Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

My Spring Favorites

SE ALLT

Läsarfråga – Hudton

Lily Cole

Från AE

Hej Tess.

Det här har inget att göra med det du skrev men det är något jag mår dåligt över och det känns ibland lättare att prata med någon man inte känner än en vän.

Nu är det sommar och alla ber om soligt väder varje dag, utom jag. Jag är väldigt, väldigt ljus i hyn och inte en av dom som är ljus men får ändå en bränna. Jag kan verkligen inte bli brun, inte ens lite. Jag har alltid avskytt det här och jag hatar att gå i shorts, klänning eller kjol vilket leder till att jag inte följer med till t.ex badstranden. Alla runt mig är riktiga soldyrkare och som besatta av att bli så mörka som möjligt. Jag hatar kommentarer om min hudfärg, skämt, eller folk som vill jämföra sin bränna med en. Jag tänker inte på andra människors hudfärg, men när det kommer till mig själv är det det något jag skäms över och mår dåligt av.

Brun utan sol ser inte så bra ut på mig, och på nått sätt vill jag inte använda det, jag vill lära mig acceptera mig själv som jag är, men jag vet inte hur. Jag är 22 år nu och tänker alldeles för mycket på vad andra människor tycker och tänker om mig, men vet inte hur jag ska bryta det. Vad tycker du om hudfärger och att det i västvärlden faktiskt anses vara fint att vara brun och fult att vara blek? Har du något för att hjälpa självkänslan på rätt väg?

Hej AE!

Jag förstår hur du känner, speciellt i Sverige så är just att vara brun och dyrka solen väldigt vanligt. Det är inte riktigt samma sak här i England då det finns fler personer med din typ av hud här. Själv tycker jag att ingenting är så vackert som en ”English rose” med ljus, nästan genomskinlig, felfri hud.

Vi är alla födda med olika förutsättningar, om din ljusa hud är det du ogillar mest, så kommer du att vara nöjd om ett par år. Nästan alla lägger ner den extrema solningen när de kommer upp över 25 år eftersom det är då de börjar se solrynkorna och pigmentförändringarna som kommer från för mycket solande. Din hud kommer att se mycket yngre ut längre, än någon som har solat hela livet.
Jag tycker att du ska vara stolt över din hudfärg, det är unikt och vackert. Några av världens vackraste modeller är väldigt ljusa så som Lily Cole och Coco Rocha. De tjejerna i min agentur som har den typen av hud jobbar hur mycket som helst, alla klienterna älskar hur deras hud fotograferas och kommer fram på bild. De har en viss mystik runt sitt utseende, en vacker, nästan lite gammaldags framtoning. De bryr sig inte om vem som är brunast i gänget, det är inte viktigt.

Om jag vore dig så skulle jag se till att ta så väl hand om huden som möjligt, se till att verkligen dra nytta av att du har ljus hud och gör det till din bästa punkt i stället för den du tycker minst om. Om någon säger något om att du är blek, le bara och tänk inombords att om några år, då är det du som kommer att jämföra hudton och solrynkor med dem istället.
Om du känner att dina ben känns bleka för en klänning så kan du alltid svepa på lite solpuder eller spray on strumpbyxor. De täcker lite mer och gör att blodådror och blåmärken inte syns lika mycket. Till stranden tycker jag att du ska investera i en stor elegant solhatt, slänga på dig massor med vackra smycken, gärna med jadegröna nyanser och njuta av det faktum att du inte behöver bry dig om solränder. Ta med en Vogue (eller din favorittidning), lägg dig under parasollet och låtsas att du är i St Tropez, där nästan alla kvinnorna håller sig undan från solen.

Jag förstår att det är jobbigt att många är så besatta vid att sola, men det finns så mycket mer i livet. Jag säger – Hellre vacker hud hela livet än brun hud i ett par månader.

kram

Tess

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Den här tjejen är inte ensam! Har många kompisar som är otroligt ljusa i hyn. Jag däremot blir extremt brun! Jag blir aldrig röd, flagar nästan aldrig och det sitter i väldigt länge på mig. Alla runt om kring mig säger att jag borde vara överlycklig över detta, men det är inte alltid så kul!
  Om det är riktigt soligt ute måste jag klä mig i rätt kläder för att inte så extrema solränder, köpa bikinisar som är av rätt model och helst gå barfota. Jag har gämt mönster på fötterna efter sandaler osv och kan nästan aldrig använda smycken under dessa soliga dagar.
  Då det jag menar med det här är att det inte alltid är så kul att bli brun lätt! Hoppas den här tjejen tänker på det och att hon då kanske känner sig lite bättre till mods, det finns inget som är bättre än det andra!!

  Frida 2011-07-13 14:38:53
  Svara
 • Håller helt med föregående kommentarer! Vilket vettigt, genomtänkt och bra svar till en osäker tjej! Har inte alls den hudtypen, men nu blev jag riktigt avis på henne och alla med så ljus hy. Trevlig sommar!

  Ulrica 2011-07-08 13:01:20
  Svara
 • åå Tess, vad jag tycker att du är underbar. Du lägger ner tiden och ger ditt allt i ett bra svar här på bloggen, när nån av dina läsare undrar över något! tack och kram!

  Anna 2011-07-07 12:52:57
  Svara
 • Ramlade in på din blogg och tycker som de andra som kommenterat att det var ett väldigt bra svar! Är själv mycket ljus och fräknig men får bara positiva kommentarer om detta. Visst har jag också velat vara lika brun som de andra på stranden och legat i ett solarium och svettats, men numera är jag stolt över min hy. Och det tycker jag verkligen att alla andra också ska vara! Fy vad tråkigt om alla skulle se likadana ut! Absolut inget att sträva efter!

  Louise 2011-07-07 12:04:40
  Svara
 • Tack Tess och alla ni som kommenterat. Det betyder jättemycket för mig det ni säger och jag ska försöka tänka på det när det känns jobbigt! Kram till er alla

  AE 2011-07-06 12:54:23
  Svara
 • Hej! Jag ar 27 ar och extremt BLEK/vit! Brukade sola som en galning innan (10 ar sedan), bade ute och i solarium plus anvande brun utan sol ibland. Sedan 5 ar bor jag i New York och det ar som Tess beskriver om London, det ar inte "inne" att vara brun har sa som det ar i Sverige. Nar jag aker till Sverige sa tycker jag alltid att alla ar pa tok for bruna och att det definitivt inte ser bra ut. Det kanns ute, kanns valdigt 80-90-taligt. AE, du ska vara stolt och glad over din hudton! Det ar alltid klassiskt snyggt att vara vit, naturligt, dessutom som ocksa Tess sager, mycket battre for huden vad galler solflackar, cancerrisk osv. Gor det vita till din grej! Bra skrivet av Tess! Tack for en bra blogg!

  Charlotte 2011-07-06 00:55:44
  Svara
 • Jag håller verkligen med! På min student bal så såg jag en tjej som hade väldigt ljus fin hy och blont hår. Hon hade sytt en egen klänning i ett ljust beige tyg. Hela hon lyste och hon var lätt den finaste damen av alla 200 tjejer! 🙂 Då blev jag rejält avundsjuk på alla som har så fin hy.

  Andrea 2011-07-05 16:05:47
  Svara
 • Åh, Tess har helt rätt! Ta det från någon som är 25+ och VÄLDIGT nöjd med att vara helt rynkfri… Här är lite pale-spiration, lovely Amanda! http://www.thesuperficial.com/whats-up-amanda-seyfried-and-other-news-06-2011/0624-amanda-seyfried-03

  C, 2011-07-04 23:02:06
  Svara
 • Du är så otroligt snäll som skriver sånt här, och det är så rätt. Jättevackert med ljusa hudtoner! Har själv det och ser det inte som någon nackdel alls 🙂 Tack för en jättebra blogg! Hanna

  Hanna 2011-07-04 20:57:14
  Svara
 • Jag har inte det här problemet, men vill ändå säga tack till dig! Det här var ett av de mest konkreta, genomtänkta och vettiga svar som jag sett en bloggare komma med. Det är en sak att säga att du måste älska dig som du är, en annan sak att säga varför dy borde älska dig som du är. Vad fördelarna och det positiva är konkret. Så tack, jag hoppas att tjejen som skrev tar åt sig och blir stolt över sin fina hudfärg nu! 🙂

  Janna 2011-07-04 14:53:09
  Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind