöl. –Här kommer mina olika varianter så jag mixar lite olika varje gång. Men det brukar bli;
4 dl rågflingor
2 dl havregryn
1 dl bovete
1 dl mandelmjöl
3.5 dl grahamsmjöl.

Jag har försökt göra det helt utan vetemjöl, men bröden jäser inte lika bra då, så därför använder jag nuförtiden lite grahamsmjöl så att de fortfarande blir fluffiga. Om ni vill vara extra säkra på att det ska jäsa, ha i mer grahamsmjöl och skippa mandelmjölet och bovete. Men det är värt att experimentera lite.

Efter det har jag i mina favoritfrön;

1 dl golden lindseeds
1/2 pumpafrön
1/2 solrosfrön
(semsamfrön är goda att ha i de med. Så ta de typer av frön som du har hemma.)

Arbeta ihop degen med en stor slev, det kommer inte att bli en fast deg utan ganska så kladdig. Om den är för fast så har du haft i för mycket mjöl (rädda upp det med lite vatten). Låt den jäsa på ett vindtätt ställe i 1.5 h. Jag brukar ställa in min bunke i micron med jäsduk ovanpå och sätta en stor skylt ”rör ej” utanpå så att degen får jäsa i fred. Micron är helt vindtät, så det är att bra ställe att jäsa degar på. Se till att ingen slår på den! Annars är en kall ugn eller ett skåp utan drag bra ställen att jäsa degar på. Hela knepet handlar om att det ska vara vindtätt och att ingen ska störa jästen.

Jäs hellre degen lite för länge än för kort, så får du extra saftiga bröd.

Värm ugnen till 250°C

Stjälp ut degen på ett bakbord med lite mjöl på, den kommer att vara lös och bubblig, så se till att behålla så mycket av bubblorna som du bara kan. Så knåda den inte utan lägg lite m jöl ovanpå och försök att dela upp den i 4 delar (eller 2 om du föredrar större bröd) och lägg på bakpapper på en stor plåt eller två små. Det är lite klurigt att hantera en lös deg, men man får pilla och forma lite så blir det bra. De här bröden ska inte vinna några skönhetspriser, bara smaka gott.

Kör in i ugnen i ca 20 minuter. Jag fryser ofta bröden och då tar jag ut ett par av dem vid ca 17 minuter så att det fortfarande är lite degiga inuti. På så sätt kan jag ta ut dem och lägga in dem i ugnen i 5 minuter för att baka klart dem och få bröd som smakar helt nybakade även fast de har varit frusna.

Berätta gärna om ni bakar bröden och hur det gick!

Grundreceptet jag använder hittar ni här.


Här har jag däremot använt så lite vetemjöl jag bara kan och därför blir de inte riktigt lika fina att titta på, men mycket godare och nyttigare.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

  senaste från Mode

  Tess Montgomerys webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Hälsa
  Ida Warg
  Home
  Andrea Brodin
  Hälsa
  Sassa Asli
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Lifestyle
  Linn Herbertsson
  Mode
  Emma Danielsson
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Mode
  Petra Tungården
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Hälsa
  Foodjunkie
  Mode
  Mathilda Weihager
  Hälsa
  Fannie Redman
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Mode
  Paulina Forsberg
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Man
  Niklas Berglind