Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Current Obsessions

SE ALLT

Lammköttbullar a la Tess

Ni har frågat efter goda recept, så jag tänkte dela med mig av mina älskade lammköttbullar. Jag är ett stort fan av grekisk mat och det här receptet har kommit till som en blanding av fler andra recept. Därför har jag inte exakta mått och går mycket på smaken istället.

Ingredienser

500 g lammfärs
1/2 gul lök
1 1/2 dl mjölk
2/3 dl ströbröd
1 ägg
1/2 citron
2 klyftor vitlök
En kvist färsk Rosmarin (det går bra torkad på burk)
Färsk timjan (går bra på burk det med)
2 tsk kummin
1 tsk chili (beroende på styrka och smak)
1 tsk dijon senap
Myntablad
salt
peppar
Kokosfett, smör eller olja (det du tycker om att steka med)

Häll i brödsmulor och mjölk i en stor bunke och låt det svälla under 10 minuter. Under tiden kan du skala och finhacka löken och fräsa den lite lätt till den blir gyllene.

När brödet och mjölken har blivit en massa kan du tippa i köttet och knäcka ett ägg ovanpå. Jag mixar ofta mina kryddor i en liten minimixer först, men det går bra att hälla rakt ner i skålen omixat med. Se bara till att verkligen ha finhackat alla örter, lök och vitlök innan.

Kläm in en halv citron, häll på löken, senapen och pressa i vitlöken. Avsluta med att hälla på alla färska och torra örter och kryddor, salt och peppar. Blanda köttfärssmeten med händerna, men de till att inte knåda allt för länge för då blir smeten seg.

Rulla smeten till lagom stora köttbullar. Börja med 5-6 stycken. Värm en panna till smöret eller oljan blir lite brun och släng i de första köttbullarna. Se till att röra runt dem hela tiden så att de får en fin stekyta hela vägen runt och inte blir brända på någon sida. Det tar olika lång tid att få dem genomstekta beroende på hur stora bullar du gör. Jag brukar utnämna en testbulle att dela på mitten för att se.

Provsmaka de första köttbullarna. Om du gillar hur de smakar så kan du rulla resten av smeten till bullar, annars är det bara att lägga till det du tycker saknas och rulla bullarna efter. Jag brukar använda en stor skärbräda att lägga alla bullarna på, så att jag kan rulla alla på en gång.

Jag har serverat dem med allt från potatismos till sötpotatis chips och Tzatziki. Yum!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Åh, inspirerande med så fina bilder till! 🙂 Kul med Tess-recept! Kram!

    Tilda 2012-08-04 15:16:41
    Svara

senaste från Mode

Tess Montgomerys webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Vanja Wikström
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Fannie Redman