Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Sample sizes

Bild från ett jobb för Ben de Lisi, som förstår vikten av att alla ska kunna handla hans design oavsett storlek.

Det är lite lustigt det här med samplesizes. Ni har hört mig morra om det några gånger tidigare, men jag har aldrig riktigt förklarat varför det är som det är med storlekarna på plåtningar.

En sample size är den storleken på kläderna som ett märke låter sin fabrik producera fram ett par exemplar av varje plagg innan de sätter igång den riktiga produktionen. Det vill säga ett testexemplar som ska finnas till för att plåtas, lånas ut till tidningar, kvalitét och designkollas etc.

En gång i tiden var alla samplesizes UK storlek 10, då fanns det ingen petite eller plus size och alla modeller skulle passa in i en och samma form, om de inte var strl 10 så fick de se till att bli det helt enkelt. Detta var innan hela debatten med för smala modeller tog fart.
När media började uppmärksamma hur illa det låg till med företagens och agenturernas krav på modellers vikt och storlek, ändrades marknaden en smula. Plus size sample storlekar kom till och många företag ändrade även sina ordinarie samplesizes till storlek 12 för att inte ses att förespråka för smala modeller. Det i sig var väldigt bra för alla långa modeller som naturligt var en storlek 12 eller under.

Men, detta gjorde att även petite linjerna med ens fick storlek 12 i sina storlekar med. Det är för dyrt för ett företag att göra för många olika samplestorlekar och eftersom media och folket hade problem med att det inte fanns tillräckligt stora storlekar, så fick tyvärr de små storlekarna lida.

Petite betyder inte att plaggen är små utan mer att längden på plaggen är kortare. Det finns strl 4 som petite, men även strl 14 och större. Så att vara petite har oftast mer med längden än med bredden att göra. Jag räknas som en lång petite tjej (166 cm) och jag har strl 4-6 i kläder. Att hitta en tjej i min längd i storlek 12 som modellar är nog näst intill omöjligt, så det är tjejer i min storlek som gör plåtningarna till petite märkena, därav att vi måste nåla sönder alla plaggen bara för att det ska gå att visa upp dem på bild.

Om media bara skulle kunna ta och uppmärksamma hur orättvist det är för oss som är små att inte kunna handla i alla butiker, vara tvingade att sy in och upp allting och ha storlek 12 som vår samplesize så kanske det här skulle ändras. Men det är visst mer ok att vara stor än att vara liten i dagens samhälle.

Visste ni att det finns fler plus size och petita människor i världen tillsammans än vad det finns ”normalstora” människor? Och ändå har de två grupperna minst budget hos klädkedjorna.

Även Debbie på Petit affair brukar kriga till sig en eller två storlekar mindre samples från fabrikerna.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Jag har faktiskt samma problem, jag är endast 155cm och väldigt liten. För det mest kan jag ha xs och 32, men det är sällan jag köper en klänning eller kjol då dessa alltid är väldigt långa. Byxor ska vi inte tala om då mina knän är placerad där andras lår är i byxlängden… Tycker det är rätt drygt, men jag överlever 😉
  Dock tyckte jag det var enormt drygt när H&M valde att ta bort stl32 i sortiment nästan helt, då media tyckte att den var långt ifrån normal att ha och gav dem stora butikskedjorna mycket kritik för den??? Det finns ju faktiskt små människor som har stl32 naturligt utan anorexi 🙂

  Modesty 2011-12-11 21:15:43 http://modestybladh.blogg.se
  Svara
 • Hej!
  jag bor i Uppsala och på de vanligaste kedjorna som Gina tricot och vero moda kan man köpa kläder i storlek xxs, antar att utbudet är bättre i en storstad som London. XXS är kortare i både längd och bredd.

  Mimmi 2011-11-25 14:23:48
  Svara
 • Fast jag tycker inte det är så konstigt. Företag vill ju tillverka kläder som säljer, därför försöker de anpassa det efter de vanligaste storlekarna. Det vore ju märkligt om budgetkedjorna skulle sälja plagg som var "skräddarsydda" efter precis min kropp, låter inte så vinstgivande. Har man otur och inte tillhör de vanliga storlekarna får man antingen betala mer för att hitta rätt plagg eller sy om själv. Fast om det är som du säger att jättemånga letar efter petite-plagg men det inte går att hitta så låter det som en potentiell affärsidé i mina öron. Kanske nåt att satsa på, Tess 😉

  Anna 2011-11-24 13:42:48
  Svara
 • Men det är visst mer ok att vara stor än att vara liten i dagens samhälle."

  Tess, du är en smart tjej. Du kan väl inte riktigt mena ovanstående? Det är väl fler tjejer som är din storlek än storlek 12 och över som är modeller t ex? Och det är ju modeller som representerar vad som är vackert och eftertraktat i vårt samhälle.

  Förstår vad din tankegång, men tycker ändå du är fel ute.

  Moa 2011-11-23 15:11:45
  Svara
  • Svar på Moas kommentar.

   Hej Moa!
   Det handlar mer om längd och bredd på axlar och höfter än om vikt, och det är väldigt orättvist att allting är gjort för bredare ramar och längre kroppar. Det kan du nog förstå? Jag är mycket mindre än de flesta modeller, både på längden och på bredden, men det är för att jag är petite. De flesta ”vanliga” modeller är över 175 cm och strl 10-12.
   kram
   Tess

   Tess M 2011-11-23 21:13:49
   Svara
 • Storlekar på våra kroppar skapar alltid diskussioner. Vi är alla olika och så kommer det alltid att vara. Detta är helt okej och man ska få se olika ut. Jag själv anser mig vara "normalstor" men har problem att hitta kläder. Det var faktiskt lättare på den tiden jag var väldigt smal. Det är, som också står i ett av inlägge ovan, trots allt lättare att sy in kläderna. Då får man dom dessutom i den passformen man vill ha 🙂

  eleganzia 2011-11-23 11:00:12 http://eleganzias.blogg.se
  Svara
 • Det är väldigt mycket enklare att "vara tvingade att sy in och upp allting" än att inte hitta storlekar som är tillräckligt stora för att passa.
  Och att det skulle vara mer ok att vara stor än att vara liten i dagens samhälle är bland det dummaste jag har hört. Det finns tom undersökningar som visar att "stora" människor bla har svårare att få jobb och adekvat sjukvård än normalviktiga alt. smala.

  Johanna 2011-11-22 21:13:46
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej Johanna!
   Om du läst min inlägg så hade du sett att det inte handlar om vikt utan längd.
   / Tess

   Tess M 2011-11-23 21:12:48
   Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Fast personer som är "tunna" får oftast höra att det bara är att tjocka tills sig när de söker sjukvård, det är inte alltid det är självförvållat att man är "underviktig".

   På samma sätt som att man kan sy in plagg så kan ju man tråckla upp och ha på sig en storlek för liten om man ej finner en större storlek. Det är inget lyxproblem att vara för smal för de få storlekar som finns ute i butikskedjorna. Affärerna borde istället utöka sin sortiment så att även petitekroppar kan finna klädesplagg som inte hänger, utan som har bra passform.

   Det känns om att i dagens samhälle är det mer accepterat att anklaga naturligt smala för att lida av ätstörningar och inte äta ordentligt trots att de kämpar med att gå upp i vikt. Jag har aldrig hört någon säga ifrån när någon "kraftigt" tar tredje portionen pasta, dock har jag har hört människor som trugar "smala" med att äta efterätt (trots att de säger att de är mätta) för att de bara är "skinn&ben".

   M 2011-11-22 21:38:58
   Svara
 • Håller med om att kommentaren ovan var löjlig!! Självklart ska även små och smala tjejer kunna hitta snygga kläder. Jag tex är liten och smal, och något jag stör mig på är alla dessa t ex skjortklänningar som går minst till knäna! De borde göra kortare längd på vissa kläder, speciellt jeans. Håller med dig Tess!

  joanna 2011-11-22 20:44:49
  Svara
 • Hej Tess! 😀

  Jag har alltid undrat när du lägger upp bilder från olika fotograferingar där du går framåt mot kameran. Tar du verkligen några steg framåt eller låtsas du bara att du går? 😀

  Johanna (inte samma som ovan) 2011-11-22 20:03:58 http://storyofmyyear.blogg.se
  Svara
 • Grattis du är anledningen till att unga tjejer får anorexia och bulimi, Fattar du inte själv vad du säger? Det är BRA att det finns regler om kläderna för då kanske folk förstår att det inte är normalt med ben som sticker ut lite här och var för att man är så fruktansvärt smal! Sista gången jag läste din blogg! USCH!

  Johanna 2011-11-22 17:05:54
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Johanna, det är människor som du som är anledningen till att unga tjejer mår dåligt över sina kroppar. Vad är "normalt"?! Det finns hur många tjejer som helst som är naturligt smala och inte kan hjälpa att "ben sticker ut lite här och var". Ska de tjejerna inte kunna köpa kläder som passar? Ska de tjejerna känna sig fula och onormala?

   Nu handlade inte Tess inlägg om vikt utan om längd, så uppenbarligen har du inte ens läst inlägget..

   Marija 2011-11-22 19:15:24
   Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej Johanna!
   Läs igenom inlägget ordentligt innan du kritiserar tack.
   / Tess

   Tess M 2011-11-22 17:10:33
   Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Fannie Redman
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind