Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Köpa Bostad i London – Ordlista

Det är vissa saker som man som svensk inte har så stor koll på när det kommer till att köpa bostad i London. Så här kommer en liten ordlista:

Leasehold – Du äger din bostad, men inte det stycket land som den står på. Så du hyr det landet från den som äger det som kallas för ett Freehold. Det betyder att du måste fråga din freeholder om du vill bygga om eller ändra på någonting strukturellt i lägenheten eller huset. Detta kan vara krångligt, men leasehold objekt går oftast lite billigare på grund av det. Det viktigaste är att leaset har många år kvar på sig, så är den under 80 år så kan den vara svårsåld 5 år senare. I slutet på leasen går nämligen huset tillbaka till freeholdern (som förhoppningsvis förnyar, men det är inte säkert). Så med ett leasehold köper du en lägenhet under en viss tid helt enkelt. Ibland behöver man även betala en liten ”hyra” som går till att hålla fastigheten i bra skick.

Freehold – Huset, den bit land det står på, allt är ditt och du får göra vad du vill med det (beroende på bygglov och liknande). Freehold är bättre, men oftast dyrare. Ibland kan man ha turen att köpa ett leasehold och sedan få köpa ut freeholdet vid ett senare tillfälle. Nu är det du som ansvarar för att din fastighet är i ett bra skick.

Share of Freehold – Om det är flera lägenheter i ett hus så delar man på Freeholdet mellan antalet lägenheter. Så nu gäller det bara att komma överens med sina grannar. De flesta lägenheter kommer med ett share of freehold, medan hus oftast har ett vanligt freehold eftersom man då inte delar på marken. Annars gäller samma som ett vanligt freehold.

Mortgage broker – Här i England gäller det att hitta en bra mortgage broker som hjälper er att hitta det bästa lånet möjligt. De ger råd om alla olika lån och banker och kan marknaden väldigt väl. De jobbar antingen för en engångsavgift eller en liten liten procent av lånet, men det är det värt för oftast kan de hitta bättre räntor än vad man kan göra själv om man springer runt till olika banker, så de betalar av sig själva. Vår mortgage broker är helt underbar och jag lovar att lägga upp hans kontaktuppgifter i slutet på hela processen.

Bedrooms and rooms? – Här i London bryr man sig inte så fasligt mycket om kvadratmeter eller feet. Det man räknar är sovrum! Du kan ha en lägenhet på låt oss säga 60m3 och välja att bara ha ett stort sovrum, men då får du räkna med att värdet inte är särskilt högt. Men om du däremot klämmer in ett sovrum till så stiger värdet direkt, trots att det är samma yta. Det är den största anledningen till att Engelska rum oftast är små, de vill ha så många som möjligt så att bostaden blir värd mer pengar. Just nu bor vi i en 2 bedroom, 2 bathroom. Men i Sverige skulle vi säga att vi bodde i en 3a.Vi letar alltså efter entingen en 2a eller en 3a att köpa nu.

Mortgage – Ditt bostadslån. Det är beräknat på hur mycket du (eller du och din partner) tjänar och utifrån det vet ni hur mycket banken kan tänka sig att låna ut till er.

Deposit – De pengarna du behöver ha i cash för att få en bra ränta på ditt lån. Ju högre deposit desto lägre ränta och det är bra att ha minst 20% deposit om du vill slippa betala en massa extrapengar till banken. Har du högre deposit så behöver du givetvis även låna mindre vilket hjälper en del det med.

Fixed rate mortgage – Ett bostadslån där räntan är låst till en viss procent över en viss tid. Det är den säkrare formen av lån, men kan vara dyrare än ett tracker lån som följer bankens basränta…eller billigare. Räntan ändras varje dag, så man vet aldrig.

Tracker mortgage – Ett bostadslån där din ränta ändras hela tiden och följer bankens basränta tillsammans med bankens egna lånevariabel. Kort och gott om räntan går upp så går betalningarna upp och tvärtom. Det är ett lite mer osäkert lån då man inte riktigt vet hur mycket man kommer att betala nästa år eller månad, men man kan även spara ganska så mycket pengar.

Chain free – Du kan flytta in i bostaden direkt, den som äger den nu behöver inte köpa en ny bostad först. Samma om köparen inte behöver sälja sin föregående bostad innan de kan flytta in i det nya huset. First time buyers är oftast chain free och de som har köpt sitt nya hus innan de säljer sitt gamla är även de oftast chain free.

Vid ett annat tillfälle kommer jag att skriva lite mer om själva köpeprocessen och mer om budgivningen hittar ni här.


Nu är allt det jag har skrivit här väldigt förenklat och förkortat, det finns massor med fler olika typer av lån och fler saker som spelar in, men så här är det i enkla ord och grovt sammanfattat. Läs alltid på om allt det här själv så att du kan skaffa din egen uppfattning.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • en etta med ytan 50 – 60 kvm önskas köpas

    annica 2017-10-11 22:56:27
    Svara
  • Hej Tess. Jag älskar dina listor:) Roligt att få liten bild hur det fungerar med bostadsköp i England. Lycka till! Kram

    Katja 2013-01-12 22:14:30
    Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Hälsa
Jenny Sunding
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Joanna Swica
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
By Momo
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind