Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Nätverksförsäljning

På min sista casting i dag så hängde en av modellkillarna kvar efter och sa att han ville prata med mig om någonting.

Jaha, tänkte jag. Jag har aldrig träffat killen tidigare, man kan ju undra vad han har på hjärtat. Vi skulle åt samma håll, så jag promenerade med honom. Direkt började han sälja in någon form av företag som var baserat på ”word of mouth”. Det lät ju modernt och lite i linje med det bloggare gör, så jag lyssnade vidare. Det handlade om skönhetsprodukter och sälj och efter ungefär 10 minuter fick jag en liten känsla i magen och efter att ha frågat ett par väl valda frågor insåg jag att det den här killen så hårt försökte sälja in till mig var ett pyramidspel eller nätverksförsäljning.

För er som inte vet vad ett nätverksförsäljning är så är det en organisation där man säljer en produkt och rekryterar andra att sälja produkten åt en, så att man bildar som ett litet säljteam, som i sin tur bildar ett säljteam. Det låter bra, med att alla får procent på vad deras rekryter säljer osv. Han snackade om Mercedesbilar hit och höga löner dit. Men kruxet med den här typen av företag är att det väldigt ofta inte funkar. Oftast måste den rekryterade betala för sitt eget lager med egna pengar, vilket leder till att de måste sälja allt för att inte själv hamna i skuld. Visst, har man en mirakelprodukt så kanske det skulle funka. Men i de flesta fallen så är produkten sådär och marknaden blir efter ett tag överfull, så de som är längst ner i pyramiden får i slutändan massor med skulder medan de högre upp tjänar storkovan.Det finns helt enkelt för liten efterfrågan och för stort utbud.

Just pyramidspel är olagligt i många länder, men nätverksförsäljning är tyvärr fotfarande lagligt. Ni kanske kommer ihåg Herbalife som var i tidingarna i Sverige för några år sedan? Det är precis ett sånt här företag.

Jag tycker mest synd om den här stackars killen som har blivit intrasslad i den här typen av affärer och hoppas verkligen att han tar sitt förnuft till fånga och hoppar av. Om han inte är en i toppen dvs. (Vilket jag skarpt tvivlar på).

Men jag vill verkligen varna alla er för den här typen av grejer. Det låter som snabba pengar och ett bra system, men i slutändan så kommer folk att hamna i trubbel och även om du sitter på toppen av pyramiden så måste du leva med att människor under dig har hamnat i skuld på grund av dig. Ni kan läsa mer om nätverksföräljning här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Jag är medveten om att det finns oseriösa företag men jag tycker inte att man ska dra alla företag som arbetar på ett "otradionellt" sätt med marknadsföringen över en kam.

  1. Har du blivit erbjuden pengar att rekommendera produkter i bloggen?
  2. Vad kostar det att starta eget? Om man vill starta en mindre egen business så kan du köpa in t.ex.10 datorer av ett företag från Kina och sälja dom vidare, eller kan du köpa 10 datorer från ett nätverksföretag som erbjuder en bra produkt där du kan rekommendera folk som är intresserade av en sådan dator att köpa en. Om Kalle köper en dator kan han ju välja att vara nöjd eller tycker han att det är en sån bra dator att även han vill sälja datorer och då tjänar du på det. Kalle kan ju även nöja sig med sin dator och vara en nöjd kund, så därför har företag som säljer produkter oftast återförsäljare och kunder.
  3. En i toppen? Han har arbetat ihop ett team under 5 års tid så man kan säga att han är VD för ett dotterbolag. Har du någon gång reflekterat över hur "normala" företags hierarkier ser ut någon gång? Det börjar med en VD- chefer- mellanchefer- golvet t.ex.
  4. Har du reflekterat över att det är många bolag som rekryterar en VD till en ganska normal lönebild samt ger personen aktier i bolaget? Går det bra, går det bra för VD:n…
  5. Det är ingen som tvingar dig att börja med nätverksförsäljning och det är uppenbarligen ingenting för dig. Man får ingen porsche över en natt, man måste vara beredd att våga satsa, att tro på sin produkt och kunna ta 7-8 nej och 2-3 ja. (vilket är ungefär samma hitrate som många företag har som ringer kalla samtal). Det är ju inget företag som växer av sig självt och tyvärr tror jag att en del människor bara hör porshen och nickar men inte reflekterar över det jobbet man behöver jobba. Hade samma person fått frågan om denne ville starta ett eget företag hade personen förmodligen sagt nej. Det är sådana personer som investerar pengar men som "ger upp" efter ett tag och som inte skulle börjat med nätverksbusiness från första början.
  6. Det är olagligt med pyramidspel men inte nätverksförsäljning, vet du vad skillnaden är?
  7. Vet du hur försäljningsorganisationer ser ut i företag? Min pappa arbetar som försäljningschf på ett stort bolag och får bonus varje år för att han levererar. Han har sitt team, men han är 50 år nu, min bror har en lika stor organisation och han är 25.

  Nu blev det här ett jättelångt inlägg. Jag hoppas bara att du funderar lite grand, jag tycker det är synd att de personerna som arbetar hårt ska få behöva läsa ditt inlägg för att den businessen inte är något för dig.

  Slutligen undrar jag – är det särskilt stor skillnad på hur en seriös nätverksbusiness fungerar kontra ett "normalt" företag?

  Lena 2011-07-29 15:37:33
  Svara
 • Har varit tillsammans med en kille som arbetat fram en förmögenhet på nätverksförsäljning samt min bror arbetar heltid och tjänar likamycket som på ett "vanligt" jobb. Jag tycker att du borde läsa på lite mer innan du försöker skilja agnarna från vetet – självklart finns det oseriösa företag precis som det säljs kopior på tradera men det finns även seriösa företag som väljer att göra business på ett mer otradionellt sätt. Hade du till exempel köpt en iphone om inte alla dina kompisar rekommenderade den? Kolla på stora företag som spottar ut miljontals kronor på marknadsföring – vad gör dom nu? Dom vänder sig till bloggare för att få rekommendationer, precis på samma sätt fungerar nätverksbusiness.

  Lena 2011-07-28 22:29:30
  Svara
  • Svar på Lenas kommentar.

   Hej Lena!

   Ett par frågor.
   1. Måste man betala för sina egna produkter och köpa ett sk startpaket?
   2. Måste man rekrytera fler personer som säljer och tjänar % på det de säljer?
   3. Är möjligtvis ditt ex en av killarna i toppen av den här pyramiden?

   Det är väldigt lätt att förföras av den här typen av företag och det blir lätt en lite läskig sektkänsla runt medlemmarna. Därför har jag väntat på att någon som du ska kommentera.
   Om någonting är bra, så kommer mest bra saker fram när man googlar. Om det kommer fram en massa varningar, så betyder det oftast att det inte är så särskilt bra. För varför skulle så många olika personer skriva illa om något som var bra?
   Googla alla de här företagen och se vad jag menar.
   / Tess

   Tess M 2011-07-28 22:58:41
   Svara
 • Väldigt bra inlägg, tack för den!!

  s 2011-07-27 21:44:23
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
By Momo
Hälsa
Josefines Yoga
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Emma Danielsson
Mode
Mathilda Weihager
Man
Niklas Berglind