Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Lite mer om var vi bor

Lady jane kom precis med en lite bricka och té till mig medan jag bloggar.

Här i Bulawayo har jag för första gången stött på fenomenet med att ha en ”girl” eller ”boy” som fixar allting i huset.

Det är svarta afrikaner som oftast bor i ett hus på tomten till de lite rikare (svarta eller vita). Garths släktingar har en tjej, en kille och en äldre man. Den äldre mannen började nästan gråta när han såg Garth, för han har jobbat för den här familjen i över 30 år och Garth har inte varit här på 12 år, så de blev jätteglada att se varandra. Garths kusin Neil, som är lika gammal som honom bor kvar här hemma och jobbar i familjeföretaget och Garth var bästa vänner när de var små. De pojkarna brukade alltid busa med Chri,s som den äldre mannen heter, och de är jättebra kompisar alla 3. Garths första minne av Chris är från han var 2 år gammal.

Det känns fel att kalla dem för ”tjänare” men jag kan inte komma på ett bättre namn på svenska. Men de bor som sagt var här på tomten i ett lite mindre hus och Lady Jane, som tjejen heter lagar mat, tvättar och fixar, medan killarna (Chris och Decent) tar hand om trädgården, städningen och de praktiska sakerna runt huset.

Just den här familjen räknar sina ”tjänare” till familjen och bossar inte runt dem, betalar dem väl och ser till att de har det bra. Det är väldigt konstigt för oss som kommer från Europa att riktigt förstå hur allting går till här. Men många av de svarta afrikanerna är ganska så fattiga, så att få jobb i en familj (svart eller vit) som ser till att de mår bra, har mat på bordet för sig själv och familjen gör väldigt mycket gott.

Men jag har så svårt att bara sätta mig ner och få maten serverad och inte plocka undan efter mig själv. Jag försöker hela tiden städa upp efter mig själv, men då säger Jane till mig att jag tar hennes jobb. De är alla supertrevliga och precis nu när jag sitter här i soffan kom Janes lilla 7 åriga son in till mig och gav mig en jättefin teckning av en buss. Jag och Garth ska köpa någon liten present till honom som tack.

Vid poolen i Harare

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • E och Moa: Och ni sjalva har en "helhetsbild"..? Bara att antyda nagot sadant tyder pa oerhord blaogdhet.. Hur har ni skaffat er en sadan? Last lite statsvetenska?

  Jag vill absolut se en forandring. Fragan ar hur man som vit, relativt sett rik invanare i de har landerna ska jobba for att fa till stand en sadan? Eller for den delen hur man som svensk "upprord" manniska ska jobba for att fa till stand en sadan? Den intressanta fragan tycker jag ar vad man ska gora mer an att "ifragasatta strukturerna". Nagon form av konkret handling, kanske..?

  Sjalv ger jag 10% av min inkomst till projekt som delar ut bromsmediciner resp ett inkomstgenereringsprojekt for HIV-smittade modrar. Det ar kanske inte tillrackligt, men det ar nagot (se www.givingwhatwecan.org) och arbetar politiskt, skriver kolumner i tidskrifter etc.

  Nar jag bodde i Sydafrika bodde jag med folk (varav en var en ANC-person som suttit fangslad under apartheid, dvs en person som ocksa hade kommit pa tanken att "ifragasatta strukturerna", so to speak.. han hade dock aven omsatt detta i konkret handling) som sedan lange hade en anstalld som stadade huset och skotte tradgarden. Jag var med och betalade henne, hon stadade mitt rum osv. Nar de sedan flyttade atergick hon till att vara arbetslos, liksom nastan halften av Sydafrikas befolkning.

  Jag haller med om att E:s ideer later trevliga, men den viktigare fragan ar vilken sorts handlingar "ifragasattandet av strukturerna" resulterar i? Lite arrogant att anta att nagon som forsvarar beslutet att ha fattiga anstallda aldrig har kommit pa tanken att "ifragasatta strukturerna"… kanske?

  Lisa 2011-12-25 20:25:47
  Svara
 • E, håller med dig till fullo. Bra skrivet! Det var just mer åt det hållet jag tänkte och jag tackar dig för att du hjälpte mig att utveckla min tankar.

  Lisa: Många intressanta punkter och du verkar ha bra koll. Dock håller jag inte med dig riktigt, verkar som du saknar en helhetsbild. Tycker du själv att det är okej att dessa strukturer bibehålls eller vill du se en ändring?

  Intressant diskussion! Det är vad jag gillar med Tess blogg, den handlar om nästan allt mellan himmel och jord (nästan i alla fall :)).

  Moa 2011-12-21 19:43:20
  Svara
 • Så blåögd du är…..

  Blåögd 2011-12-20 22:15:36
  Svara
 • Jaa, det är väldigt lätt att oja sig över att man har anställda som städar, diskar, mm, men om man lever i ett land där arbetslösheten är över 40% (som i Sydafrika, Zim) har man inte en skyldighet att anställa någon av dessa, om man har råd?

  Någon skrev att det finns bättre sätt att hjälpa – förslag? Jag skulle själv gärna betala mer skatt, men skattesatsen är ju tyvärr något som regeringen bestämmer.

  F ö så är folk här väldigt stolta, och de flesta skulle se det som mer nedlåtande om man gav dem pengar.

  Och till sist en liten upplysning: nej, självklart är det inte så att de anställda i hushållet måste vara tillgängliga dygnet runt. De jobbar överenskomna antal timmar per dag för en överenskommen lön. Och fackföreningsrörelsen i t ex Sydafrika (som COSATU) är betydligt starkare/mer inflytelserik än den svenska

  Lisa 2011-12-20 20:27:57
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Ok, då skulle jag vilja fråga dig för det första om du tror att familjer anställer fattiga svarta för att dem vill vara snälla och inte för att de på så sätt kan få billig arbetskraft i hemmet? Sen är det väl ingen som har sagt att man inte ska anställa utan snarare ifrågsätta STRUKTURERNA! Problemet är ju just att det är dem som sitter på makten som är dem som upprätthåller systemet. Därför måste man då kanske reflektera mer över hur systemet ser ut än att säga: Ja, men vaddå, dem får ju ett jobb…eller jag kan inte göra något för regeringen bestämmer skattesatsen.

   Sen undrar jag också vem som har sagt att man ska ge dem pengar? Det är väl fler möjligheter för alla som är den grundläggande förändringen som behövs. Så att inte fattiga bara har hemtjänstarbete att välja på, eller att gå arbetslösa därför att utbildning bara är för dem som kan betala. Så bättre sätt att hjälpa: Bidra till att en strukturell förändring sker och inte upprättahålla det… kanske?

   E 2011-12-21 15:37:20
   Svara
 • Det handlar ju om en viss struktur, precis som det finns vissa strukturer som gör att kvinnan många gånger är underordnad för att nämna ett annat exempel. Problemet är ju, som flera säger, att människor i länder såsom Zimbabwe inte har något annat val än att jobba som tjänare hos rika familjer. Ofta, men inte alltid, lever ju koloniala strukturer kvar i Afrika (även Latinamerika förekommer det i stor utsträckning). De orättvisa samhällsstrukturerna som implementerades då lever fortfarande kvar. Det är nog väldigt svårt att få bort då man ofta föds in i det systemet, och de som har något att vinna på att ett sådant system förändras är ju sällan (aldrig) de som innehar politisk eller ekonomisk makt. Så även om Garths familj, och säkert många andra med dom behandlar sina "tjänare" väl så är det viktigt att faktiskt ifrågasätta varför en viss "typ" av människor alltid arbetar som tjänare, och varför en viss "typ" av människor är dem som har tjänare. Dock vill jag påpeka att jag absolut inte kritiserar Tess eller så, jag ville bara dela med mig av mina åsikter i en intressant – och viktig – diskussion!

  E 2011-12-20 19:07:00
  Svara
 • Visst kanns det lite konstigt att ha en anstalld som passar upp pa en men samtidigt gor ju vi har i vast samma sak? Vi aker och jobbar som au pairer till rika familjer, vilket oftast innebar att laga mat, stada, diska, tvatta m.m. Riktigt rika har "butlers", tradgardsmastare med mera, vilket ar precis samma sak som Lady Jane, Chris och Decent ju! Fast det anses till och med vara ett hogt uppsatt, atrovart jobb att bara butler till rika familjer har i Europa! DET AR PRECIS SAMMA SAK fast pa lite annan skala…

  Malin P 2011-12-20 09:22:11
  Svara
  • Svar på Malin Ps kommentar.

   Fast kanske lite naivt att jämföra dessa familjer med au pairer? De som åker och jobbar som au pairer väljer detta själva, stannar väl oftast inte längre än ett halvår-ett år och kan välja själva när de vill sluta/byta till ett nytt jobb/flytta hem igen. Det tror jag inte dessa fattiga svarta familjer kan, de är ju beroende av den rika familjen som anställer dem hela sina liv (gissar jag). Antar också att det knappast finns en fackförening de kan vända sig till om de blir felaktigt behandlade på jobbet.

   Nu vet jag inte hur det är, men jag gissar att dessa "tjänare" måste finnas till hands 24 timmar om dygnet ifall nåt skulle hända och en au pair har ju bara ett skift på några timmar, är sen ledig på kvällen eller vad det kan vara.

   Nu ska jag inte säga att jag vet bäst, men jag tycker det känns fel att jämföra Jane, Chris och Decent (sjysst namn!) med au pairer. Vad gäller Butlers däremot är jag mindre säker på vad jag tycker. Gissar att dessa kan göra mer av en karriär och flytta till nya familjer/miljöer när de vill. Får känslan av att Garhs familjs tjänare inte har haft möjlighet att göra samma karriär.

   Sen tror jag att Garths familj säkert är sjyssta med dem, men lite oroväckande att Tess skriver "Just den här familjen räknar sina "tjänare" till familjen och bossar inte runt dem, betalar dem väl och ser till att de har det bra". Det får mig att undra hur andra "tjänarfamiljer" behandlas…

   Moa 2011-12-20 16:36:40
   Svara
 • Vad brukar du ha för kläder på dig när du tränar balett? Eller ja, snarare, vad brukar man överlag ha på sig?

  T 2011-12-19 22:54:50
  Svara
 • Hej Tess!
  Det verkar som att ni har det bra där nere!
  Jag måste bara få reagera lite på detta inlägg. Visst är det fantastiskt att människor kan arbeta och försörja sig själva och sina familjer men att kalla de "tjänare" eller "boy/girl" är otroligt nedlåtande och kränkande anser jag och som att man tar ifrån dessa människor deras roll som människa, istället reduceras de till ett redskap. Det spelar ingen roll om man är snäll mot de, det förhållningssättet till dessa människor tyder på att man inte ser de som jämlikar.
  Du undrade vad man skulle kalla de om man inte kallar de "tjänare". Varför inte kalla de "anställda", för det är ju vad de är, de är anställda av familjen och när de tilltalas bör de väl tilltalas vid deras namn och inte "boy" eller "girl" (inte för att jag tror att Du kallar de boy/girl men iaf..).
  Världen är ju tyvärr fucked up och i många delar av världen är det otroligt ojämlikt mellan kvinnor och män och mellan svarta och vita (eller andra etniciteter för den delen), men jag hoppas (och tror) att du reflekterar över detta faktum. Att du faktiskt vistas i ett land där många människor ses som mindre värda och aldrig kommer kunna ta sig upp ur fattigdom eller livegendom som Garths släktingars anställda, detta endast på grund av färgen på deras hud och vad osynliga strukturer i samhället sätter upp för regler för dessa människor.
  Hoppas du inte tycker att jag kritiserar dig för mycket men jag anser att vi måste tänka på vilka ord vi använder oss av för de har betydelse.
  Annars önskar jag er allt gott på ert äventyr, det verkar helt fantastiskt.
  Tjingeling

  Ida 2011-12-19 21:52:16
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Tack, Ida! Du satte verkligen ord på mina tankar. Jag förstår att det känns obekvämt för Tess och att hon inte vill verka otrevlig mot sin pojkväns familj, utan gärna tar dem till försvar, jag förstår det till fullo. Hade säkert gjort likadant själv. Men när jag läste den här texten kändes det bara så fel på något sätt. Visst, de rika (jag gissar på att dessa oftast är vita) familjerna hjälper de svarta, men samtidigt så ser de ju till att orättvisorna bevaras. Vill de verkligen hjälpa de svarta fattiga i deras land skulle det nog kunna göras på ett annat sätt. Just ordet "tjänare" och "boy/girl" känns verkligen nedlåtande och jag tycker verkligen det räcker för att beskriva strukturen mellan den rika familjen och de fattiga anställda – de svarta fattiga som är helt beroende av familjen vad gäller mat och boende.

   Precis som du skriver hoppas jag verkligen Tess reflekterar över detta.

   Moa 2011-12-20 16:13:49
   Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
By Momo
Home
34 kvadrat
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind